Εγκυμοσύνη τον χειμώνα

Εγκυμοσύνη τον χειμώνα

Τι σας ανησυχεί όταν είστε έγκυος τους χειμερινούς μήνες;

Η εγκυμοσύνη τους χειμερινούς μήνες δεν χρειάζεται να σας τρομάζει. Αρκεί να δείτε τη θετική της πλευρά. Όσο έξω κάνει κρύο, μετατρέψτε στο σπίτι σας σε μια ζεστή φωλιά και επιλέξτε δραστηριότητες που θα σας κάνουν να νιώθετε άνετα ακόμα και αν οι έξοδοι σας έχουν μειωθεί σημαντικά. Πάρτε ιδέες για να περάσετε έναν ευχάριστο χειμώνα περιμένοντας το μωρό σας.

Και αν το μωρό κρυώνει; Η εγκυμοσύνη φυσιολογικά ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος σας και αυτό σημαίνει πως εσείς θα παραμένετε ζεστή παρόλο που έξω μπορεί να κάνει κρύο. Η εγκυμοσύνη το χειμώνα ενδέχεται να είναι πιο άνετη από την κύηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Και αυτό γιατί όσο πλησιάζετε στους 9 μήνες δεν θα νιώθετε δυσφορία λόγω της ζέστης αλλά θα κοιμάστε πιο άνετα μπαίνοντας απλά κάτω από τα παπλώματα! Να θυμάστε πως το έμβρυο είναι 1◦Cπιο ζεστό από εσάς. Οπότε, εάν εσείς είστε καλά τυλιγμένη, τότε και εκείνο θα είναι καλά προφυλαγμένο και ζεστό.

Φοβάστε τις ατέλειωτες ώρες μέσα στο σπίτι;Ο άσχημος καιρός, το κρύο και η βροχή πιθανόν να σας αναγκάσουν να μένετε πολλές ώρες μέσα στο σπίτι. Πριν αρχίσετε να αισθάνεστε εγκλωβισμένη, δείτε τα πράγματα από μια πιο θετική σκοπιά. Θα σας δοθεί η ευκαιρία να οργανώσετε το σπίτι για να υποδεχτείτε το μωρό σας, να διαβάσετε για το πώς πρέπει να το φροντίσετε ή να το θηλάσετε και αν οι ημέρες του τοκετού πλησιάζουν να προετοιμαστείτε για το μαιευτήριο αλλά και για την επιστροφή σας στο σπίτι με το νεογέννητο (π.χ. να έχετε ήδη μαγειρέψει φαγητά για τις πρώτες ημέρες και να τα βάλετε στην κατάψυξη).  Οι μήνες αυτοί θα είναι και οι τελευταίοι που θα έχετε χρόνο αποκλειστικά για τον εαυτό σας. Φροντίστε να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν, όπως διάβασμα ή ταινίες, να κλείσετε κάποιες εκκρεμότητες, όπως να οργανώσετε τον υπολογιστή ή τις φωτογραφίες σας, αλλά και να περάσετε χρόνο με τον σύντροφό σας. Φυσικά η παραμονή στο σπίτι δεν σημαίνει αυτόματα και μοναξιά. Καλέστε τους φίλους σας για καφέ ή για προβολή ταινιών στο σαλόνι και οργανώστε τραπέζια για φαγητό, αν δεν αισθάνεστε εξαντλημένη.  

Εγκυμοσύνη τον χειμώνα

Ρούχα και στυλ. Πλέον υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ρούχων εγκυμοσύνης για κάθε στυλ και έτσι δεν χρειάζεται να δανείζεστε τις μπλούζες του συντρόφου σας ή να φοράτε ό,τι πιο φαρδύ υπάρχει. Ωστόσο τα χειμερινά ρούχα έχουν και άλλα πλεονεκτήματα. Έχετε περισσότερες επιλογές, φοράτε όσα ρούχα θέλετε με διαφορετικούς συνδυασμούς κάθε φορά, καλύπτοντας έτσι τα παραπάνω κιλά, ενώ ανάλογα με τη θερμοκρασία που έχει κάθε μέρος στο οποίο βρίσκεστε μπορείτε να προσθέτετε ή να αφαιρείτε ρούχα.

Δραστηριότητες.Αν περιμένατε τον χειμώνα για να ξετυλίξετε το ταλέντο σας στο σκι φεύγοντας τα Σαββατοκύριακα για εξορμήσεις στα χιονοδρομικά κέντρα, βρείτε εναλλακτικές λύσεις. Καταρχάς, είναι καλό να αποφεύγετε δραστηριότητες που ενέχουν κίνδυνο πτώσης, όπως είναι το σκι και το πατινάζ. Επίσης, οι χειμερινοί δεν είναι οι κατάλληλοι μήνες για έντονη δραστηριότητα την περίοδο της εγκυμοσύνης. Επιλέξτε ήπια γυμναστική, κατά προτίμηση γιόγκα, κολύμπι και περπάτημα αν το κρύο δεν είναι τσουχτερό.

SOS Tip: Στην χώρα μας ακόμα και οι πιο κρύες χειμωνιάτικες μέρες ενδύονται με τις ακτίνες του ήλιου. Αυτό σημαίνει πως μια μικρή έστω βόλτα κατά την διάρκεια της ημέρας θα σας τονώσει και θα σας φτιάξει το κέφι. Οι επιστήμονες εξηγούν πως το φως του ήλιου δίνει σήμα στο σώμα μας να σταματήσει να παράγει μελατονίνη- μια ορμόνη που σε στέλνει για ύπνο- και κινητοποιεί την παραγωγή της βιταμίνης D. Η τελευταία αυξάνει τα επίπεδατης σεροτονίνης, μια ορμόνη που ενισχύει την καλή διάθεση, ενώ, παράλληλα, ενδυναμώνει τα κόκαλα και τα δόντια του εμβρύου.

Διαβάστε ακόμα: Επειδή ο χειμώνας έχει την τάση να μας… ρίχνει, διαβάστε το άρθρο μας «8 ενέσεις ενέργειας στην εγκυμοσύνη»