Δύο σε ένα!

Κυοφορείτε δίδυμα; Τί να περιμένετε!

Τι να περιμένετε αν κυοφορείτε δίδυμα

* Με την συνεργασία του μαιευτήρα- χειρουργού γυναικολόγου, Θάνου Παπαθανασίου.

Αν έχετε κληρονομικότητα ή έχετε κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πολύ πιθανό να έχετε στο μυαλό σας την πιθανότητα κάνετε δίδυμα ή και τρίδυμα! Πριν πανικοβληθείτε, απλά πάρτε μια γεύση για το τι να περιμένετε.

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

  • Η αύξηση των ορμονών κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης διδύμων ή τριδύμων αυξάνει την πιθανότητα να νιώθετε πρωινή αδιαθεσία ειδικά στους πρώτους μήνες αλλά και ότι κουράζεστε περισσότερο.
  • Αν περιμένετε δίδυμα, είναι πιθανό η εγκυμοσύνη να διαρκέσει λιγότερο από την εγκυμοσύνη ενός μόνο μωρού (37 εβδομάδες αντί για 40 πριν τον τοκετό) ενώ τα μωράκια σας θα είναι και λίγο μικρότερα.
  • Σε πρώιμο στάδιο μπορεί να εμφανίσετε εντονότερα πόνο στη μέση, καούρα ή δυσπεψία. Αν δεν τα καταφέρνετε με τα μεγάλα γεύματα, δοκιμάστε διάφορα snacks, όπως τυρί, σούπες και γάλα.
  • Η ξεκούραση είναι απαραίτητη καθώς έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να έχετε πρησμένα χέρια και πόδια, υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά και προεκλαμψία (υπερτασική νόσος της κύησης). Οι συχνότερες επισκέψεις στον γιατρό σας αλλά και τα υπερηχογραφήματα θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε την πορεία της υγείας σας και την ανάπτυξη των μωρών σας.

 

Τοκετός

Στο 50% των περιπτώσεων τοκετού διδύμων, το ένα μωράκι δεν έχει τη σωστή θέση (πρώτα η πλάτη ή τα πόδια) αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να υποβληθείτε σε καισαρική. Και το δεύτερο μωράκι ενδέχεται να χρειαστεί βοήθεια για να γεννηθεί.

 

Περιμένοντας δίδυμαΟι πρώτοι μήνες

Μπορείτε να θηλάζετε και τα δύο μωρά, αλλά είναι απαραίτητο να τρέφεστε καλά. Είναι πιθανόν στην αρχή να έχετε διαφορετικά αισθήματα για κάθε μωρό. Αυτό είναι φυσιολογικό και συνήθως είναι πιο πιθανό να νιώθετε μεγαλύτερη στοργή για το μωρό που τρώει περισσότερο ή κοιμάται καλύτερα. Μην αισθάνεστε ενοχές καθώς τα συναισθήματα σας θα εξομαλυνθούν με τον καιρό.

 

Ξέρατε ότι:

  • Περίπου το 1/3 των διδύμων είναι μονοζυγωτικά και τα 2/3 είναι διζυγωτικά;
  • Τα μονοζυγωτικά δίδυμα δημιουργούνται όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο χωρίζεται στα δύο;
  • Αντίστοιχα τα διζυγωτικά δίδυμα δημιουργούνται όταν δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια γονιμοποιούν δύο διαφορετικά ωάρια;
  • Τα μονοζυγωτικά δίδυμα μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, ενώ τα διζυγωτικά μοιάζουν όπως θα μπορούσαν να μοιάζουν δύο αδέρφια διαφορετικής ηλικίας;
  • Τα μονοζυγωτικά δίδυμα έχουν το ίδιο φύλο;