Βιταμινούχα συμπληρώματα

Βιταμινούχα συμπληρώματα

Ποιες βασικές βιταμίνες χρειάζεστε στην εγκυμοσύνη

*Με την συνεργασία του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου MD, DRCOG, DFSRH, διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Καλογήρου.

Όταν κάνετε το τεστ της κυήσεως και διαπιστωθεί ότι είναι θετικό, μια από τις πρώτες δουλειές που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε στη ζωή σας τα βιταμινούχα συμπληρώματα. Μπορεί πάντα να αντιπαθούσατε τα χάπια αλλά σκεφτείτε ότι τα συμπληρώματα που λαμβάνετε περιέχουν σημαντικές βιταμίνες, απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Ας δούμε ποιες είναι αυτές και με τι εφοδιάζουν τον οργανισμό σας κατά τη διάρκεια της κύησης.

Φολικό οξύ. Είναι από τις πιο πολύτιμες βιταμίνες που θα πρέπει να προσλαμβάνετε κατά τη διάρκεια της κύησης (ιδανικά 6 μήνες πριν την σύλληψη), καθώς συμβάλλει στην ομαλή αύξηση και το μεταβολισμό των κυττάρων. Η έλλειψη φολικού οξέος στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες του νευρικού συστήματος, με πιο γνωστή τη δισχιδή ράχη. Πλούσιες τροφές σε φολικό οξύ είναι μεταξύ άλλων τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί κ.ά., ωστόσο θα χρειαστεί επιπλέον λήψη συμπληρωμάτων. Συνίσταταιηλήψη 800 – 1.000 mcg ημερησίως.

Ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι σημαντικό σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης αλλά η πρόσληψή του είναι περισσότερο κομβική στο τρίτο τρίμηνο, οπότε η ανάπτυξη των οστών του εμβρύου είναι ταχύτατη. Το ασβέστιο μεταφέρεται στο έμβρυο απευθείας από τα αποθέματα της μητέρας, επομένως είναι σημαντική η πρόσληψη συμπληρωμάτων ασβεστίου για να εφοδιάσετε το μωρό σας με την απαραίτητη ποσότητα. Παράλληλα η ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου μειώνει το ρίσκο της προεκλαμψίας, διατηρώντας χαμηλή την αρτηριακή πίεση και μειώνοντας κατ’ επέκταση το ρίσκο πρόωρου τοκετού. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι 1.000 – 1.300 mg την ημέρα.

Σίδηρος. Ο σίδηρος είναι υπεύθυνος για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης η οποία μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος. Κατά τη διάρκεια της κύησης, ο οργανισμός παράγει πολύ περισσότερο αίμα από το κανονικό και αυτό σημαίνει πως αυξάνονται και οι ανάγκες για σίδηρο. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία τόσο στη μητέρα όσο και στο νεογέννητο, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και γέννησης λιποβαρών μωρών. Παράλληλα κάποιες έρευνες έχουν συνδέσει την έλλειψη σιδήρου με το αυξημένο ρίσκο για επιλόχειο κατάθλιψη. Ησυνιστώμενηποσότητασιδήρουπουαπαιτείταιημερησίωςείναι 30 mg.

Σύμπλεγμα βιταμινών Β. Οι βιταμίνες Β παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των κυττάρων, δηλαδή δίνουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται το έμβρυο για να αναπτυχθεί. Οι βιταμίνες της εν λόγω οικογένειας που θα λάβετε ως συμπληρώματα κατά τη διάρκεια της κύησης είναι οι εξής:

  1. Β1 (θειαμίνη). Βοηθάει στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και είναι σημαντική για την πέψη, τους μυς και την καρδιά. Συνιστώμενη ποσότητα είναι τα 1,5 mg.
  2. Β2 (ριβοφλαβίνη). Είναι σημαντική για το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια και την όραση. Συνιστώμενη ποσότητα τα 1,6 mg.
  3. Β3 (νιασίνη). Συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας, είναι απαραίτητη για τον πλακούντα και βοηθάει στη διαδικασία της πέψης. Συνιστώμενη ποσότητα τα 18 mg ημερησίως.
  4. Β6 (πυριδοξίνη). Συμβάλλει στη δημιουργία ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος στο έμβρυο και καταστέλλει τη ναυτία. Συνιστώμενη ποσότητα τα 2 mg ημερησίως.
  5. Β12. Συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθά στην φυσιολογική ανάπτυξη του νευρικού ιστού.  Συνιστώμενηποσότητατα 2,6 mcg ημερησίως.

Βιταμίνη C. Συμβάλλει στην ανάπτυξη ισχυρών οστών και δοντιών και βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Η έλλειψη βιταμίνης C ενδέχεται να προκαλέσει προεκλαμψία, αναιμία και γέννηση λιποβαρών βρεφών. Συνίσταται η λήψη 80 mg ημερησίως, ενώ δεν πρέπει να λαμβάνεται ποσότητα μεγαλύτερη των 2.000 mg.

Βιταμίνη D.Η βιταμίνη D διατηρεί σταθερά τα επίπεδα του ασβεστίου και του φωσφόρου, που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη των οστών και της οδοντοστοιχίας. Συνίσταταιηλήψη 600 IU ημερησίως.

Ψευδάργυρος. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην προστασία του οργανισμού από μολύνσεις και βοηθά στη διαδικασία επούλωσης τραυμάτων. Συμμετέχει στην αναπαραγωγή και ανάπτυξη των κυττάρων του σώματος, ενώ το νευρικό σύστημα τον «χρησιμοποιεί» για την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης. Η έλλειψη ψευδάργυρου αυξάνει το ρίσκο για αποβολή, γέννηση λιποβαρών μωρών και τοξιναιμία, μια επιπλοκή που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, πρήξιμο στο σώμα, εμφάνιση πρωτεϊνών στα ούρα και συχνά συνοδεύεται από σπασμούς. Συνίσταται η λήψη 12 mg ψευδαργύρου ημερησίως.

Προσοχή! Μην λαμβάνετε κανένα φάρμακο που δεν σας έχει συστήσει ο γιατρός σας. Οι ανάγκες κάθε εγκυμοσύνης είναι διαφορετικές και μόνο εκείνος γνωρίζει τις δικές σας!