Ανακουφιστείτε από τον πόνο στη μέση

Ανακουφιστείτε από τον πόνο στη μέση

9 τρόποι για να μειώσετε τον πόνο στη μέση κατά τη διάρκεια της κύησης

Και εκεί που ξεμπερδέψατε με τις πρωινές ναυτίες, πιστεύοντας πως τα ενοχλητικά συμπτώματα έλαβαν τέλος, η ελαφριά ενόχληση που νιώθατε στη μέση σας εξελίσσεται σε πόνο καθώς προχωράει η εγκυμοσύνη σας. Μπορεί οι αιτίες της εμφάνισης του πόνου στη μέση να ποικίλουν, αλλά άλλο τόσο ποικίλουν και οι τρόποι θεραπείας, επομένως δεν έχετε να φοβάστε τίποτα!

Ξεκινώντας από τους λόγους, πρώτη «ύποπτη» δεν είναι άλλη από την ορμόνη προγεστερόνη, που βοηθάει το σώμα να προετοιμαστεί για τον τοκετό αφού είναι υπεύθυνη για τη χαλάρωση των συνδέσμων. Επιβαρυντικά είναι ακόμα το βάρος της μήτρας που αφενός ασκεί πίεση στα νεύρα της πυελικής χώρας, αφετέρου μετατοπίζει το κέντρο βάρους του σώματος, η πιθανότητα διαχωρισμού των μυών που συνδέουν τα πλευρά με την ηβική χώρα, το άγχος που μπορεί να δημιουργήσει πίεση στους μύες της μέσης αλλά και τα πολλά παραπάνω κιλά. Για να μειώσετε τον πόνο και να ανακουφιστείτε όσο μπορείτε δοκιμάστε μερικές πολύτιμες συμβουλές που έχουν να κάνουν τόσο με τη στάση του σώματός σας όσο και με τις καθημερινές συνήθειες.  

Αναγνωρίστε τα όριά σας. Μην επιβαρύνετε τη μέση σας σηκώνοντας βαριά αντικείμενα. Αν χρειαστεί οπωσδήποτε να σηκώσετε κάτι βαρύ, τουλάχιστον ακολουθήστε το σωστό τρόπο, δηλαδή σκύβοντας και βάζοντας δύναμη στα πόδια και όχι στη μέση. Αν κάποια στιγμή σας φανεί δύσκολο να σηκώνετε το πρωτότοκο νήπιο, καθίστε και ζητήστε του να σκαρφαλώσει εκείνο στην αγκαλιά σας.

Εξασκηθείτε στη σωστή στάση του σώματος.Αποφύγετε να παραμένετε για πολλή ώρα όρθια, προτιμήστε καρέκλες που έχουν πλάτη ή χρησιμοποιήστε μαξιλάρια και δοκιμάστε να καθίσετε διατηρώντας ίσια την πλάτη σας και τους ώμους χαλαρούς. Αν εργάζεστε σε γραφείο, αποφύγετε να κάθεστε σταυροπόδι και ελέγξτε ώστε η οθόνη του υπολογιστή να είναι στο σωστό ύψος. Προσπαθήστε να σηκώνεστε ανά διαστήματα και να περπατάτε.

Απολαύστε ήρεμο ύπνο. Κοιμηθείτε στο πλάι χωρίς να λυγίζετε τα γόνατα, ενώ για καλύτερη στήριξη του σώματος, χρησιμοποιήστε ένα ειδικό μαξιλάρι για εγκύους. Επενδύστε σε ένα καλό στρώμα και για να σηκωθείτε καθίστε πρώτα στο κρεβάτι. Αν σας το επιτρέπει ο γιατρός ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας κάνει απαλό μασάζ στη μέση, με την προϋπόθεση βέβαια ότι πρόσεχε στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Διαφορετικά απευθυνθείτε σε έναν ειδικό!

Επιλέξτε τα σωστά ρούχα. Επιλέξτε ένα στηθόδεσμο που υποστηρίζει σωστά το στήθος χωρίς οι ράντες να ασκούν παραπάνω πίεση στους ώμους και δοκιμάστε παντελόνια εγκυμοσύνης με ειδική λωρίδα που υποστηρίζει την κοιλιά. Αποφύγετε να φοράτε στενά ρούχα γιατί περιορίζουν τη ροή του αίματος μειώνοντας τον εφοδιασμό των μυών με οξυγόνο, πράγμα που μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στη μέση. Επίσης προτιμήστε παπούτσια ανατομικά για σταθερότητα και άνεση.

Ακολουθήστε κάποια μορφή ελαφριάς άσκησης.Οποιαδήποτε μορφή καρδιαγγειακής άσκησης σας επιτρέπει ο γιατρός σας, όπως περπάτημα ή κολύμπι είναι ευεργετική όχι μόνο για την υγεία σας αλλά και για την ενδυνάμωση των μυών σας. Δοκιμάστε ακόμα να κάνετε γιόγκα που θα βοηθήσει αφενός στη χαλάρωση, βοηθώντας να αποβάλλετε το άγχος αλλά και στην ενδυνάμωση των μυών.

Εφαρμόστε στην περιοχή κάτι ζεστό. Ο πόνος στη μέση μπορεί να ανακουφιστεί με τη χρήση μιας ζεστής κομπρέσας ή θερμοφόρας στην περιοχή.

Αρωματοθεραπεία.Καταπραϋντική δράση έχει και ένα ζεστό μπάνιο με αιθέρια έλαια. Ωστόσο συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το ποια είναι τα κατάλληλα, γιατί για παράδειγμα η λεβάντα καλό είναι να αποφεύγετε προς το τέλος της εγκυμοσύνης μιας και είναι πιθανό να προκαλέσει συσπάσεις.  

Ακολουθήστε ισορροπημένη διατροφή. Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή δεν θα αποτρέψει μόνο τον πόνο στη μέση, αφού θα σας βοηθήσει να ελέγχετε το βάρος σας,  αλλά θα εξασφαλίσει μια υγιή εγκυμοσύνη.

Διαβάστε ακόμα: «Πόνοι στην πλάτη»