Ήρεμος ύπνος ανά τρίμηνο

Ήρεμος ύπνος ανά τρίμηνο

Τρόποι για να απολαμβάνετε τον ύπνο σας απερίσπαστα και στα τρία τρίμηνα της εγκυμοσύνης

Δεν είναι ανάγκη να προετοιμάζεστε από τώρα για να καταφέρετε να ανταπεξέλθετε στις λιγοστές ώρες ύπνου όταν γεννηθεί το μωρό σας. Είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε κατά την περίοδο της κύησης και να απολαμβάνετε τον ύπνο σας χωρίς να επηρεάζεστε από τις αλλαγές που ενδέχεται να φέρει η εγκυμοσύνη σας.

Πρώτο τρίμηνο

Το πρώτο τρίμηνο θα θέλετε συχνότερα από κάθε άλλη φορά να περνάτε χρόνο στο κρεβάτι, θα συνειδητοποιήσετε ότι νυστάζετε πιο νωρίς το βράδυ και το πρωινό ξύπνημα θα σας φαίνεται πιο βάρβαρο. Παρόλο που ο ύπνος θα γίνει μια από τις αγαπημένες σας ασχολίες δεν σημαίνει ότι δεν θα έχετε να αντιμετωπίσετε προκλήσεις που θα τον διακόπτουν κάθε λίγο.

  • Μια από αυτές είναι οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά περιορίστε τα λίγες ώρες πριν κοιμηθείτε. Αφήστε ένα φωτάκι νυκτός έξω από το υπνοδωμάτιό σας και απομακρύνετε από τη διαδρομή δωμάτιο – μπάνιο πράγματα στα οποία υπάρχει κίνδυνος να σκοντάψετε την ώρα που είστε μισοκοιμισμένες.  
  • Αν έχετε τη δυνατότητα να πάρετε έναν υπνάκο όποτε θέλετε, τότε είστε από τις τυχέρες! Διαφορετικά δοκιμάστε να ξεκουράσετε για 20 λεπτά το κεφάλι σας, γέρνοντας πίσω στην καρέκλα του γραφείου σας και πάντα με προσοχή για να μην σας πάρει ο ύπνος.
  • Το πρησμένος σας στήθος ενδέχεται να σας εμποδίζει να κοιμηθείτε στην αγαπημένη σας στάση. Αρχίστε να πειραματίζεστε, ξαπλώνοντας στο πλάι από την αριστερή πλευρά προκειμένου να συνηθίσετε να κοιμάστε έτσι καθώς η εγκυμοσύνη σας προχωράει στα επόμενα στάδια. Φροντίστε ακόμα να προμηθευτείτε ένα ανατομικό μαξιλάρι που θα ξεκουράζει το σβέρκο και θα κρατάει σε ευθεία την πλάτη σας.
  • Ο όρος «πρωινές ναυτίες» πιθανότατα δημιουργήθηκε για να κατανοούν οι εγκυμονούσες την έννοια της ειρωνείας. Βλέπετε, μετά από έρευνες βρέθηκε πως οι ναυτίες ενοχλούν τις περισσότερες εγκύους καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και ειδικά την ώρα που θα ξαπλώσουν στο κρεβάτι. Φροντίστε να τρώτε ελαφριά γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, ελαττώστε την ποσότητα αλλά αυξήστε την συχνότητα των γευμάτων και αποφεύγετε φαγητά που σας δημιουργούν δυσφορία (π.χ. όσα είναι πλούσια σε λιπαρά). Διαβάστε ακόμα περισσότερους τρόπους για να διώξετε τις ναυτίες στο άρθρο μας «Πρωινές ναυτίες».

Δεύτερο τρίμηνο

Όλα βαίνουν καλώς, εκτός ίσως από τον ύπνο. Μήπως είναι ώρα να δοκιμάσετε τη χρήση των ειδικών μαξιλαριών για το σώμα; Υπάρχουν διάφοροι τύποι μαξιλαριών εγκυμοσύνης για να βάζετε ανάμεσα στα πόδια σας ή να στηρίζετε την πλάτη σας ώστε να κοιμάστε όσο πιο άνετα γίνεται. Κάποια από αυτά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αργότερα και για το θηλασμό. Συνεπώς αν ο ύπνος σας διακόπτεται συχνά γιατί πιάνεστε, μην διστάσετε να κάνετε την εν λόγω επένδυση. Το καλό είναι ότι αφενός αυτή η αγορά δεν απαιτεί πολλά χρήματα και αφετέρου θα μπορείτε να διαλέξετε το μαξιλάρι που σας ταιριάζει από μια μεγάλη γκάμα προϊόντων.  

Τρίτο τρίμηνο

Ο ύπνος ολοένα και περισσότερο γίνεται μια πρόκληση αλλά σκεφτείτε πως λίγος καιρός απέμεινε ακόμα. Είστε στην τελική ευθεία! Για να πέσετε στο κρεβάτι χαλαρή, δοκιμάστε να ασκηθείτε ελαφρά το απόγευμα. Λίγο περπάτημα ή yoga για εγκυμονούσες είναι η ιδανική γυμναστική. Αν πρόκειται να διανύσετε το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους καλοκαιρινούς μήνες, θυμηθείτε ότι ένα ντους πριν τον ύπνο ή το να βάζετε τα πόδια σας σε δροσερό νερό θα σας ανακουφίσει από τη ζέστη. Φροντίστε ακόμα να έχετε δίπλα στο κρεβάτι και μια δεύτερη μπλούζα ή νυχτικό σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξετε επειδή έχετε ιδρώσει.

Ντούς

Extra tips:

  • Ο ύπνος στο πλάι από την αριστερή πλευρά βελτιώνει τη ροή του αίματος προς τον πλακούντα και βοηθάει τα νεφρά σας να περιορίσουν την κατακράτηση υγρών που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το πρήξιμο σε πόδια και χέρια.
  • Αποφύγετε τον ύπνο ανάσκελα κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης καθώς έτσι ρίχνετε βάρος στη σπονδυλική στήλη, στο έντερο και τους μύες της πλάτης. Έτσι αυξάνεται το ρίσκο για πόνους στη μέση, δυσκοιλιότητα και εμφάνιση αιμορροΐδων.