Είναι το άσθμα επικίνδυνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
*Με την συνεργασία του μαιευτήρα-γυναικολόγου- εμβρυομητρικού ιατρού, Ανδρέα Κόμη
Περίπου 8% των εγκύων έχουν άσθμα. Η επίδραση της κυήσεως στο άσθμα σας είναι απρόβλεπτη κι αυτό γιατί οι στατιστικές ως προς το θέμα αυτό είναι ασαφείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά την εγκυμοσύνη, περίπου στο 1/3 των γυναικών το άσθμα επιδεινώνεται, στο 1/3 βελτιώνεται και στο υπόλοιπο 1/3 η βαρύτητά του παραμένει αμετάβλητη.
Παρόλο που οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς τους λόγους που σε άλλες γυναίκες το άσθμα βελτιώνεται και σε άλλες επιδεινώνεται, είναι βέβαιοι πως μια κατάσταση που είναι υπό έλεγχο είναι πολύ λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε επιπλοκές είτε στο μωρό είτε στη μητέρα.
Αν το άσθμα δεν αντιμετωπίζεται σωστά και είναι μη ελεγχόμενο τότε μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως υπέρταση κύησης, προεκλαμψία, πρόωρο τοκετό, γέννηση λιποβαρών μωρών κ.α. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται τακτική παρακολούθηση από πνευμονολόγο σε συνεργασία με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο που έχετε επιλέξει και, φυσικά, κατάλληλη θεραπεία.
Τα περισσότερα από τα εισπνεόμενα φάρμακα έχουν ελεγχθεί και είναι ασφαλή για χρήση την περίοδο της κύησης. Ωστόσο, καλό είναι να διασταυρώσετε με τον γιατρό σας την καταλληλότητά των φαρμάκων που λαμβάνετε, ώστε να τα αντικαταστήσετε έαν χρειάζεται. Σε καμία περίπτωση μην λάβετε την πρωτοβουλία να διακόψετε την αγωγή σας χωρίς ιατρική συμβουλή. Ο έλεγχος του άσθματος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας και την υγεία του παιδιού σας.
Κατά τα άλλα, οι οδηγίες παραμένουν οι ίδιες:
- Αποφεύγετε όσο γίνεται τα αλλεργιογόνα, όπως την σκόνη, την μούχλα, αρώματα, τον καπνό του τσιγάρου, κατοικίδια.
- Καλύψτε τα μαξιλάρια και το στρώμα σας με ειδικά καλύματα για ακάρεα
- Μην καπνίζετε και απαγορεύσετε να καπνίζουν γύρω σας
- Αν είστε έγκυος από Οκτώβριο έως Μάρτιο κάντε το εμβόλιο της γρίππης
- Αποφεύγετε τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.
- Έχετε πάντα μαζί σας ένα ανακουφιστικό φάρμακο σε περίπτωση δύσπνοιας.
- Ελέγχετε συχνά την πορεία του άσθματος με τον γιατρό σας
SOS Tip: Συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε δύσπνοια, έντονο βήχα, συριγμό, εάν χρειάζεστε ανακουφιστικό φάρμακο περισσότερες από 2-3 φορές την εβδομάδα ή αν ξυπνάτε την νύχτα από το άσθμα σας.
Και μην ξεχνάτε: Επιδιώξτε να θηλάσετε το μωρό σας. Ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες επεισοδίων δύσπνοιας, αλλά και αναπνευστικών λοιμώξεων στο μωρό.