Τρόποι για να χαλαρώσετε και να διαχειριστείτε το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Είναι φυσικό να ανησυχείτε ή να δυσανασχετείτε σχετικά με αυτά που τρώτε, πίνετε, σκέφτεστε, νιώθετε και κάνετε. Επίσης, είναι φυσιολογικό να αναρωτιέστε αν το μωρό σας είναι υγιές, με ποιον τρόπο το νέο πλασματάκι θα σας αλλάξει τη ζωή και τις σχέσεις σας και αν πράγματι είστε έτοιμοι για να γίνετε γονείς. Ωστόσο, αν το άγχος γίνεται όλο και πιο κυρίαρχο στην καθημερινότητά σας, θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να το διαχειριστείτε.
Αρχικά μοιραστείτε τους φόβους σας με το σύντροφό σας – ακόμα και αν αυτοί σχετίζονται με τον ίδιο. Η ανοιχτή επικοινωνία για όποιο άγχος έχετε θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα. Μιλήστε σε φίλους ή σε συγγενείς σας. Υποστήριξη θα βρείτε από άλλες μέλλουσες μητέρες οι οποίες πιθανόν να έχουν τους ίδιους προβληματισμούς.
Αν είστε πολύ αγχωμένη ή υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος υγείας του μωρού σας για τον οποίο ανησυχείτε, μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας με το γιατρό σας. Αν το άγχος συνεχίζει να σας καταβάλλει ακόμα και αν το μωρό σας είναι καλά, ίσως θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό.
Το άγχος μπορεί να επηρεάσει το μωρό;
Τα υψηλά επίπεδα χρόνιου άγχους μπορεί να ενισχύσουν την πιθανότητα του πρόωρου τοκετού ή της γέννησης ενός αδύνατου μωρού. Η φροντίδα του εαυτού σας αποτελεί σημαντικό κομμάτι της φροντίδας του μωρού σας. Η μείωση του στρες ή η διαχείρισή του οδηγεί σε υγιή εγκυμοσύνη.
10 τρόποι για να χαλαρώσετε
- Αρχίστε να λέτε όχι και αποβάλλετε από το μυαλό σας το μοντέλο της σούπερ – γυναίκας που μπορεί να τα κάνει όλα. Μειώστε ταχύτητες και συνηθίστε στην ιδέα να ζητήσετε βοήθεια από φίλους και συγγενείς.
- Μειώστε τη δουλειά και βρείτε χρόνο να πάρετε έναν υπνάκο ή να διαβάσετε ένα βιβλίο.
- Επωφεληθείτε από τις αργίες και τις διακοπές, όποτε είναι δυνατόν. Η χαλάρωση στο σπίτι για ένα απόγευμα θα σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε σε μια δύσκολη εβδομάδα.
- Δοκιμάστε να κάνετε ασκήσεις με βαθιές αναπνοές, όπως γιόγκα.
- Ασκηθείτε συχνά, προτιμώντας το περπάτημα ή το κολύμπι.
- Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά και ισορροπημένα, ώστε να έχετε την ενέργεια που χρειάζεστε.
- Πηγαίνετε για ύπνο νωρίς. Το σώμα σας έχει ανάγκη για περισσότερο ύπνο και ξεκούραση.
- Περιορίστε τον «καταιγισμό πληροφοριών». Είναι καλό να ενημερώνεστε για την εγκυμοσύνη μέσω σχετικών βιβλίων και sites αλλά δεν χρειάζεται να εντρυφήσετε σε όλα τα αρνητικά που θα μπορούσαν να συμβούν όταν είστε έγκυος και που σπάνια συμβαίνουν. Εστιάστε στο πώς νιώθετε και τι σας συμβαίνει αυτή την περίοδο.
- Προσπαθήστε να έρθετε σε επικοινωνία με άλλες γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης. Αν περνάτε μια δύσκολη περίοδο το να αφιερώνετε χρόνο με άλλους που είναι στην ίδια κατάσταση απαλύνει το φορτίο σας.
- Αν το άγχος σας είναι ασυνήθιστο και αισθάνεστε ότι έχετε φτάσει στα όριά σας, ρωτήστε το γιατρό σας να σας συστήσει κάποιον ειδικό, ο οποίος θα μπορεί να εντοπίσει τα επίπεδα στρες και να σας συμβουλεύσει τι να κάνετε για να αισθανθείτε καλύτερα. Η βοήθεια την περίοδο της εγκυμοσύνης θα προστατέψει εσάς και το μικρό σας και θα μειώσει τις πιθανότητας για άγχος και κατάθλιψη μετά τη γέννα.