«Είμαι έγκυος και κοιμάμαι μπρούμυτα. Βλάπτω το έμβρυο;»

«Είμαι έγκυος και κοιμάμαι μπρούμυτα. Βλάπτω το έμβρυο;»

Είναι ασφαλές να κοιμάστε μπρούμυτα στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης;

Μέσα στις 10 συνηθέστερες ανησυχίες της εγκυμοσύνης είναι και ο ύπνος μπρούμυτα. Πολλές μέλλουσες μαμάδες φοβούνται πως ξαπλώνοντας πάνω στην κοιλιά τους θα πιέσουν το έμβρυο προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη. Πολλές είναι, μάλιστα, εκείνες που λαγοκοιμούνται από φόβο μήπως καταλάθος γυρίσουν στον ύπνο τους.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε τόσο έντονα. Βλέπετε το σώμα σας έχει δημιουργηθεί για να προσφέρει άπλετο χώρο στο μωρό σας, κάτι που σημαίνει πως στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλές να κοιμάστε μπρούμυτα. Ωστόσο, καθώς οι μήνες περνούν και η κοιλιά σας μεγαλώνει, θα δείτε πως δεν θα σας είναι καθόλου άνετη αυτή η θέση ύπνου και από μόνη σας δεν θα την επιλέγετε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική θέση ύπνου είναι στα πλάγια και, μάλιστα, στην αριστερή πλευρά. Ο λόγος είναι πως βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος από και προς τον πλακούντα, ενώ παράλληλα επιτρέπει στα νεφρά να αποβάλλουν αποτελεσματικά τα υγρά από το σώμα (κάτι που μειώνει το πρήξιμο των άκρων). Δοκιμάστε, λοιπόν, από νωρίς να μάθετε να κοιμάστε σε αυτήν την θέση!