Τοκοφοβία

Τοκοφοβία

Μήπως φοβάσαι να γεννήσεις;

*Ένα άρθρο της μαίας, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., συνεργάτιδας του parentips.gr

Η εγκυμοσύνη αποτελεί ορόσημο στην ζωή μίας γυναίκας. Συναισθήματα πληρότητας, χαράς, ανυπομονησίας συνήθως κατακλύζουν την έγκυο. Όμως δεν παύει η εγκυμοσύνη να είναι μία κατάσταση που προκαλεί άγχος και σε πολλές περιπτώσεις φόβο.

Ο φόβος του τοκετού είναι συχνός σε έγκυες. Ωστόσο, ο φόβος του τοκετού δεν περιορίζεται σε γυναίκες οι οποίες είναι σε εγκυμοσύνη αλλά και σε άτεκνες γυναίκες. Έρευνες έδειξαν ότι το 6%-10% των εγκύων αναφέρουν σημαντικό βαθμό φόβου για τον τοκετό που επίκειται και το 13% άτοκων γυναικών αναφέρουν φόβο για τον τοκετό σε σημείο να αναβάλλουν ή να αποφεύγουν την εγκυμοσύνη. Φαίνεται, λοιπόν, ο φόβος για την γέννα να είναι κοινός και περισσότερο έντονος σε γυναίκες που δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία τοκετού.

Ο παθολογικός φόβος για τον τοκετό είναι γνωστός ως τοκοφοβία. Η τοκοφοβία προκαλεί την ανησυχία και επικεντρώνει το ενδιαφέρον των ερευνητών, γιατί καταλαμβάνει ένα μερίδιο στην αύξηση των καισαρικών τομών. Θεωρείται ότι μπορεί να είναι ένας σιωπηλός παράγοντας στην αποδόμηση του φυσιολογικού τοκετού. Πιθανόν να είναι μία προσπάθεια να εξηγηθεί η σημερινή τάση των γυναικών να ζητούν οι ίδιες να γεννήσουν με καισαρική τομή χωρίς να συντρέχει κάποια ιατρική ένδειξη.

Σε ποια κατηγορία ανήκεις;

Η τοκοφοβία διακρίνεται σε πρωτογενή και δευτερογενή.

Η πρωτογενής τοκοφοβία αναφέρεται στην εκδήλωση της φοβίας σε γυναίκες που δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία τοκετού. Η φοβία ξεκινά από νωρίς στην εφηβεία ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή μιας γυναίκας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι γυναίκες με την φοβία, προσπαθούν να αποφύγουν ή αναβάλλουν συνεχώς την πιθανότητα εγκυμοσύνης για να μην βιώσουν την εμπειρία της γέννας αφού τους φαντάζει τρομακτικά δυσάρεστη και επικίνδυνη. Ένας τρόπος αποφυγής είναι η σχολαστική χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων.

Πολλές γυναίκες διακόπτουν την κύηση στην σκιά του φόβου τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι γυναίκες που μόλις μείνουν έγκυες ζητούν από τον γυναικολόγο να γεννήσουν με καισαρική τομή. Σε ακραία μορφή, κάποιες γυναίκες μένουν άτεκνες, καθώς ο φόβος φαίνεται να τις κατακλύζει.

Τόσο ψυχολογικοί παράγοντες όσο και κοινωνικοί φαίνεται να ενοχοποιούνται για την εκδήλωση της τοκοφοβίας. Έρευνες έδειξαν, ότι η δυσάρεστη εμπειρία γέννας της μητέρας μπορεί να «μεταδοθεί» στην κόρη της και να εκδηλώσει τοκοφοβία στην ενηλικίωσή της. Αυτό υποδηλώνει μία «ψυχολογική κληρονομικότητα» από γενιά σε γενιά.

Αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης τοκοφοβίας έχουν γυναίκες των οποίων οι γονείς τους είχαν αυστηρή στάση σε θέματα σεξουαλικότητας,γυναίκες με αγχώδη διαταραχή, γυναίκες σε νεαρή ηλικία, γυναίκες με χαμηλή εμπιστοσύνη στην παροχή ιατρικής φροντίδας, γυναίκες με θέματα αυτοεκτίμησης και γυναίκες με διαταραχή συναισθήματος, όπως κατάθλιψη. Ο φόβος για τον πόνο είναι η ρίζα στον φόβο της γέννας. Επίσης, υπάρχει στενή συσχέτιση της τοκοφοβίας με το άγχος θανάτου.

Η δευτερογενής τοκοφοβία αναφέρεται στην εκδήλωση της φοβίας σε γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει στο παρελθόν. Η εκδήλωση της φοβίας στην κατηγορία αυτή, σχετίζεται κυρίως με προηγούμενη τραυματική εμπειρία τοκετού.

Πως θα διαχειριστώ την φοβία μου;

  • Το πρώτο βήμα για την διαχείριση της φοβίας είναι η αναγνώρισή της. Συνήθως είναι μία κατάσταση που περνάει απαρατήρητη από τις γυναίκες και αδιάγνωστη από τους επαγγελματίες υγείας.
  • Σημαντικά οφέλη έχει η ψυχοπροφυλακτική. Ο σκοπός της ψυχοπροφυλακτικής είναι να ενημερώσει για όλα όσα αφορούν την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Μέσω της ψυχοπροφυλακτικής το άγχος διατηρείται σε λειτουργικά επίπεδα.
  • Παράλληλα, η ψυχοθεραπεία και κυρίως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία φαίνεται να έχει αποτελεσματικότητα σε διαφόρων ειδών φοβίες. Είναι θεραπεία μικρής διάρκειας με επικέντρωση στο σύμπτωμα και γίνεται από ειδικούς ψυχικής υγείας.
  • Τέλος, ένα σημαντικό βήμα για την διαχείριση της φοβίας είναι η κατάλληλη επιλογή της μαιευτικής ομάδας (γυναικολόγου και μαίας). Είναι απαραίτητο η τοκοφοβική να αισθανθεί ασφάλεια με τους επαγγελματίες υγείας που θα συνεργαστεί. Να μπορέσει να τους εμπιστευτεί και να είναι οι σύμμαχοί της στην σημαντικότερη και ξεχωριστή περίοδο της ζωής της.

Διαβάστε ακόμα:«Μη φοβηθείς τον τοκετό»