Μελαγχολία μετά τη γέννα

Μελαγχολία μετά τη γέννα

Αντί να είστε διαρκώς χαρούμενη, σας κατακλύζουν αρνητικές σκέψεις και ξεσπάτε σε κλάματα συχνά. Η μελαγχολία μετά τη γέννα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Δείτε τρόπους για να σας βοηθήσουν οι κοντινοί σας άνθρωποι να την ξεπεράσετε ανώδυνα.

*Με τη συνεργασία της Συμβούλου Ψυχικής Υγείας- Ψυχοθεραπεύτριας, Μίνας Κάνταρου.


Μετά τη γέννα, το σώμα σας αλλάζει ταχύτατα. Τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν ενώ ο θηλασμός ενδέχεται να σας εξαντλήσει. Όλες αυτές οι αλλαγές μπορεί να σας προκαλέσουν μελαγχολία. Συναισθηματικοί λόγοι επίσης μπορεί να προκαλέσουν μελαγχολία. Πιθανόν να αισθάνεστε άγχος για την υγεία του μωρού σας, την προσαρμογή στις απαιτήσεις της μητρότητας και στη νέα καθημερινότητα.  

Τα καλά νέα είναι ότι η μελαγχολία θα φύγει από μόνη της. Δεν απαιτείται ειδική θεραπεία παρά μόνο υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους, ξεκούραση και χρόνος. Το γεγονός ότι στην αρχή δεν θα κοιμάστε καλά μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, συνεπώς φροντίστε να ξεκουράζεστε όποτε είναι δυνατόν. Ακόμα και ένας ύπνος για 10 λεπτά θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.


Μελαγχολία ή επιλόχειος κατάθλιψη;

Συχνά η μελαγχολία μετά τη γέννα συγχέεται με την επιλόχειο κατάθλιψη καθώς τα συμπτώματα μοιάζουν. Αν διανύετε τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό, αναμένετε ότι θα έχετε συναισθηματικές μεταπτώσεις. Εάν παρουσιάζετε τουλάχιστον 5 από τα παρακάτω συμπτώματα και συνεχίζετε να νιώθετε το ίδιο περισσότερο από 2 με 3 εβδομάδες μετά τη γέννα ενημερώστε τον γιατρό σας, ψυχίατρο, ψυχολόγο ή γυναικολόγο. Επίσης συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό αν έχετε ιστορικό κατάθλιψης ή αν τα αρνητικά συναισθήματα και οι σκέψεις σας δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα.Επιλόχειος κατάθλιψη

 

Συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης

Πτώση του θυμικού, η οποία συνοδεύεται ή υπερκαλύπτεται από έντονο άγχος.

Χαρακτηριστικά ελαττωμένο ενδιαφέρον ή απώλεια ευχαρίστησης από τις διάφορες δραστηριότητες.

Διαταραχές στην όρεξη, συνήθως απώλεια όρεξης και βάρους.

Διαταραχές ύπνου, συνήθως αϋπνία και διακοπτόμενος ύπνος.

Παρουσία άγχους ή ψυχοκινητική βραδύτητα.

Κόπωση, ελαττωμένη δραστηριότητα

Συναισθήματα ότι είναι ανάξια, ή υπερβολική ή χωρίς λόγο ενοχή.

Ελαττωμένη συγκέντρωση ή ελαττωμένη ικανότητα στην λήψη αποφάσεων

Υποτροπιάζουσες ιδέες θανάτου ή ιδέες αυτοκτονίας.

Αρνητικές ιδέες για το μωρό, όπως ότι είναι ξένο, δεν είναι κομμάτι του εαυτού τους, είναι κακό και μπορεί να έχουν σκέψεις ότι θέλουν να το βλάψουν, να το απορρίψουν.

 

Πώς να βοηθήσετε

  • Οι φίλοι και οι συγγενείς μπορούν να βοηθήσουν μια νέα μητέρα να ξεπεράσει τη μελαγχολία μετά τη γέννα. Διαβεβαιώστε την ότι πολλές γυναίκες αισθάνονται το ίδιο μετά τον τοκετό, ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο παιδί, αφού αισθάνονται εξαντλημένες και πιθανότατα βιώνουν μια αβεβαιότητα.
  • Ακούστε την. Ενθαρρύνετέ τη να κλάψει αν νιώθει ότι θέλει. Φροντίστε να μην την επισκέπτεται πολύς κόσμος, προετοιμάστε ένα δείπνο και βοηθήστε τη να οργανώσει ένα καθημερινό πρόγραμμα αλλά και να θέσει προτεραιότητες.
  • Δώστε της τη δυνατότητα να φροντίσει τον εαυτό της. Η ξεκούραση είναι σημαντική, συνεπώς πάρτε πρωτοβουλίες για να προσέξετε ή να φροντίστε το μωρό για να της επιτρέψετε να κοιμηθεί.