Θέσεις και προβολές του εμβρύου

Θέσεις και προβολές του εμβρύου

Τι σημαίνει να κατεβαίνει ένα μωρό σε ισχιακή προβολή; Πως μπορείτε να του αλλάξετε θέση; Τι πιθανότητες υπάρχουν για καισαρική;

 

*Με την συνεργασία του μαιευτήρα-γυναικολόγου- εμβρυομητρικού ιατρού, Ανδρέα Κόμη

Όσο η αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού πλησιάζει τόσο εσείς αγχώνεστε για την θέση και προβολή του μωρού στην μήτρα και αναρωτιέστε:

«Άραγε θα γυρίσει με το κεφάλι προς τα κάτω;»

«Κι αν κατεβαίνει με ισχιακή προβολή, υπάρχει τρόπος να του αλλάξουμε θέση;»

«Κι αν όχι, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε καισαρική;»

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα τριβελίζουν το μυαλό σας και δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε τις νύχτες. Κι επειδή, όπως έχουμε ξαναπεί, η γνώση είναι δύναμη, πάμε να μάθουμε μερικά πράγματα γύρω από το θέμα αυτό.

Ποιες θέσεις (σχήματα) μπορεί να πάρει το μωρό;

Κατά τη διάρκεια της κύησης τα έμβρυα αλλάζουν θέση διαρκώς μέσα στη μήτρα εκτελώντας με δεξιοτεχνία ασκήσεις συγχρονισμένης κολύμβησης. Όσο, όμως, το βάρος και το μέγεθός τους αυξάνεται προχωρώντας προς το 3ο τρίμηνο, τόσο μειώνεται ο διαθέσιμος ελεύθερος χώρος για τούμπες και άλλα ακροβατικά. Τότε, περίπου την 34η εβδομάδα, είναι που αναγκάζονται να λάβουν μία οριστική θέση με την οποία συνήθως και γεννιούνται.

Το σχήμα του εμβρύου ορίζεται από την σχέση σπονδυλικής στήλης του εμβρύου με την σπονδυλική στήλη της μητέρας. Έτσι μπορεί να είναι:

  • Κάθετο όταν είναι παράλληλες
  • Εγκάρσιο: όταν οι δύο σπονδυλικές στήλες είναι κάθετες μεταξύ τους
  • Λοξό-Πλάγιο: όταν σχηματίζουν οξεία γωνία

Η προβολή του εμβρύου ορίζεται από το τμήμα του σώματος του εμβρύου που βρίσκεται πιο κοντά στη λεκάνη. Έτσι μπορεί να είναι:

  • Κεφαλική: το κεφάλι του εμβρύου είναι στραμμένο προς τα κάτω
  • Ραχιακή - Στηθική: όταν υπάρχει εγκάρσιο σχήμα και αντίστοιχα προς τα κάτω είναι στραμμένη η ράχη του εμβρύου ή το στήθος του
  • Ισχιακή: το έμβρυο ¨κατεβαίνει¨ με τους γλουτούς ή με τα πόδια.

Επίσης στο κάθε είδος προβολής ορίζεται και η θέση προβολής που είναι η σχέση τμήματος του εμβρύου που προβάλλει, με τα τεταρτημόρια της πυέλου-λεκάνης της μητέρας. Έτσι υπάρχει η πρόσθια, η οπίσθια, η δεξιά, η αριστερή και άλλες ενδιάμεσες.

Τι λένε οι αριθμοί!

  1. Τα περισσότερα έμβρυα παίρνουν θέση μεταξύ της 32ης και της 35ης εβδομάδας, παρότι δεν λείπουν κι εκείνα που παραμένουν αναποφάσιστα μέχρι τελευταία στιγμή.
  2. Η κεφαλική είναι η συχνότερη προβολή σε ποσοστό 95-97%
  3. Στις 32 εβδομάδες της εγκυμοσύνης το 25% των μωρών βρίσκονται με ισχιακή προβολή, αλλά μέχρι την 38η εβδομάδα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σε μόλις 3-5%.
  4. Μόνο το 13% των μωρών ξεκινούν τον τοκετό με οπίσθια προβολή (που σημαίνει ότι το πρόσωπο του παιδιού κοιτάζει προς την κοιλιά της μητέρας), και περίπου τα 65% αυτών γυρνά κατά την διάρκεια του τοκετού και γεννιέται φυσιολογικά.

Υπάρχει τρόπος να το γυρίσω;

Αν το έμβρυο είναι πεισματάρικο και δεν προτίθεται να γυρίσει σε κεφαλική προβολή, τότε θα συζητήσετε με τον γιατρό σας τρόπους να επηρεάσετε την θέση του. Για αρχή, ο γιατρός ή η μαία θα σας συστήσουν κάποιες απλές ασκήσεις, όπως:

  • Περπατήστε στα τέσσερα μπρός-πίσω με τους γλουτούς πιο ψηλά από το κεφάλι σας για περίπου 10 λεπτά κάθε μέρα.
  • Περπάτημα τουλάχιστο δύο φορές την ημέρα από 20-25 λεπτά.
  • Κάντε κάμψεις λεκάνης: σταθείτε με τη πλάτη ακουμπισμένη σε έναν τοίχο και την σπονδυλική σας στήλη χαλαρή. Εισπνεύστε πιέζοντας το κάτω μέρος της πλάτης σας στον τοίχο. Εκπνεύστε χαλαρώνοντας και πάλι. Επαναλάβατε αρκετές φορές.
  • Γονατίστε με τα γόνατα ελαφρώς ανοιχτά και κατόπιν γύρτε μπροστά έτσι ώστε οι γλουτοί σας να είναι ψηλά και η κοιλιά σας να ακουμπά σχεδόν στο πάτωμα. Μείνετε στη στάση αυτή για όσο αισθάνεστε άνετα.
  • Ασκήσεις Γιόγκα: αρκεί να κάνετε γιόγκα καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης και όχι να αρχίσετε τους τελευταίους μήνες

Τι είναι  ECV (εξωτερικός μετασχηματισμός);

Εάν με τις προτεινόμενες από τον γιατρό σας ή τη μαία σας ασκήσεις δεν δείτε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τότε μπορεί να σας προταθεί μια λύση κάπως «υψηλότερης τεχνολογίας». Η ECV(External Cephalic Version) ή Εξωτερικός Μετασχηματισμός, είναι μία μέθοδος χειρισμού του μωρού με τα χέρια ώστε να λάβει την πολυπόθητη κεφαλική θέση. Πραγματοποιείται καλύτερα γύρω στην 37η ή 38η εβδομάδα ή πολύ νωρίς στον τοκετό, όταν η μήτρα είναι ακόμα σχετικά χαλαρή. Η διαδικασία συνοδεύεται από συνεχή υπερηχογραφική καθοδήγηση και είναι επιτυχής σε ποσοστό 66%. Ωστόσο ενέχει κινδύνους όπως είναι η αποκόλληση του πλακούντα, η αιμορραγία και γίνεται σπάνια αλλά οπωσδήποτε εντός νοσοκομείου.

Ισχιακή προβολή και κολπική γέννα  

Εάν το έμβρυο παραμείνει σε ισχιακή προβολή, τότε το αν θα μπορέσετε να προσπαθήσετε για κολπικό τοκετό είναι ζήτημα διαφόρων παραγόντων. Ειδικά εάν είναι το πρώτο σας παιδί οι επιστημονικές οδηγίες συμβουλεύουν για καισαρική τομή.

Εάν ήδη έχετε γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό στο παρελθόν, μπορείτε να συζητήσετε με τον γιατρό σας την πιθανότητα να γεννήσετε και πάλι φυσιολογικά αφού έχετε ενημερωθεί και καταλάβει την διαδικασία και πιθανές επιπλοκές που ενέχει (πρόπτωση ομφαλίου λώρου, δυσκολία γέννησης κεφαλής κ.α.)

Και παρότι μόνο το 0,5% των μωρών με ισχιακή προβολή καταλήγουν να γεννηθούν κολπικά, υπάρχουν πιθανότητες να δώσει ο γιατρός το πράσινο φως σε φυσιολογικό τοκετό, ειδικά εάν πρόκειται για καθαρή ισχιακή προβολή (όταν έχει τα οπίσθια στην έξοδο της πυέλου και τα πόδια τεντωμένα μπροστά του).

Παραμείνετε ευέλικτη! Σημασία, άλλωστε, έχει η ασφάλεια του μωρού και η δική σας!