Υγιής διατροφή στο maximum

Θηλασμός

8 συμβουλές για το ποιες τροφές να προτιμάτε και ποιες να αποφεύγετε

Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι σημαντική για το μωρό σας, καθώς τα θρεπτικά συστατικά των τροφών περνούν σε εκείνο μέσω του μητρικού γάλακτος. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να σας γίνει εμμονή σε σημείο που να διακόψετε τον θηλασμό απλά και μόνο επειδή πιέζεστε να αποφύγετε τα φερόμενα ως «απαγορευμένα». Το μυστικό είναι να συνεχίσετε όσα με την εγκυμοσύνη σας έγιναν τρόπος ζωής και να υποκύπτετε στα αμαρτήματα (ένα ποτήρι κρασί, μια μπύρα) όταν δεν πρόκειται να θηλάσετε άμεσα. Ακολουθήστε 8 tipsγια υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού και λύστε όλες σας τις απορίες σχετικά με το τι πρέπει ή δεν πρέπει να τρώτε.

 

1. Η παραγωγή γάλακτος γίνεται φυσικά και δεν χρειάζεται να τρώτε ή να πίνετε κάτι που συμβάλλει σε επιπλέον παραγωγή.

2. Αν θηλάζετε είναι απαραίτητα να λαμβάνετε 500 θερμίδες επιπλέον την ημέρα. Για να το πετύχετε αυτό τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

3. Φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό για να μην αφυδατωθείτε. Αντί για νερό μπορείτε να καταναλώνετε σούπες, χυμούς, φρούτα και λαχανικά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού.

4. Περιορίστε την κατανάλωση καφέ. Μπορείτε να πιείτε το πρωί τον καθιερωμένο σας καφέ αλλά περιορίστε τον κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ταυτόχρονα περιορίστε τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη, όπως σοκολάτα, η σόδα και το τσάι.

5. Μειώστε το αλκοόλ. Περιορίστε τη χρήση αλκοόλ και κατά το θηλασμό. Αν έχετε πιει και αισθάνεστε τα συμπτώματα του αλκοόλ στο σώμα σας μην θηλάσετε αμέσως αλλά περιμένετε μέχρι να το αποβάλλει ο οργανισμός.

6. Φροντίστε να λαμβάνετε τα απαραίτητα λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά οξέα βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας και θα τα βρείτε στους ξηρούς καρπούς, στα λαχανικά με πράσινα φύλλα, στους σπόρους, στο σολομό και το σκουμπρί. Ωστόσο είναι καλύτερο να μην καταναλώνετε πάρα πολύ ψάρι (2 μερίδες την εβδομάδα).

7. Μην αρχίσετε δίαιτα αμέσως. Για να χάσετε πολλά κιλά ακολουθώντας δίαιτα είναι καλύτερο να περιμένετε 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Ακόμα και αν ξεκινήσετε στις 6 εβδομάδες φροντίστε να ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή. Ούτως ή άλλως ο θηλασμός βοηθάει να επιστρέψετε στο κανονικό σας βάρος.

8. Είναι σημαντικό να κοιμάστε αρκετά και να ξεκουράζεστε. Αν έχετε κοιμηθεί καλά και αρκετές ώρες το βράδυ θα έχετε την απαραίτητη ενέργεια την υπόλοιπη ημέρα να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του μωρού σας αλλά και στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Διαβάστε ακόμα το «Διατροφή και θηλασμός!».