Τι συμβαίνει όταν θηλάζετε το μωρό σας που βγάζει τα πρώτα του δοντάκια;
Το μωρό σας αρχίζει να βγάζει δοντάκια και εσείς σκέφτεστε πως έφτασε η ώρα να αποθηλάσετε; Ξανασκεφτείτε το! Το πιθανότερο είναι πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, ενώ αν εμφανιστούν κάποιες δυσκολίες είναι εύκολο να τις ξεπεράσετε.
- Κάθε μωρό αντιδρά διαφορετικά όταν βγάζει δοντάκια. Σε κάποια τα συμπτώματα είναι τόσο ήπια που οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται τίποτα μέχρι να δουν την πρώτη άσπρη μυτούλα, ενώ σε κάποια άλλα, λιγότερο τυχερά, ο πόνος των πρησμένων ούλων είναι έντονος. Ωστόσο, επειδή ο θηλασμός δεν έχει να κάνει μόνο με την παροχή υγιούς και θρεπτικής τροφής αλλά και με την ανακούφιση, είναι πολύ βοηθητικό για το μωράκι σας που πονάει να συνεχίσει να απολαμβάνει την αγάπη, την ζεστασιά και την παρηγοριά της αγκαλιάς και του στήθους σας.
- Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στις συνήθειες του θηλασμού, μην ανησυχήσετε καθώς η αναπροσαρμογή συνήθως διαρκεί μια με δύο ημέρες. Συνεχίστε να προσφέρετε το στήθος σας και, αν εκείνο αρνείται, αντλήστε γάλα για να συνεχίσετε να έχετε απόθεμα όταν επιστρέψει στις παλιές του συνήθειες. Δώστε του το γάλα σας με ένα κουταλάκι, ποτηράκι, καλαμάκι ή, εάν αρνείται, με μπιμπερό.
- Αν το μωρό σας χρησιμοποιεί τη θηλή για να ανακουφίζεται από τον πόνο με αποτέλεσμα να τη δαγκώνει, αντιδράστε με ψυχραιμία για να μην το τρομάξετε και το αποθαρρύνετε από το να θηλάσει. Παρατηρήστε πότε σταματάει να πιπιλάει για να δαγκώσει και βάλτε το δάχτυλό σας ανάμεσα στο στοματάκι του και τη θηλή σας.
- Μπορείτε να αποφύγετε το δάγκωμα αν κάνετε μασάζ στα ούλα του πριν το ταΐσετε.
- Αν ένα μωρό αρχίζει να δαγκώνει πιθανόν να σημαίνει ότι είναι χορτάτο. Αν πάλι θεωρείτε ότι δεν έχει πιει αρκετό γάλα, περιμένετε περίπου 15 λεπτά πριν του προσφέρετε ξανά το στήθος σας. Έτσι θα λάβει το μήνυμα.
Extra tips
- Φροντίστε να του δίνετε μασητικά παιχνίδια και μεγάλα κομμάτια μήλου ή καρότου (τα οποία να μην χωρούν να περάσουν μέσα από την τρύπα του ρολού από χαρτί υγείας) για να ανακουφίζει τα ούλα του.
- Σε κάθε περίπτωση μην διστάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, έναν σύμβουλο θηλασμού της LLL ή έναν Πιστοποιημένο Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC.