Θηλασμός και νοητική ανάπτυξη

Θηλασμός και νοητική ανάπτυξη

Το ότι το μητρικό γάλα συμβάλλει στην αύξηση του δείκτη νοημοσύνης δεν είναι μύθος.

Μήπως αισθάνεστε ότι έχετε το εξυπνότερο παιδί του κόσμου επειδή το θηλάζατε σαν μωρό; Όχι, δεν είναι η ιδέα σας! Ο θηλασμός αυξάνει την πιθανότητα να έχει ένα παιδί καλύτερη νοητική ανάπτυξη και πιο αυξημένο IQ, πράγμα που φυσικά δείχνει για άλλη μια φορά το ότι το μητρικό γάλα αποτελεί την καταλληλότερη και πλουσιότερη τροφή για το βρέφος.

Μια ανασκόπηση 11 διαφορετικών ερευνών, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 7000 παιδιά, έβγαλε το συμπέρασμα ότι τα παιδιά που θήλαζαν ως μωρά έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από εκείνα που έπιναν γάλα φόρμουλας. Φυσικά ο δείκτης νοημοσύνης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο, τα ερεθίσματα από τα περιβάλλον, την κληρονομικότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει η άποψη ότι τα παιδιά που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην εκπαίδευση (καλή οικονομική κατάσταση της οικογένειας) και πιο στέρεο υπόβαθρο γνώσεων (ερεθίσματα από γονείς με ανώτερη εκπαίδευση), είναι λογικό να πετυχαίνουν καλύτερη βαθμολογία στο τεστ IQ, δεδομένου ότι οι μητέρες που επιλέγουν πιο εύκολα να θηλάσουν, είναι πιο υγιείς και βρίσκονται σε καλύτερη κοινωνικο – οικονομική κατάσταση.

Όμως η συμβολή του μητρικού γάλακτος στη νοητική ανάπτυξη δεν είναι καθόλου αμελητέα. Αντιθέτως παίζει κομβικό ρόλο και μάλιστα συμβάλλει με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στην αύξηση του IQ από άλλους παράγοντες. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, ο θηλασμός προωθεί τον ισχυρό δεσμό με τη μητέρα, ο οποίος με τη σειρά του συμβάλλει στη νοητική ανάπτυξη και αυξάνει το δείκτη νοημοσύνης. Αλλά, ακόμα αν αποκλειστούν όλοι οι άλλοι παράγοντες και πάλι το μητρικό γάλα διαδραματίζει από μόνο του σημαντικό ρόλο.

Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι το γάλα φόρμουλας αποτελεί ένα είδος «πειράματος» με απρόβλεπτες συνέπειες. Και αυτό γιατί ακόμα η επιστήμη δεν γνωρίζει όλα τα συστατικά που περιέχονται στο μητρικό γάλα, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά από αυτά δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο γάλα φόρμουλας. Αλλά ακόμα και η προσθήκη συστατικών που οι εταιρείες παραγωγής ξένου γάλακτος έχουν συμπεριλάβει στα προϊόντα τους, όπως λόγου χάρη τα μακράς αλυσίδας πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (LCPUFA, DHA – AA) δεν ωφελεί στην ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού ή στην νοητική του ικανότητα, σύμφωνα με την ανασκόπηση ερευνών που έκανε ο ανεξάρτητος ερευνητικός θεσμός, βιβλιοθήκη Cochrane. Ωστόσο διαφημίζεται ακριβώς το αντίθετο. Η απάντηση όμως είναι απλή: η μητέρα φύση προνόησε για όλα και φυσικά ένα από αυτά είναι ότι το βρέφος είναι προορισμένο να θηλάζει.