Θήλαζοντας το πρόωρο βρέφος

Θήλαζοντας το πρόωρο βρέφος

Ποιες δυσκολίες θα συναντήσετε κατά τον θηλασμό ενός πρόωρου βρέφους και πώς να το θηλάσετε

Το μητρικό γάλα αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό του βρέφους, πόσω μάλλον όταν αυτό είναι πρόωρα γεννημένο και ο οργανισμός του πιο επιρρεπής σε μολύνσεις. Μέσω του μητρικού γάλακτος θα λάβει όλα τα απαραίτητα αντισώματα, ένζυμα και θρεπτικά στοιχεία που μεταφέρονται από τη μητέρα άρα είναι απαραίτητο να αποτελεί την πρώτη του τροφή. Ποιες δυσκολίες ενδέχεται να συναστήσετε στον θηλασμό ενός πρόωρου μωρού και πώς θα τις αντιμετωπίσετε;

Δυσκολίες

Ο θηλασμός ενδέχεται να παρουσιάσει δυσκολίες τις πρώτες ημέρες για διάφορους λόγους:

  • Το πεπτικό σύστημα του μωρού σας και η δυνατότητα να πιάσει τη θηλή και να θηλάσει πιθανόν να μην είναι πλήρως αναπτυγμένα.
  • Το μωρό σας μπορεί να είναι πολύ μικρό ή να μην τα καταφέρνει να τραφεί απευθείας από το στήθος σας.
  • Πιθανόν το σώμα σας να μην ήταν πλήρως προετοιμασμένο για τον τοκετό με αποτέλεσμα το στήθος σας να μην είναι έτοιμο για θηλασμό.

Tips για να το θηλάσετε

  • Είτε με τη βοήθεια θηλάστρου είτε με το χέρι σας, εξάγετε γάλα και αποθηκεύστε το για μελλοντική χρήση στο ψυγείο ή την κατάψυξη, δημιουργώντας έτσι μια ατομική τράπεζα γάλακτος στο σπίτι.
  • Αν το μωρό σας δεν μπορεί να θηλάσει, δοκιμάστε να του δώσετε μητρικό γάλα με σύριγγα, ώστε να λάβει όλα τα απαραίτητα στοιχεία από το μητρικό γάλα και συνεχίστε να προσφέρετε το στήθος σας συχνά.
  • Σε περίπτωση που το σώμα σας δεν είναι έτοιμο να θηλάσει τότε αναζητήστε γάλα σε κάποια τράπεζα μητρικού γάλακτος ως μονάδα ενταγμένη σε μαιευτήριο. Μια τέτοια τράπεζα μητρικού γάλακτος υπάρχει στο μαιευτήριο Έλενα και έχει δημιουργηθεί ακριβώς για να υπάρχει απόθεμα μητρικού γάλακτος το οποίο θα μπορεί να χορηγηθεί σε πρόωρα μωρά μέχρι να είναι ικανά να θηλάσουν απευθείας από τη μητέρα τους.  

Extra tip:Το μητρικό γάλα μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, μιας λοίμωξη που εμφανίζεται κυρίως στα πρόωρα γεννημένα μωρά, σε αντίθεση με το γάλα φόρμουλας που είναι αρκετά βαρύ για αυτά τα μωρά.