Διασφαλίστε τον Θηλασμό από το Πρώτο 24ωρο!

Διασφαλίστε τον Θηλασμό από το Πρώτο 24ωρο!

Τι πρέπει να κάνεις τις πρώτες 24 ώρες μετά τον τοκετό ώστε να διασφαλίσεις έναν επιτυχημένο θηλασμό.

Στατιστικά, το 23% των μαμάδων έχει εγκαταλείψει τον θηλασμό μέσα στον πρώτο μήνα. Από αυτές το 5% δεν θηλάζει περισσότερο από μία μόλις εβδομάδα. Εάν, όμως, η επιθυμία του να προσφέρεις στο μωρό σου την καλύτερη δυνατή τροφή υπάρχει, τι είναι αυτό που εμποδίζει τις νέες μαμάδες;

Η απάντηση, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές είναι η γνώση. Βλέπετε τα προβλήματα γαλουχίας που οδηγούν σε διακοπή του θηλασμού είναι απειροελάχιστα. Το να στραφείτε, λοιπόν, σε έναν εξειδικευμένο σύμβουλο γαλουχίας για να λάβετε τις σωστές οδηγίες και να αποφύγετε τις λανθασμένες συμβουλές των μη ειδικών, είναι επιτακτική ανάγκη, εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που θέλετε να αντιμετωπίσετε.

Ακολουθούν 6 πολύτιμες κινήσεις που πρέπει να κάνετε το πρώτο 24ωρο μετά τον τοκετό για να εξασφαλίσετε έναν επιτυχημένο θηλασμό.

  1. Δέρμα με δέρμα επαφή. Το γυμνό σας στήθος είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να βρίσκεται το μωρό σας τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό. Αυτή η δέρμα με δέρμα επαφή θα κάνει ευκολότερη την μετάβασή του στον έξω κόσμο, θα βοηθήσει στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός του και θα βοηθήσει την εγκαθίδρυση του θηλασμού. Εκμεταλλευτείτε τις πρώτες πολύτιμες ώρες για να παρατηρήσετε τα σημάδια πείνας του ( διαβάστε περισσότερα εδώ) και να διασφαλίστε το πρώτο σωστό πιάσιμο της θηλής. Θα ακολουθήσουν πολλές ευκαιρίες για να κρατήσουν το μικρό σας συγγενείς και φίλοι αλλά και ένας μακρύς ύπνος τον οποίο και θα περάσει στο νοσοκομειακό του κρεβατάκι. Μέχρι τότε είναι αναγκαίο να το μονοπωλείτε εσείς!
  2. Αποφύγετε την σίτιση με φόρμουλα αλλά και τις πιπίλες. Φροντίστε να ζητήσετε την παραμονή του μωρού στο δωμάτιό σας για να είστε βέβαιη πως κανένας δεν θα το ταΐσει με ξένο γάλα παρά την θέλησή σας και μην δώσετε πιπίλα. Γενικά, φροντίστε να αποφύγετε τις τεχνητές θηλές (μπιμπερό, πιπίλες) μέχρι να εγκαθιδρυθεί ο θηλασμός ώστε να μην υπάρξει σύγχυση θηλών. Μην χρησιμοποιείτε ψευτοθηλές, εκτός κι αν σας έχετε πραγματικά εισέρχουσες θηλές, πρόβλημα που μπορεί να διαπιστώσει μόνο ένας εξειδικευμένος σύμβουλος γαλουχίας (δείτε γιατί εδώ)
  3. Προσφέρετε το στήθος σας νωρίς και συχνά. Η άμεση και συχνή διέγερση του στήθους βοήθα την παραγωγή προλακτίνης, η οποία φαίνεται να οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή και θηλασμούς παρατεταμένης διάρκειας. Προσφέρετε το στήθος πάντα κατ’ απαίτηση του μωρού και όχι με πρόγραμμα. Να θυμάστε πως το βρέφος είναι έτοιμο για φαγητό όταν κοιμάται ελαφρά ή όταν είναι ήσυχο, σε κατάσταση ήρεμης εγρήγορσης.
  4. Επιβεβαιώστε πως το μωρό πιάνει σωστά την θηλή και εξασκηθείτε. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού το πηγούνι του μωρού βρίσκεται βαθιά χωμένο στον μαστό, το κάτω χείλος είναι γυρισμένο προς τα έξω και η γλώσσα βρίσκεται χαμηλωμένη προς τα ούλα του και ελαφρώς προς τα έξω. Το βρέφος έχει το στόμα διάπλατα ανοιχτό και έχει αρπάξει μεγάλο μέρος από την θηλαία άλω. Η μύτη του δεν αγγίζει ή αγγίζει ελάχιστα το στήθος σας, το οποίο και κινείται φανερά από το πιπίλισμα. Εάν χρειάζεστε βοήθεια στο σωστό πιάσιμο της θηλής, ζητήστε την!
  5. Ζητήστε την παραμονή του μωρού στο δωμάτιο. Το αναφέραμε και προηγουμένως αλλά θα το ξαναπούμε για να προσθέσουμε επιπλέον πληροφορίες. Πολλές φορές φίλοι, συγγενείς αλλά και το ίδιο το νοσοκομείο προτείνει την παραμονή του νεογέννητου στον θάλαμο νεογνών για «να ξεκουραστεί η μαμά». Κάτι τέτοιο όμως σπάνια λειτουργεί! Μελέτες έχουν δείξει πως οι μητέρες που στέλνουν τα μωρά τους στο θάλαμο νεογνών χρειάζονται βοηθήματα ώστε να κατορθώσουν να κοιμηθούν. Εάν κρατήσετε το μωρό κοντά σας, όχι μόνο θα μπορείτε να το θηλάσετε κατ’ απαίτηση του μωρού, αλλά θα μειωθούν και οι ορμόνες του στρες, η παρουσία των οποίων μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή γάλακτος.

Διαβάστε: «Επιστροφή στον Βρεφικό Θηλασμό» του διακεκριμένου Έλληνα Παιδιάτρου-Συμβούλου Γαλουχίας, Στέλιου Παπαβέντζη. Αγοράστε το online από τα Public με Εγγύηση Χαμηλότερης Τιμής.