Γεύματα και snacks θηλασμού

Γεύματα και snack θηλασμού

Εντάξτε στη λίστα διατροφής σας snacks που θα σας εφοδιάσουν με επιπλέον ενέργεια όσο θηλάζετε

Καταρχάς, να διευκρινίσουμε ότι ο θηλασμός δεν απαιτεί συγκεκριμένο διαιτολόγιο. Δεν υπάρχουν τρόφιμα που πρέπει οπωσδήποτε να φάμε (π.χ. κρέας για να αυξήσουμε την παραγωγή) και άλλα που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφύγουμε (π.χ. σκόρδο). Η γενική οδηγία είναι να τρεφόμαστε ισορροπημένα και υγιεινά επιλέγοντας μια ποικιλία τροφίμων, ώστε και το γάλα μας να μην έχει μονότονη γεύση και εμείς να μη βαριόμαστε με αποτέλεσμα να θεωρήσουμε τον θηλασμό βουνό. Να θυμάστε ότι προκαταβολικά δεν αποκλείουμε τίποτα από την διατροφή μας για τον φόβο αλλεργίας και πως δεν αποκλείουμε αυθαίρετα ούτε τα ψάρια ούτε τα όσπρια ούτε τα όξινα φρούτα.

9 κατηγορίες γευμάτων και snacks

 Υδατάνθρακες. Τα ζυμαρικά και το ρύζι θα συνεχίσουν να αποτελούν περιεχόμενο του πιάτου σας, ωστόσο επιλέξτε τα αντίστοιχα προϊόντα ολικής αλέσεως μιας και θα βοηθήσουν τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι υδατάνθρακες αυτού του είδους θα διατηρούν την ενέργειά σας στα ύψη, καθώς ο θηλασμός δεν είναι και η πιο ξεκούραστη διαδικασία.

Φρέσκα φρούτα. Αποτελούν ιδανικό και άκρως υγιεινό snack. Επιλέξτε φρούτα ανάλογα με την εποχή τους για βιταμίνες, φυτικές ίνες και ενέργεια.

Ψάρι. Τα θρεπτικά συστατικά του ψαριού και ειδικά όσα ψάρια περιέχουν λιπαρά ω-3, μεταφέρονται μέσω του μητρικού γάλακτος στο μωρό σας, επομένως μην παραλείψετε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με σαρδέλες και σκουμπρί. 

Λαχανικά. Απολαύστε τα ωμά σε φέτες για ένα γρήγορο snack, σε σούπες ή ως συστατικό των φαγητών σας. Σημειώστε πως το αγγούρι είναι ιδανικό για την ενυδάτωσή σας μιας και περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού.  

Κρέας ή αυγά. Πηγές πρωτεϊνών τόσο το άπαχο κρέας όσο και τα αυγά, θα σας εξοπλίσουν με την ενέργεια που χρειάζεστε.

Γαλακτοκομικά προϊόντα. Βάλτε στόχο να καταναλώνετε τουλάχιστον δύο μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα. Επιλέξτε γάλα και τυρί και δώστε προσοχή στα γιαούρτια αποφεύγοντας όσα περιέχουν ποσότητες ζάχαρης. 

Καρποί. Αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών και καλών λιπαρών, επομένως μην παραλείπετε να τρώτε μια χούφτα στο σπίτι ή να παίρνετε μαζί σας για ένα ελαφρύ snack στον δρόμο.

Αποξηραμένα φρούτα.Είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου άρα και ιδανικό snack κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Επιλέξτε όσα αποξηραμένα φρούτα δεν περιέχουν ζάχαρη.

Νερό και άλλα ροφήματα. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε συχνά. Συνίσταται μάλιστα οι θηλάζουσες μητέρες να πίνουν 700ml περισσότερο νερό ή άλλο ρόφημα την ημέρα, ποσότητα που μεταφράζεται σε 4 επιπλέον ποτήρια υγρού. Πρώτα στη λίστα επιλογής σας είναι φυσικά το νερό αλλά και το γάλα ή οι φρέσκοι χυμοί. Γενικά αποφύγετε τα ζαχαρούχα ροφήματα και τα αναψυκτικά καθώς δεν προσφέρουν ενυδάτωση και αυξάνουν την πρόσληψη ζάχαρης.