Αναλυτικός οδηγός θηλασμού (από τους 7 μήνες έως τα 2 έτη)

Αναλυτικός οδηγός θηλασμού (από τους 7 μήνες έως τα 2 έτη)

Χρήσιμες πληροφορίες για τον θηλασμό από 7 μηνών και άνω

Έχετε επιλέξετε να συνεχίσετε τον θηλασμό μετά τους πρώτους 6 μήνες, παράλληλα με τη στερεά τροφή που θα ενταχθεί σταδιακά στο ημερήσιο μενού του μικρού σας; Αναρωτιέστε αν το μητρικό γάλα συνεχίζει να είναι ευεργετικό και να θωρακίζει με τον ίδιο τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα του μικρού σας; Θέλετε να μάθετε κατά πόσο θα έχει το ίδιο ενδιαφέρον για τον θηλασμό καθώς μεγαλώνει; Όλες οι πληροφορίες στο δεύτερο μέρος του οδηγού θηλασμού που αφορά στις ηλικίες από 7 μηνών έως 2 ετών. 

 

Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος του άρθρου.

 

7- 8 μηνών

  • Η προσοχή του μικρού σας θα αποσπάται πιο συχνά καθώς θηλάζει. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί σημάδι ότι είναι έτοιμο για αποθηλασμό, καθώς είναι πολύ σπάνιο ένα μωρό να σταματήσει από μόνο του τον θηλασμό πριν τα πρώτα του γενέθλια.
  • Ίσως παρατηρήσετε ότι το πρόγραμμα θηλασμού διαφοροποιείται και μωρό σας θέλει να θηλάζει πιο αργά από το συνηθισμένο, ειδικά μετά από γεύμα στερεάς τροφής.
  • Καλό είναι να θηλάζετε σε αυτή την ηλικία 5-7 φορές την ημέρα.
  • Την ίδια περίοδο είναι πιθανό τα πρώτα δοντάκια να ξεπεταχτούν από τα ούλα. Η διαδικασία αυτή είναι αρκετά επίπονη για το μωρό και επειδή νιώθει τα ούλα του πρησμένα και ευαίσθητα, ενδέχεται να αποφεύγει τόσο το στήθος όσο και τη στερεά τροφή για μερικές ημέρες.  

Μάθετε και αυτό: Θεωρείται πως τα μωρά που συνεχίζουν να θηλάζουν από 7 έως 9 μηνών έχουν υψηλότερο δείκτη ευφυΐας σε σχέση με τα μωρά που θηλάζουν για λιγότερο από 7 μήνες.

9 μηνών

  • Πιθανόν να παρατηρήσετε ότι το μωρό σας είναι πιο δραστήριο σε αυτή την ηλικία από ότι ένα άλλο συνομήλικο μωρό που πίνει ξένο γάλα.
  • Την ίδια περίοδο έχει παρατηρηθεί σε πολλά μωρά ένα μειωμένο ενδιαφέρον για το στήθος και το θηλασμό. Αιτίες μπορεί να είναι η διαφορά γεύσης που έχει το μητρικό γάλα λόγω των ορμονικών αλλαγών που φέρνει η επιστροφή της περιόδου (αν έχει επιστρέψει) αλλά και η προσωρινή απώλεια όρεξης λόγω δοντιών ή κάποιου κρυολογήματος. Ένας ακόμα λόγος που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο ενδιαφέρον για το στήθος είναι η ικανότητά του να κρατάει και να χειρίζεται το ποτηράκι του ή το μπιμπερό και αυτή είναι μια καινούργια δεξιότητα που θέλει να εξερευνήσει. Συνεχίστε, ωστόσο, να προσφέρετε το στήθος σας σε ένα ήρεμο περιβάλλον ή όταν το μωρό είναι έτοιμο να αποκοιμηθεί. Αν και πάλι αρνείται, εξάγετε γάλα με το θήλαστρο και συνεχίστε να προσφέρετε ανά διαστήματα το στήθος σας.
  • Δοκιμάστε να θηλάζετε 4 με 5 φορές την ημέρα.
  • Είναι πιθανό αυτή την περίοδο, το μικρό σας να συνδέει πολύ έντονη την αίσθηση της πείνας με τη στερεά τροφή και όχι με τον θηλασμό. Καθώς αρχίζει να τρώει περισσότερο οι κενώσεις του θα είναι πιο συμπαγείς, σκούρες και με πιο έντονη οσμή, ειδικά από τη στιγμή που θα μειώσει σημαντικά την ποσότητα μητρικού γάλακτος που πίνει.  
  • Καθώς θα τρώει σε πιο συχνή βάση, ίσως αποφασίσει να αποκλείσει εντελώς κάποιες από τις φορές που θηλάζει την ημέρα. Ακολουθήστε τη βούλησή του και μην ανησυχείτε ότι πρόκειται για μια μόνιμη κατάσταση. Είναι φυσιολογικό ανά περιόδους να επιστρέφει στο θηλασμό και άλλες φορές να προτιμά τη στερεά τροφή και να πίνει λιγότερο μητρικό γάλα. Το στήθος σας θα προσαρμοστεί στις αλλαγές σε διάστημα 1-2 ημερών, ακόμα και αν η παραγωγή μητρικού γάλακτος έχει μειωθεί. 

10 μηνών

  • Το γεγονός ότι έχει αρχίσει να μπουσουλάει ή και να σηκώνετε κρατώντας τα έπιπλα δημιουργεί διαφοροποιήσεις στις συνήθειες του θηλασμού. Κάποιες φορές ίσως είναι τόσο απασχολημένο με τις νέες του δεξιότητες που ξεχνάει εντελώς να αναζητήσει το στήθος σας. Ωστόσο εσείς συνεχίζετε να το προσφέρετε, παρόλο που μπορεί να μην δείχνει επιθυμία να θηλάσει. Κάποιες άλλες φορές όταν η εξερεύνηση το έχει κουράσει, ενδέχεται να θηλάσει αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.
  • Μπορεί το μικρό σας να τρώει κανονικά στερεά τροφή, αλλά το μητρικό γάλα αποτελεί ακόμα πολύ σημαντικό κομμάτι της διατροφής του που συνεχίζει να του παρέχει τα απαραίτητα αντισώματα μια περίοδο που θέλει διαρκώς να μπουσουλάει και να βάζει στο στόμα του οτιδήποτε βρει μπροστά του.

6421874527 1eaf5af2f7 z-640x420

1 έτους

  • Ήδη έχετε διανύσει ένα χρόνο θηλασμού, έχοντας θέσει γερές βάσεις για την υγεία του μωρού σας με ευεργετικά αποτελέσματα για όλη του τη ζωή. Το ανοσοποιητικό του σύστημα θα είναι ισχυρό και θα έχει λιγότερες πιθανότητες να χρειαστεί μεταξύ άλλων να κάνει στο μέλλον λογοθεραπεία (λόγω κάποιου προβλήματος στην ομιλία) ή ορθοδοντική επέμβαση.
  • Ο θηλασμός δεν χρειάζεται να φτάσει στο τέλος του επειδή το μωρό σας δεν στηρίζεται πλέον σε αυτόν για την τροφή του. Αν θέλετε και οι δύο μπορείτε να συνεχίσετε να το θηλάζετε για αρκετό καιρό ακόμα.
  • Ενώ θηλάζετε ένα χρόνο το μητρικό γάλα περιλαμβάνει περισσότερα λιπαρά συγκριτικά με το μητρικό γάλα των γυναικών που θηλάζουν για λιγότερο από ένα χρόνο.
  • Μην ανησυχείτε αν το μωρό σας φαίνεται πιο αδύνατο από συνομήλικα παιδιά που δεν θηλάζουν, καθώς κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό. 
  • Τα περισσότερα μωρά σε αυτή την ηλικία θηλάζουν 2 με 3 φορές την ημέρα, κυρίως το πρωί και το βράδυ αλλά και σε περιπτώσεις που αισθάνονται κούραση, δυσφορία ή ανησυχία. Ωστόσο είναι απόλυτα φυσιολογικό αν το μωρό σας συνεχίζει να θηλάζει περισσότερες φορές την ημέρα.
  • Μετά τα πρώτα του γενέθλια παρόλο που έχει πλέον τη δυνατότητα να πιει γάλα αγελάδας, δεν χρειάζεται το τελευταίο να αντικαταστήσει το μητρικό γάλα και αυτό γιατί δεν περιλαμβάνει τις βιταμίνες και τα αντισώματα που περιέχει το δικό σας γάλα. Επίσης υποστηρίζεται πως όσο πιο αργά εισάγετε στη διατροφή του το γάλα αγελάδας τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να αντιδράσει ο οργανισμός του αλλεργικά σε αυτό.

Μάθετε και αυτό: Επειδή το μικρό σας έχει θηλάσει για έναν ολόκληρο χρόνο είναι πιο πιθανό να προσαρμοστεί ευκολότερα όταν ξεκινήσει το σχολείο, έχει λιγότερες πιθανότητες να γίνει παχύσαρκο αλλά και μειωμένο ρίσκο εμφάνισης καρδιοπάθειας ως ενήλικας.

16 μηνών

  • Σε μια ηλικία που οι ασθένειες είναι συνηθισμένες στα νήπια, συνεχίζοντας τον θηλασμό έχετε θωρακίσει τον οργανισμό του με πολύτιμα αντισώματα.
  • Τα νήπια μεταξύ 16 και 30 μηνών που θηλάζουν εκδηλώνουν λιγότερους τύπους ασθενειών και είναι άρρωστα για μικρότερα χρονικά διαστήματα σε σχέση με τα συνομήλικα παιδιά που δεν θηλάζουν.
  • Κατά τη διάρκεια αυτού του δεύτερου έτους, παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση σε ορισμένα συστατικά του μητρικού γάλακτος που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό του σύστημα.
  • Το νήπιο πλέον είναι πολύ έμπειρο στον θηλασμό με αποτέλεσμα να μπορεί να πιάσει τη θηλή από οποιαδήποτε γωνία.    

Μάθετε και αυτό: Έρευνες που έχουν μελετήσει τη σχέση διανοητικής επίδοσης (σχολική επίδοση, βαθμός ευφυΐας) και θηλασμού έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερο διάστημα θηλάζει ένα παιδί τόσο μεγαλύτερες επιδόσεις έχει διανοητικά.