Άντληση μητρικού γάλακτος

Άντληση μητρικού γάλακτος

Πώς να εξάγετε το μητρικό γάλα και πώς να ξεπεράσετε τις δυσκολίες από τη χρήση του θήλαστρου

*Με τη συνεργασία της παιδιάτρου MSc, MRCPCH, PgDip (Allergy), ΙBCLC,Κάτιας Σοφιανού-Κατσούλη.

Κάθε μητέρα που θηλάζει είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί κάποια στιγμή να εξάγει  μητρικό γάλα με το θήλαστρο και να το αποθηκεύσει. Εάν, λοιπόν, θέλετε να συνεχίσετε να θηλάζετε αφότου επιστρέψετε στη δουλειά ή πρόκειται να λείψετε από το σπίτι για κάποιο λόγο, το θήλαστρο αποτελεί ένα βοηθητικό εργαλείο για να εξάγετε την ποσότητα γάλακτος που χρειάζεται το μωρό σας.

Το θήλαστρο θα σας βοηθήσει  να έχετε πάντα γάλα, ανανεώνοντας το απόθεμα, αν για κάποιο λόγο υγείας πρέπει προσωρινά να διακόψετε τον θηλασμό ή για να ταΐσετε ένα πρόωρα γεννημένο μωρό. Στην αγορά υπάρχουν διάφορα είδη θηλάστρου, ηλεκτρικά και χειροκίνητα, μονής ή διπλής άντλησης ανάλογα με τις ανάγκες που θέλετε να καλύψετε, ενώ αν θέλετε να εξάγετε μικρή ποσότητα γάλακτος μπορείτε να το κάνετε με το χέρι σας. Διαβάστε ακόμα πώς θα αντιμετωπίσετε ενδεχόμενα προβλήματα κατά την εξαγωγή.

Χρήση θήλαστρου

  • Πριν αγοράσετε ένα θήλαστρο θα πρέπει να αποφασίσετε τι χρήση θα κάνετε, όπως πόσο συχνά θέλετε να το χρησιμοποιείτε ή πόση ποσότητα γάλακτος θέλετε να εξάγετε. Εάν, για παράδειγμα, επιστρέφετε σύντομα στην δουλειά και θέλετε να δημιουργήσετε μια τράπεζα μητρικού γάλακτος τότε χρειάζεστε κάποιο ηλεκτρικό διπλής άντλησης, που διαθέτει ταχύτητα και δεν θα σας τρώει χρόνο ούτε θα σας κουράζει. Αντίθετα, εάν θέλετε να το χρησιμοποιείτε περιστασιακά για εκείνες τις μέρες που θα χρειαστεί να λείψετε για μερικές ώρες τότε μπορείτε να επιλέξετε ένα χειροκίνητο ή απλά να μάθετε να κάνετε αντλήσεις με το χέρι.
  • Πριν την αγορά θηλάστρου ζητήστε τη γνώμη και του συμβούλου γαλουχίας σας. Εκείνος θα επιβεβαιώσει πως έχετε κάνει την σωστή επιλογή και θα σας προτείνει το σωστό μέγεθος χοάνης για το στήθος σας. Να θυμάστε πως η χοάνη θα πρέπει να περιβάλλει την θηλή σας αλλά και να αφήνει αρκετό χώρο ώστε να μην ακουμπάει στα τοιχώματα και να μπορεί να κινείται άνετα μπροστά και πίσω.   
  • Πριν την χρήση του θηλάστρου είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας, ενώ πολύ βοηθητικό είναι υγραίνετε την χοάνη για να πετύχετε καλύτερη εφαρμογή. Φροντίστε να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή και να μην επιλέγετε υψηλότερο επίπεδο αναρρόφησης από εκείνο που σας κάνει να νιώθετε άνετα. Ο πόνος και η δυσφορία εμποδίζουν την ροή!

SOSTip:Εάν κάνετε συχνή χρήση επιλέξτε ένα θήλαστρο το οποίο δεν θα χρειάζεται να κρατάτε στο χέρι σας έτσι ώστε να απασχολήστε με κάτι άλλο όση ώρα εξάγετε γάλα.

Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση του θήλαστρου θα διαβάσετε στο άρθρο μας «Θήλαστρο».

Εξαγωγή με το χέρι
Εξαγωγή με το χέρι

Αν θέλετε να εξάγετε μικρή ποσότητα γάλακτος για να ταΐσετε το μωρό σας μια φορά στο τόσο ή θέλετε να εξάγετε κάποιες σταγόνες για να ανακουφίσετε και να αλείψετε τις ερεθισμένες θηλές, μπορείτε να το κάνετε με το χέρι σας. Η διαδικασία ενδεχομένως να σας φανεί δύσκολη αρχικά αλλά με λίγη προπόνηση θα τα καταφέρετε. Τι πρέπει να κάνετε;

  • Πριν ξεκινήσετε πλύνετε τα χέρια σας.
  • Είναι βοηθητικό να κάνετε αρχικά ελαφρύ μασάζ στο στήθος ή να εφαρμόσετε μια ζεστή κομπρέσα πριν ξεκινήσετε την εξαγωγή.
  • Σηκωθείτε όρθια και γείρετε προς τα εμπρός, καθώς η βαρύτητα βοηθάει.
  • Τοποθετήστε τον δείκτη και τον αντίχειρα, μερικά εκατοστά από τη θηλαία άλω (το σκούρο σημείο που περιβάλλει την θηλή) πάνω και κάτω από αυτή έτσι ώστε τα δάχτυλα σας να δημιουργούν ένα μισοφέγγαρο.
  • Πιέστε τα δάχτυλά σας προς το θώρακα και μετά απαλά το ένα προς το άλλο, προσπαθώντας να πιέζετε την περιοχή γύρω από τη θηλαία άλω και όχι την ίδια τη θηλή. Τα δάχτυλά σας πιέζοντας φροντίστε να κινούνται κυκλικά.
  • Γυρίστε τα δάχτυλά σας γύρω από την θηλαία άλω, από κάτω και πάνω προς το πλάι. Αρχικά μπορεί να εξάγετε μερικές σταγόνες, αλλά όσο εξασκήστε θα βρείτε τον τρόπο.
  • Εξάγετε το γάλα σε ένα δοχείο με ανοιχτό στόμιο.

Δυσκολίες

Η εξαγωγή γάλακτος με το θήλαστρο δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση, αφού ουσιαστικά αποτελεί δεξιότητα που μαθαίνετε και γι’ αυτό χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Αν συναντήσετε δυσκολίες δείτε πού μπορεί να οφείλονται και πώς να τις ξεπεράσετε.

  • Πιθανόν να προσπαθείτε να εξάγετε γάλα πολύ σύντομα σε σχέση με την τελευταία φορά που θηλάσατε ή εξάγατε. Σε αυτή την περίπτωση είναι φυσικό το στήθος να μην έχει «κατεβάσει» ακόμα την απαραίτητη ποσότητα γάλακτος.
  • Ίσως θα πρέπει να αλλάξετε τις ρυθμίσεις στο θήλαστρο. Για παράδειγμα μπορεί να είναι δύσκολο να εξάγετε την ποσότητα που θέλετε αν η πίεση της αντλίας είναι πολύ μικρή ή η ταχύτητα πολύ υψηλή. Ίσως το θήλαστρο που έχετε επιλέξει να μην είναι το ιδανικό για εσάς.
  • Μπορεί το θήλαστρο να μην αρκετά καλό, να σας δυσκολεύει αν είναι χειροκίνητο, να μην έχει αρκετή ισχύ η μπαταρία αν το χρησιμοποιείτε πολύ καιρό. Επιλέξτε ένα θήλαστρο υψηλότερης ποιότητας.
  • Μπορεί να μην παράγετε μεγάλη ποσότητα γάλακτος. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί δεν θηλάζετε πολύ συχνά, αν δεν καταναλώνετε πολλά υγρά ή εάν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Δοκιμάστε να αυξήσετε την ποσότητα φυσικά, όπως περιγράφουμε στο άρθρο «Αυξήστε το γάλα σας φυσικά»
  • Πιθανόν να δυσκολεύστε στην εξαγωγή. Το άγχος και η πίεση μπορεί να δυσκολέψουν την εξαγωγή του γάλακτος, συνεπώς προσπαθήστε να είστε όσο πιο χαλαρή γίνεται όταν χρησιμοποιείτε το θήλαστρο.

Extra tips

  • Μην ξαφνιαστείτε αν δείτε ότι το γάλα που έχετε αποθηκεύσει φαίνεται να έχει χωρίσει σε δύο μέρη. Είναι φυσιολογικό το λίπος να διαχωρίζεται και να ανεβαίνει προς τα πάνω. Αντί να το ανακινήσετε για να ανακατευτεί, απαλά στροβιλίστε το.
  • Η ψύξη καταστρέφει ορισμένα αντισώματα στο γάλα, ωστόσο ακόμα και κατεψυγμένο παραμένει πιο υγιεινή επιλογή και παρέχει μεγαλύτερη προστασία από το γάλα φόρμουλας.
  • Συμβουλές για το πώς να αποθηκεύετε, να καταψύχετε και να ζεσταίνετε το μητρικό γάλα θα βρείτε στο άρθρο «Μητρικό γάλα σε μπιμπερό».