Τι είναι η ενδομητρίωση;

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Τι είναι η ενδομητρίωση που επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες κυρίως κατά την αναπαραγωγική τους ηλικία;

Η ενδομητρίωση είναι μια πολύ συχνή κατάστασηκατά την οποία κύτταρα από το ενδομήτριο (το εσωτερικό της μήτρας) αναπτύσσονται σε άλλα σημεία μέσα στο σώμα, συνήθως γύρω από τη μήτρα, τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες κλπ. Επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες κυρίως κατά την αναπαραγωγική τους ηλικία. Δεν πρόκειται για λοίμωξη ούτε κάποιας μορφής κακοήθεια.

Συμπτώματα και στάδια της ενδομητρίωσης

Ηενδομητρίωσημπορεί να επηρεάζει τη ζωή μιας γυναίκας με διαφορετικό τρόπο και με διαφορετική ένταση. Για παράδειγμα, κάποιες γυναίκες νιώθουν πόνο κατά την περίοδο ή/και την επαφή, σε άλλες δημιουργούνται κύστες στις ωοθήκες, ενώ κάποιες δεν νιώθουν κανένα σύμπτωμα και αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα. Η ενδομητρίωση κατηγοριοποιείται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με τη θέση, την έκταση και το βάθος των εστιών, την ύπαρξη και τη βαρύτητα συμφύσεων και την ύπαρξη κύστεων.

Με ποιες εξετάσεις επιβεβαιώνεται η διάγνωση της ενδομητρίωσης;

Ο γυναικολόγος συνεκτιμά το ιστορικό της γυναίκας, τα συμπτώματα, τις εξετάσεις και την κλινική της εικόνα προκειμένου να επιβεβαιώσει τη διάγνωση της ενδομητρίωσης. Ο μόνος τρόπος όμως για να επιβεβαιωθεί 100% είναι μελαπαροσκόπηση, δηλαδή μια επεμβατική εξέταση κατά την οποία ο γιατρός εξετάζει τα όργανα και προχωρά στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις (π.χ. αφαίρεση κύστης ενδομητρίωσης στην ωοθήκη). Πιο αναλυτικά:

  • Υπερηχογράφημα (κολπικό)

Με αυτή την εξέταση μπορεί να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κύστες στις ωοθήκες. Ακόμα και αν το υπερηχογράφημα είναι φυσιολογικό (χωρίς ευρήματα), υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν πυρήνες ενδομητρίωσης σε άλλα σημεία.

  • Λαπαροσκόπηση

Αυτή η εξέταση θεωρείται ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιωθεί με απόλυτο τρόπο η διάγνωση της ενδομητρίωσης. Με τη λαπαροσκόπηση διαπιστώνεται η έκταση και η βαρύτητά της. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μικρή επέμβαση που γίνεται υπό γενική αναισθησία στο νοσοκομείο.

Γίνεται μια μικρή τομή κάτω από τον αφαλό και μέσα από αυτή εισέρχεται στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας το «λαπαροσκόπιο», που διαθέτει κάμερα. Έτσι ο γιατρός μπορεί να δει τα εσωτερικά όργανα και να ανιχνεύσει την ενδομητρίωση.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της λαπαροσκόπησης ο γιατρός μπορεί να κρίνει σκόπιμο να αφαιρέσει τις εστίες ενδομητρίωσης που παρατηρεί με καυτηριασμό, χειρουργική αφαίρεση κλπ.

Χρειάζεται να γίνει λαπαροσκόπηση;

Μια γυναίκα που χειρουργείται για ενδομητρίωση (χειρουργικός καθαρισμός) μπορεί να επανεμφανίσει τα ίδια συμπτώματα μετά από λίγο καιρό, γι' αυτό απαιτείται βραχυχρόνια και μακροχρόνια εξατομικευμένη διαχείριση ανάλογα με το ζητούμενο κάθε γυναίκας. Για παράδειγμα, σε μια νεαρή κοπέλα που δεν προσπαθεί για μωράκι μπορεί το κύριο πρόβλημα να είναι οι έντονοι πόνοι. Σε αυτή την περίπτωση, τα αντισυλληπτικά μπορεί να δώσουν τη λύση. Σε μια μεγαλύτερη γυναίκα όμως που προσπαθεί για μωράκι, η σωστή προσέγγιση μπορεί να είναι η θεραπεία με εξωσωματική. Ο παράγοντας 'ηλικία' είναι πολύ σημαντικός. Με λίγα λόγια, η κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και αντίστοιχα ο γιατρός θα πρέπει να προσαρμόζει τη θεραπευτική στρατηγική στις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε ασθενούς.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου Γυναικολογίας και Αναπαραγωγής Γέννημα IVF και κλείστε σήμερα ραντεβού για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης από την πιο εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα γυναικολόγων.