Μην το βάζετε κάτω

Γυναίκα με αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης

Τα συναισθήματα και η ψυχολογία σας όταν το διάστημα που προσπαθείτε να συλλάβετε το μωρό σας είναι μεγάλο.

Από τη στιγμή που θα αποφασίσετε να κάνετε ένα μωράκι και μέχρι τη στιγμή που τελικά θα μείνετε έγκυος μεσολαβεί ένα διάστημα, το οποίο αν είναι παρατεταμένο, ενδέχεται να σας αγχώσει, να σας απογοητεύσει και να φέρει αλλαγές στην ψυχολογία σας. Είναι η περίοδος που προσπαθείτε να συλλάβετε το μωρό σας, η οποία θα χαρακτηρίζεται από συνεχή εναλλαγή συναισθημάτων σε περίπτωση που κρατήσει πολλούς μήνες.


  • Αρχικά, αυτό που θα σας ανακουφίσει είναι να μιλήσετε σε μαμάδες για την εμπειρία σας. Πιθανόν να βρείτε ανθρώπους που χρειάστηκαν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να συλλάβουν από αυτό που περίμεναν.
  • Αν καθημερινά σκέφτεστε τις γόνιμες ημέρες και έπειτα την πιθανή εγκυμοσύνη σας μέχρι να σας έρθει η επόμενη περίοδος, η διαδικασία θα σας κουράσει τόσο νοητικά όσο και σωματικά, επηρεάζοντας αρνητικά τον οργανισμό σας και μειώνοντας τις πιθανότητες να συλλάβετε. Χαλαρώστε, σταματήστε να υπολογίζετε και να ξαναυπολογίζετε τις γόνιμες ημέρες και να καθορίζετε πότε να κάνετε σεξ και απολαύστε την ερωτική ζωή με το σύντροφό σας.
  • Αν πράγματι οι μόνες σκέψεις είναι η αναμενόμενη εγκυμοσύνη και το μωρό που θα θέλατε, προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή σας με άλλες σκέψεις. Επικεντρωθείτε σε πράγματα ή δραστηριότητες που θα σας έκαναν χαρούμενες και θα ήταν δύσκολο να τις φέρετε εις πέρας αν είχατε ένα μωρό. Εστιάστε στη δουλειά σας, στην οργάνωση των διακοπών, στις εξόδους με φίλους, στην αλλαγή της διακόσμησης του σπιτιού σας κ.λπ.
  • Γυναίκα με αρνητικό τεστ εγκυμοσύνηςΑποφύγετε να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης διαρκώς καθώς με αυτόν τον τρόπο μεγαλώνουν οι προσδοκίες σας. Προτιμήστε να κάνετε τεστ μόνο όταν είστε σχεδόν σίγουρες ότι μπορεί να είναι θετικό (αφού η περίοδος έχει καθυστερήσει κάποιες ημέρες).
  • Αν δεν μείνετε έγκυος αφού έχετε σταματήσει την μέθοδο αντισύλληψης που χρησιμοποιούσατε, είναι πιθανόν ότι θα αρχίσετε να αναρωτιέστε αν κάτι κάνετε λάθος ή αν κάποιος από τους δύο σας έχει πρόβλημα στειρότητας. Πιθανόν να αρχίσετε να κατηγορείτε τόσο τον εαυτό σας όσο και τον σύντροφό σας, ειδικά αν θεωρείτε πως παίζουν ρόλο και ορισμένες συνήθειες ζωής. Ωστόσο οι κατηγορίες το μόνο που προσφέρουν είναι αρνητικά συναισθήματα που δεν θα βοηθήσουν τη σχέση σας. Άλλωστε είναι απολύτως φυσιολογικό για πολλά ζευγάρια να προσπαθούν επί μήνες να κάνουν παιδί, ενώ ο γιατρός αρχίζει να ελέγχει για πρόβλημα στειρότητας αφού περάσει ένας χρόνος από τη στιγμή που άρχισαν τις προσπάθειες ή έξι μήνες, εάν το ζευγάρι βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία (35+).
  • Αν πιστεύετε ότι οι αλλαγές στην καθημερινή ζωή του συντρόφου σας θα βοηθήσουν (π.χ. μείωση του ποτού), τότε προσπαθήστε να τις παρουσιάσετε όσο πιο ευγενικά γίνεται (π.χ. πιστεύω θα ήταν καλύτερο να κάναμε πιο υγιεινή ζωή και διατροφή).
  • Παρόλο που είναι παράλογο να ενοχλείστε από τις γυναίκες που έχουν μείνει έγκυες και έχουν κάνει μωρά την περίοδο που εσείς αντιμετωπίζετε δυσκολίες, είναι κατανοητό ότι θα νιώθετε άβολα να έρχεστε σε επαφή με χαρούμενες οικογένειες που υποδέχονται τα νέα τους μέλη. Προσπαθήστε να αντιδράτε θετικά στα ευχάριστα νέα των άλλων, αλλά όταν αισθάνεστε ότι νιώθετε άσχημα είναι καλύτερο να κρατάτε αποστάσεις.