Γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη ή χαμηλά λιπαρά;

Πλήρη γαλακτοκομικά για σύλληψη

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά έχουν θετική επίδραση στη γονιμότητα, σύμφωνα με έρευνα.

Μπορεί να αποφεύγετε τα παγωτά, το πλήρες γιαούρτι και το γάλα αλλά και διάφορα τυριά για να μην παχύνετε αλλά όταν θέλετε να μείνετε έγκυος το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα απολαύσετε χωρίς τύψεις, αλλά και χωρίς υπερβολές.

Σύμφωνα με την έρευνα της Σχολής για τη Δημόσια Υγεία του Χάρβαντ, ο τύπος των γαλακτοκομικών προϊόντων που καταναλώνει μια γυναίκα έχει μεγάλη επίδραση στη γονιμότητά της. Οι ερευνητές εξέτασαν 18.000 γυναίκες ηλικίας 24 με 42 και ανακάλυψαν ότι εκείνες που κατανάλωναν το λιγότερο μια μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά την εβδομάδα είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα γονιμότητας που σχετίζονται με την ωορρηξία σε σχέση με εκείνες που έτρωγαν μια φορά ή καθόλου.

Όπως αναφέρει ένας από τους ερευνητές, δεν υπάρχει επαρκής εξήγηση για τα παραπάνω ευρήματα και το πιθανότερο σενάριο – που ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση – είναι ότι τα λιπαρά από τα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στην ωορρηξία.   

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά μπορεί να έχουν θετική επίδραση αλλά πρέπει η κατανάλωσή τους να γίνεται με προσοχή. Η υπερβολική κατανάλωση ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και συσσώρευση λίπους, με επιπτώσεις τόσο στη γονιμότητα όσο και στην υγεία γενικότερα. Επομένως αν προσθέσετε στη διατροφή σας γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, καλό είναι να μειώσετε τη συνολική κατανάλωση λιπαρών «κόβοντας» από άλλες τροφές.  

Επίσης δεν χρειάζεται όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνετε να είναι πλήρη. Ακόμα και ένα ποτήρι πλήρες γάλα την ημέρα μπορεί να βελτιώσει την γονιμότητά σας χωρίς να καταναλώνετε άλλο γαλακτοκομικό προϊόν με πλήρη λιπαρά.