Ξηρότητα στα μάτια και το σώμα

Ξηρότητα στα μάτια και το σώμα

Πώς να φροντίσετε το αφυδατωμένο δέρμα και τα μάτια σας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης

Οι ορμονικές και σωματικές αλλαγές που φέρνει η εγκυμοσύνη συνοδεύονται συχνά από συμπτώματα που είναι ενοχλητικά. Κάποια από αυτά είναι η ξηρότητα και το τσούξιμο στα μάτια, η ξηροδερμία στο πρόσωπο, στα χέρια και σε διάφορα άλλα σημεία του σώματος. Αν παρουσιάζετε τέτοιου είδους συμπτώματα, δείτε με ποιους τρόπους θα τα απαλύνετε.

  • Αν υποφέρετε από ξηρότητα στα μάτια φροντίστε να λαμβάνετε περισσότερη βιταμίνη Α από σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τροφές που περιέχουν ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, όπως τα ψάρια. Αν η ξηρότητα συνεχίζεται, ενδεχομένως ο γιατρός σας να σας συστήσει ειδικές σταγόνες. Σε περίπτωση που φοράτε φακούς επαφής, η χρήση τους μπορεί να επιδεινώσει την ξηρότητα, επομένως καλύτερο είναι να τους αποχωριστείτε για ένα διάστημα και να φοράτε τα γυαλιά σας μέχρι να περάσει ο ερεθισμός.
  • Η συχνή ενυδάτωση του δέρματος θα απαλύνει τα συμπτώματα ξηροδερμίας στο πρόσωπο, τα χέρια και την κοιλιά. Επιλέξτε μια ενυδατική κρέμα αρκετά λιπαρή και εφαρμόζετε αρκετά συχνά στα σημεία του σώματος που υποφέρουν από ξηρότητα. Χρησιμοποιείτε ενυδατικές κρέμες που περιέχουν φυτικά υλικά και όχι χημικά ή αρώματα. Εάν χρησιμοποιείτε κάποια συγκεκριμένη κρέμα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την καταλληλότητά της.

Δείτε εδώ πώς να φτιάχνετε το δικό σας ενυδατικό βούτυρο για το δέρμα σας.

  • Πίνετε πολύ νερό, καθώς βοηθάει στην ενυδάτωση του δέρματος και των ματιών. Επίσης, φροντίστε να τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά.
  • Πλένετε τα χέρια σας και κάνετε μπάνιο με χλιαρό και όχι καυτό νερό.
  • Προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Το άγχος επιδεινώνει τα ενοχλητικά συμπτώματα, επομένως είναι σημαντικό να εντάξετε στην καθημερινότητά σας τεχνικές χαλάρωσης, όπως οι βαθιές αναπνοές, ο διαλογισμός και η γιόγκα, που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ερεθισμών σε μάτια και δέρμα, βελτιώνοντας και την ψυχολογία σας.

Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας «Φροντίστε το δέρμα σας».