Ποια πέντε λάθη που αφορούν την εγκυμοσύνη σας πρέπει να αποφύγετε;
Το μοναδικό ταξίδι της εγκυμοσύνης είναι συχνά απρόβλεπτο, γεννά απορίες, φόβους, άγχη αλλά και απίστευτες συγκινήσεις. Μπορεί να έχετε ενημερωθεί για όσα πρόκειται να συμβούν, να έχετε συμβουλευτεί φίλες και γνωστές που πρόσφατα ήταν έγκυες αλλά όταν έχετε να αντιμετωπίσετε μια δυσκολία ή μια αλλαγή στην ρουτίνα σας όσο είστε έγκυος δεν ξέρετε ποια είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.
Συζητήστε με τον γιατρό σας κάθε απορία ή αμφιβολία προκειμένου να αποφύγετε συχνά λάθη έτσι ώστε η κύηση να κυλήσει ομαλά και να φέρετε στον κόσμο ένα υγιές μωράκι. Μιας και μιλάμε για λάθη, ας δούμε 5 από αυτά και πώς να κάνετε το καλύτερο για εσάς και το μωρό σας.
Τρώτε για δύο. Η επιθυμία να φάτε ακόμα ένα κομμάτι πίτσα και μερικά ακόμα σοκολατάκια είναι ακατανίκητη και εσείς ενδίδετε μιας και σκέφτεστε ότι τρώτε για δύο. Στην πραγματικότητα είναι σημαντικό να λάβετε σοβαρά υπόψη σας το βάρος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και να περιορίσετε τις τροφές που δεν έχουν θρεπτική αξία. Το αυξημένο βάρος – περισσότερα κιλά από όσα σας έχει πει ο γιατρός σας – μπορεί να επιδεινώσει τις ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης, να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, υπέρτασης, διαβήτη κύησης, να αυξήσει τις πιθανότητες γέννησης υπέρβαρου μωρού, να προκαλέσει τοκετό μεγάλης διάρκειας ή τοκετό με καισαρική τομή. Επίσης αυξάνει τον κίνδυνο το παιδί να αναπτύξει διαβήτη, παχυσαρκία ή καρκίνο αργότερα στη ζωή του. Αν η ανάγκη σας να τρώτε συνέχεια οφείλεται στην πρωινή ναυτία, (δηλαδή η ναυτία είναι πιο έντονη όταν έχετε αρκετή ώρα να φάτε κάτι) φροντίστε να καταναλώνετε θρεπτικά snacks, όπως λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς σε μικρές ποσότητες.
Δεν ασκήστε επειδή θεωρείτε ότι δεν είναι ασφαλές για το μωρό.Ενώ όλοι σας ενθαρρύνουν να κινήστε, την ίδια στιγμή αισθάνεστε ότι το βάρος της κοιλιάς είναι σχεδόν αποτρεπτικό για να κινηθείτε, και απλά ακολουθείτε καθιστική ζωή αναβάλλοντας οποιαδήποτε μορφή άσκησης για μετά τον τοκετό. Όμως η άσκηση κατά τη διάρκεια της κύησης έχει συνδεθεί με ευκολότερους τοκετούς και πιο υγιή μωρά. Παράλληλα βοηθάει στη μείωση των αρνητικών συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης όπως τον πόνο στη μέση, το πρήξιμο, τη δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να ακολουθήσετε οποιαδήποτε μορφή άσκησης. Ακολουθήστε τις συστάσεις του γιατρού σας και βάλτε στην καθημερινότητά σας μια ήπια μορφή άσκησης, που δεν σας εξαντλεί ενώ φροντίστε να είστε καλά ενυδατωμένη. Καλέςεπιλογέςείναιτοπερπάτημα, τοκολύμπι, ηγιόγκα.
Αφήνετε την πρωινή ναυτία να σας χαλάσει τη διάθεση.Η πρωινή ναυτία είναι μια συχνή πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της κύησης, ειδικά το πρώτο τρίμηνο. Δοκιμάστε διάφορους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης προκειμένου να βρείτε ποιος λειτουργεί καλύτερα για εσάς και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την πιθανότητα να λάβετε βιταμίνη Β6. Τρόπους καταπολέμησης της ναυτίας θα βρείτε στο άρθρο μας «Καταπολεμήστε την ναυτία».
Θεωρείτε πως πρέπει να είστε διαρκώς ξαπλωμένη. Όσο η εγκυμοσύνη προχωρά είναι λογικό να μειώνετε τους ρυθμούς δραστηριότητάς σας. Ωστόσο η υπερβολική ακινησία, ή το να ξαπλώνετε για πολλές ώρες επειδή θεωρείτε πως είναι καλύτερο να ξεκουράζεστε δεν ενδείκνυται. Τα τελευταία χρόνια πολλοί γιατροί υποστηρίζουν πως ακόμα και η παραμονή στο κρεβάτι όταν η κύηση είναι υψηλού ρίσκου δεν είναι απαραίτητα ευεργετική για την εγκυμοσύνη, μιας και είναι πιθανό να αυξήσει το ρίσκο μείωσης του ασβεστίου στα οστά, της ατροφίας στους μύες αλλά και της εμφάνισης θρόμβωσης. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας «Ωφελεί η κατάκλιση και η παραμονή στο κρεβάτι;»
Πιστεύετε πως κάθε φάρμακο είναι απαγορευτικό. Όσο είστε έγκυος, περνάτε από χίλιους δυο ελέγχους κάθε τι που θα φάτε ή θα πιείτε. Λογικό. Ωστόσο αν αρρωστήσετε δεν χρειάζεται να υποφέρετε σιωπηλά, μιας και υπάρχουν φάρμακα που είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της κύησης. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το ποια ασφαλή φαρμακευτική αγωγή μπορείτε να λάβετε και κυρίως προστατεύστε τον εαυτό σας για να μειώσετε τις πιθανότητες να κολλήσετε γρίπη ή κάποια άλλη ασθένεια.