Συνταγές για τους λάτρεις των καρυκευμάτων και για όσους θέλουν να πειραματιστούν με νέες γεύσεις
Για να έχει ένα φαγητό ιδιαίτερη νοστιμιά χρειάζεται τα καρυκεύματά του. Μπορεί να μην είναι στην κουλτούρα μας να προσθέτουμε πολλά μπαχαρικά στα πιάτα μας, αλλά ένας πειραματισμός με καρυκεύματα που θα έχετε συνδυάσει και ετοιμάσει μόνοι σας, θα σας εκπλήξει γευστικά. Παράλληλα μπορείτε να προσθέσετε κάποια από αυτά στην κρέμα του μωρού σας για να δώσετε ένα τόνο νοστιμιάς. Πάρτε ιδέες από τις παρακάτω συνταγές για να φτιάξετε μείγματα καρυκευμάτων, καθένα ιδανικό για συγκεκριμένα φαγητά και ακολουθήστε μερικά tips για τη σωστή τους αποθήκευση.
Αλάτι με μπαχαρικά. Είναι ιδανικό για κρέας, για το αλεύρι που χρησιμοποιείτε σε τηγανιτό κοτόπουλο ή για αυγό.
Θα χρειαστείτε:
- 5 κουταλιές της σούπας αλάτι θαλασσινό ή Ιμαλαΐων
- 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη (ιδανικά καρύδας)
- 2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη σκόρδου
- 2 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σέλινου (το βρίσκεται έτοιμο και είναι μείγμα αλατιού με αλεσμένους σπόρους σέλινου)
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού ξηρή μουστάρδα
- ½ κουταλάκι του γλυκού κάρυ
- ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
Ανακατέψτε τα υλικά και αποθηκεύστε σε καλά σφραγισμένο γυάλινο βαζάκι.
Καρυκεύματα με μεσογειακό άρωμα. Το μείγμα είναι ιδανικό για κεφτεδάκια και για σάλτσα ζυμαρικών ενώ μαζί με μια κουταλιά λάδι και ξύδι μπαλσάμικο φτιάχνετε ένα νοστιμότατο ντιπ για ψητό ψωμί.
Θα χρειαστείτε:
- 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο βασιλικό
- 2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
- 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο μαϊντανό
- ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
- 2 κουταλάκια του γλυκού σκόνης σκόρδου
- ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνης κρεμμυδιού
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Θρυμματίστε σε ένα γουδί τα βότανα, ρίξτε τα μπαχαρικά και τοποθετήστε το μείγμα σε βαζάκι γυάλινο που κλείνει αεροστεγώς.
Μείγμα τσίλι. Ιδανικό για μοσχαρίσιο κιμά, κοτόπουλο, φασολάδα και συνταγές με χοιρινό.
Θα χρειαστείτε:
- 2 κουταλιές της σούπας πάπρικα
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- 1 κουταλιά της σούπας κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο σε σκόνη
- 1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
- 1 κουταλιά της σούπας κακάο
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Αναμείξτε τα υλικά σε επεξεργαστή τροφίμων και αποθηκεύστε τα σε ένα βάζο.
Με άρωμα πιπεριού και λεμονιού. Ταιριάζει με ψάρι και πουλερικά.
Θα χρειαστείτε:
- 3 κουταλιές της σούπας φλούδα λεμονιού κομμένη
- 3 κουταλιές της σούπας αλεσμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι θαλασσινό χοντρό ή Ιμαλαΐων
Φλούδα λεμονιού θα βρείτε έτοιμη σε καταστήματα με μπαχαρικά. Αν ωστόσο θέλετε να την παρασκευάσετε στο σπίτι, χρησιμοποιείστε την φλούδα από 3-4 λεμόνια, προθερμάνετε τον φούρνο στους 90 βαθμούς και αφήστε τις να ξεραθούν για 30 με 40 λεπτά. Η φλούδα θα πρέπει να είναι εντελώς αποξηραμένη πριν την ανακατέψετε με τα υπόλοιπα υλικά και την αποθηκεύσετε.
Μείγμα για κρεατικά και σαλάτες. Ταιριάζει με κοτόπουλο, μοσχάρι και ψάρι.
Θα χρειαστείτε:
- 3 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο μαϊντανός
- 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο άνηθος
- 1 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένες φλούδες κρεμμυδιού
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη πρασουλίδα
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σέλινου
Αναμείξτε καλά τα υλικά και αποθηκεύστε τα σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Με το συγκεκριμένο μείγμα μπορείτε να φτιάξετε μια ιδιαίτερη σάλτσα αναμειγνύοντας 1 με 2 κουταλιές της σούπας από το μείγμα, 1/3 της κούπας μαγιονέζα και ¼ της κούπας γάλα. Πριν την σερβίρετε αποθηκεύστε τη για μια ώρα στο ψυγείο.
Tips για σωστή αποθήκευση
- Αποθηκεύστε τα καρυκεύματα σε βαζάκια ή δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς και τοποθετήστε τα σε δροσερό και σκοτεινό σημείο με σταθερή θερμοκρασία.
- Αποφύγετε την αποθήκευση στην κατάψυξη γιατί θα χάσουν το άρωμά τους.
- Σημειώστε πάνω στα βάζα το μπαχαρικό που περιέχει το καθένα και την ημερομηνία που τα συσκευάσατε.
- Τα μπαχαρικά και τα βότανα έχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους. Τα πρώτα προέρχονται από σπόρους, ρίζες και λουλούδια ενώ τα δεύτερα από αποξηραμένα φύλλα. Έχουν διαφορετικό χρόνο ζωής, αλλά ένα μείγμα που έχει αποθηκευτεί σωστά μπορεί να διατηρηθεί για 12 με 18 μήνες.
- Μπορείτε να αποξηράνετε τα δικά σας βότανα για να δώσετε ιδιαίτερη, πιο έντονη, γεύση στο μείγμα μπαχαρικών που θα φτιάξετε.