Σήμερα θα φάμε κοτόπουλο!

Σήμερα θα φάμε κοτόπουλο!

Δεν είναι μόνο η νοστιμιά αλλά και η διατροφική αξία του κοτόπουλου που το κάνει νούμερο ένα επιλογή στο οικογενειακό μενού

Είναι με διαφορά το αγαπημένο των μικρών μας. Κάποια παιδιά το προτιμούν γιατί είναι λευκό και ωραίο στην όψη, άλλα επειδή δεν έχει πολύ έντονη γεύση και άλλα, που ξέρουν από καλό φαΐ, επειδή υπάρχουν σημεία τόσο λαχταριστά ώστε ξεπερνούν σε γεύση κάθε άλλο κρέας. Αλλά και εσείς το αγαπάτε, αφού είναι εύκολο στο μαγείρεμα και δεκτικό σε όλα σχεδόν τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά και τα συνοδευτικά. Ο λόγος για το κοτόπουλο που έχει βρει μια θέση στο εβδομαδιαίο μενού κάθε οικογένειας.

Ευτυχώς, για όλους μας, το εν λόγω συστατικό δεν έχει μόνο νοστιμιά αλλά και διατροφική αξία. Είναι πηγή πρωτεΐνης (μια μερίδα στήθους καλύπτει πάνω από το 50% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού σε πρωτεΐνη), βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων, λιπαρών οξέων και απαραίτητων για τον οργανισμό αμινοξέων.  Μπορείτε να το σερβίρετε στο μωρό σας, αλεσμένο σε κρέμα από τους 8 μήνες.

Στήθος. Είναι άπαχο, εύκολο στο μαγείρεμα και μπορεί να ετοιμαστεί με διάφορους τρόπους, από ψητό και βραστό, μέχρι πανέ και τηγανιτό.

Φτερούγες. Έχουν ιδιαίτερη γεύση, ειδικά αν τις μαρινάρετε πριν το μαγείρεμα. Είναι ιδανικές για finger food και δεν κοστίζουν.

Μπούτι. Είναι το κομμάτι του κοτόπουλου που συνήθως γίνεται ανάρπαστο! Έχει γεμάτη, πλούσια γεύση και ανταποκρίνεται άψογα τόσο σε γρήγορες όσο και σε πιο πολύπλοκες συνταγές που απαιτούν αργό μαγείρεμα. Επίσης, σπάνια «στεγνώνει»!

  • Εσωτερικό του μπουτιού.Είναι πιο γευστικό αλλά και πιο οικονομικό από το στήθος. 
  • Ολόκληρο μπούτι. Το εσωτερικό και το εξωτερικό κομμάτι από το μπούτι μαγειρεμένο μαζί μπορεί να έχει περισσότερα λιπαρά αλλά για αυτό τον λόγο είναι πολύ νόστιμο. Δοκιμάστε το ψητό στο φούρνο με κομμάτια ντομάτας και ροδέλες από κρεμμύδι.

Μαγειρέψτε το!

Υπάρχουν άπειρες συνταγές για κοτόπουλο. Τα νήπια και τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά θα το απολαύσουν σε μορφή σούπας (λίγο καρότο και καλαμπόκι μέσα θα απογειώσει την γεύση), στον φούρνο με πατάτες, στον φούρνο με ντομάτα, βασιλικό και ροδέλες κρεμμυδιού, alGreco, με μακαρόνια, κεφτεδάκια κοτόπουλου με μήλο κτλ. Πολλές τηγανιτές εκδοχές του γίνονται πιο ελαφριές και υγιεινές στον φούρνο.

Στα μωρά, αρκεί να βράσετε το κοτόπουλο με νόστιμα λαχανικά που έχει ήδη δοκιμάσει και να τα πολτοποιήσετε με μια βραστό νερό ή λίγο γάλα σας στο μπλέντερ.

Extra tip

Το τι καταλήγει στο πιάτο μας είναι ένα ζήτημα που δύσκολα απαντιέται σήμερα. Αν ανησυχείτε για τις ορμόνες και τα προσθετικά που υπάρχουν στα κοτόπουλα μαζικής παραγωγής, αναζητήστε κάποιο κρεοπωλείο της γειτονιάς το οποίο γνωρίζετε ότι έχει κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής.