Σπιτικό παστέλι

Σπιτικό παστέλι

Τι διατροφική αξία έχει το παστέλι και πως το φτιάξουμε με την δική μας σπιτική συνταγή;

Το παστέλι είναι, όχι μόνο ένα απενοχοποιημένο γλύκισμα, αλλά μία γλυκιά επιλογή που είναι ευεργετική για την υγεία λόγω των 2 κύριων συστατικών του, του μελιού και του σουσαμιού. Παρότι αποδίδει πολλές θερμίδες και περιέχει αρκετά λιπίδια, φαίνεται πως καλό είναι να προτιμάται σε σχέση με άλλα γλυκά, όπως τα μπισκότα, το κέικ και η σοκολάτα.

Αναλυτικότερα, το παστέλι έχοντας ως πρώτες ύλες το μέλι και το σουσάμι, είναι διατροφικά ανώτερο από τα άλλα σνακ που προαναφέραμε και πλουσιότερο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Παρότι έχει πολλά λιπίδια, εντούτοις πρόκειται για ευεργετικά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως το λινελαϊκό και το λινολενικό οξύ.

Ακόμη, το παστέλι δεν έχει χοληστερίνη, ούτε είναι αλατισμένο.

Επίσης, συγκριτικά με τα άλλα σνακ, είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και ο φώσφορος.

Διατροφική αξία ανά 100 γραμμάρια

Θερμίδες

470

Πρωτεΐνες

11,1 γρ.

Λιπίδια

33,4 γρ

Υδατάνθρακες

42,1 γρ.

ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ

 

Κορεσμένα

5 γρ.

Μονοακόρεστα

12,3 γρ.

Πολυακόρεστα

14,6 γρ.

Φυτικες ίνες

6,8 γρ.

Κάλιο

326 mg

Ασβέστιο

786 mg

Μαγνήσιο

174 mg

Φώσφορος

352 mg

Ψευδάργυρος

5,4 mg

Σίδηρο

5 mg

Νάτριο

20 mg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φτιάξτε το μόνοι σας!

Για ακόμα καλύτερα ως προς την υγεία αποτελέσματα, μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό παστέλι και να ελέγξετε τα υλικά παρασκευής και την ποιότητα της πρώτης ύλης.

Υλικά (για 2-4 άτομα)

2 φλιτζάνια μέλι

2 φλιτζάνια σουσάμι

Σησαμέλαιο

Εκτέλεση

Καβουρδίστε το σουσάμι σε μέτριο φούρνο μέχρι 10 λεπτά ενώ, παράλληλα, βράστε το μέλι για άλλα 5 λεπτά σε μια κατσαρόλα ώσπου να αρχίσει να δένει.

Προσθέστε στην κατσαρόλα και το σουσάμι και αφήστε να πάρει δύο βράσεις των 15 λεπτών η κάθε μια. Όταν το μείγμα είναι έτοιμο, δώστε του ό,τι σχήμα θέλετε και αφήστε το να κρυώσει.

Έτοιμο!