Μια υγιεινή και νόστιμη συνταγή!
Χθες το μεσημέρι έφτιαξα ρεβιθάδα. Παραδοσιακή συνταγή της μανούλας μου που ξέρει και την κάνει τέλεια. Έλα, όμως, που υπερέβαλα και έφτιαξα την διπλάσια ποσότητα από αυτήν που χρειαζόμασταν. Και τώρα; Να την πετάξω; Ούτε λόγος! Να ξανασερβίρω το ίδιο φαί; Θα με σκοτώσουν; Να την βάλλω στην κατάψυξη;
Και πάνω που το σκεφτόμουν, μου ήρθε η ιδέα: θα την μεταποιήσω ώστε να φάμε μια νόστιμη και υγιεινή σαλάτα! Ανοίγω, λοιπόν, το ψυγείο και βλέπω ότι έχω ντομάτες και αγγούρια. Ψάχνω στο ντουλάπι με τα λαχανικά, βλέπω ότι έχω κρεμμύδι. Θυμάμαι πως και στο μπαλκόνι έχουν ανθίσει τα μυρωδικά μου και λέω «εδώ είμαστε»!
Ακολουθήστε με λίγο ακόμα και θα σας πω πως έφτιαξα την πιο νόστιμη μεσογειακή σαλάτα.
Υλικά
Για την σαλάτα
2 κούπες ρεβίθια βρασμένα
2 μεγάλες ντομάτες
1 αγγούρι
½ κρεμμύδι
Φύλλα δυόσμου, μέντας ή βασιλικού
Για το dressing
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
Για τα κρουτόν
2 φέτες ψωμί
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Εκτέλεση
1. Ξεπλένουμε τα ρεβίθια, είτε τα αγοράσαμε σε κονσέρβα είτε μας περίσσεψαν είτε τα βράσαμε αποκλειστικά για αυτήν την συνταγή και τα ρίχνουμε στη σαλατιέρα.
2. Προσθέτουμε την ντομάτα και το αγγούρι κομμένα σε κυβάκια, το κρεμμύδι και το μυρωδικό της επιλογής μας ψιλοκομμένα.
3. Περιχύνουμε στην σαλάτα το dressing που φτιάξαμε αναμειγνύοντας ξύδι, λάδι, ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και την αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά.
4. Τέλος, ετοιμάζουμε δικά μας σπιτικά κρουτόν. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το ψωμί κομμένο σε κύβους και το σκόρδο ολόκληρο αλλά πλακουτσωμένο με το μαχαίρι (ώστε να βγάλει άρωμα, γεύση και ζουμί). Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να φρυγανιστούν και να χρυσίσουν. Προσοχή μην τα κάψετε γιατί θα είναι πικρά.
SOS TIP:
Για να παραμείνουν τραγανά τα κρουτόν, καλό είναι να τα προσθέσετε στην σαλάτα όταν είστε έτοιμη να την σερβίρετε!