Το τέλειο ζυμάρι για σπιτική πίτσα.
Όσα χρόνια ζω δεν έχω ακούσει άνθρωπο να λέει δεν μου αρέσει η πίτσα. Το σουβλάκι ναι. Η πίτσα όχι. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει μία και μοναδική συνταγή που πρέπει να ακολουθηθεί, δεν υπάρχει μία μόνο ομάδα υλικών που μπαίνουν πάνω της και είτε σου αρέσουν είτε όχι. Ένα καλό ζυμάρι και τα υλικά της αρεσκείας σου και- μπαμ- έτοιμο το λατρεμένο έδεσμα.
Εκείνο, όμως, που είναι βασικό για μία πραγματικά πετυχημένη πίτσα είναι το ζυμάρι. Και παρόλο που η αυθεντική ιταλική συνταγή θέλει ζυμάρι λεπτό τόσο που με δυσκολία να σηκώνεται από το πιάτο, εμείς σήμερα θα δώσουμε τα συστατικά για μια αφράτη και τραγανή πίτσα.
Υλικά (ζυμάρι)
500g περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί)
350ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι (8g ) ξηρή μαγιά
1 πρέζα ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα βότανα (ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι)
Εκτέλεση
1. Σε μπολ ανάδευσης βάζετε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τα βότανα και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνετε 5΄-10΄ να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.
2. Στην συνέχεια, προσθέτετε το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με κουτάλι.
3. Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει με την προσθήκη του αλευριού, τη μαζεύετε σε μπάλα με το χέρι, την αδειάζετε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνετε για 5΄-10΄ με δυνατές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
4.Έπειτα, Λαδώνετε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζετε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζετε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος.
5. Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζετε σε 2 κομμάτια και φτιάχνετε 2 πίτσες με διάμετρο 30-35 εκατοστά η καθεμία. Για να ανοίξετε κάθε κομμάτι ζύμη σωστά θα πρέπει είτε να πιέσετε με τις άκρες των δαχτύλων με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια είτε να χρησιμοποιήσετε πλάστη για να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή.
6. Έπειτα, πασπαλίζετε το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο για να πετύχετε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας, βάζετε μέσα την ζύμη και την «στολίζετε» με τα καλούδια της αρεσκείας σας. Προσωπικά, τρελαίνομαι για την πίτσα-χωριάτικη σαλάτα, δηλαδή με σάλτσα ντομάτας, κρεμμυδάκι, πιπεριές, ελιές και φέτα. Νοστιμότατη!
7. Τέλος, την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ◦ μέχρι να ροδίσει. Βάλτε ένα μαχαιράκι κι αν το δείτε να βγαίνει καθαρό είναι έτοιμη!