Πατατοσαλάτα με ντοματάκια και μοτσαρέλα

Πατατοσαλάτα με ντοματάκια και μοτσαρέλα

Μια τέλεια καλοκαιρινή συνταγή, για κυρίως γεύμα ή συνοδευτικό!

Αγαπάω την πατατοσαλάτα! Είναι ένα τέλειο συνοδευτικό αλλά και ένα ικανοποιητικό κυρίως γεύμα, έχει χιλιάδες συνταγές -ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά κάθε εποχής- ενώ μπορεί να ταΐσει και να χορτάσει (σημαντικό αυτό) έναν λόχο! Κανονικά θα έπρεπε να θεσπίσουμε στην Ελλάδα έναν διαγωνισμό πατατοσαλάτας. Γιατί; Για να βραβευτώ για την επόμενη, η οποία είναι η πιο τέλεια καλοκαιρινή πατατοσαλάτα με διαφορά. Πολλή νοστιμιά, αρκετές υφές, έντονο χρώμα με αντιθέσεις και παράταιρα φαινομενικά υλικά (το βουτυρόγαλα θα σας ξενίσει λίγο) που όμως δένουν τέλεια μεταξύ τους. Πάμε να δούμε!

Πατατοσαλάτα με ντοματάκια και μοτσαρέλα

Υλικά (για 10 (!) άτομα)

1,5 k πατάτες baby

¼ της κούπας βουτυρόγαλα (θα το φτιάξουμε μαζί από απλά υλικά)

1/3 της κούπας ελαιόλαδο

2 ή 3 κουταλιές της σούπας από 1 λεμόνι

1 κουταλιά της σούπας μέλι, ζεσταμένο

250g μικρές μπαλίτσες μοτσαρέλας

350g ντοματάκια

60g φύλλα βασιλικού

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πατατοσαλάτα με ντοματάκια και μοτσαρέλα

Εκτέλεση

1. Σε ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει ρίχνετε αλάτι για γεύση και, κατόπιν, τις πατάτες (αν θέλετε καθαρισμένες, εάν θέλετε με την φλούδα καλά πλυμένες-εγώ προτιμώ το δεύτερο). Βράζουμε για 15-20 λεπτά, ώστε να είναι μαλακές μεν, να μη διαλύονται δε. Μόλις είναι έτοιμες τις σουρώνετε και τις τοποθετείτε ζεστές σε ένα μεγάλο μπολ.

2. Όσο οι πατάτες βράζουν, μπορείτε να φτιάξετε το βουτυρόγαλα. Χτυπήστε ένα κουτάκι κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά για λίγη ώρα στο μίξερ σε μεγάλη ταχύτητα και σύντομα θα δείτε να διαχωρίζεται σε υγρό μέρος και σε κάπως πιο συμπαγές. Το υγρό μέρος είναι το λεγόμενο βουτυρόγαλα, ενώ αυτό που γίνεται συμπαγές είναι ωραιότατο σπιτικό βούτυρο.

3. Μόλις είναι έτοιμο ανακατέψτε το με το λεμόνι, το μέλι και το ελαιόλαδο και ρίξτε το πάνω από τις καυτές πατάτες (τις οποίες φυσικά έχετε σουρώσει).

4. Στην συνέχεια, προσθέστε τα ντοματάκια κομμένα στην μέση, τις μπαλίτσες μοτσαρέλας, τα φύλλα βασιλικού και αλατοπιπερώστε ξανά.

5. Τέλος, αφήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα και ζερβίρετέ το σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή όρεξη!