Γνήσια Ιταλική Panna Cotta!

Γνήσια Ιταλική Panna Cotta!

Δεν έχετε φάει τίποτα παρόμοιο. Είναι απλά η τέλεια (αυθεντικότατη) συνταγή!

 

Πολλές φορές στα ελληνικά εστιατόρια στο τέλος του γεύματος, όταν δηλαδή παίρνεις στα χέρια σου τον κατάλογο με τα επιδόρπια, έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε τρία κυρίως γλυκά: soufflé σοκολάτας, cheesecake και panna cotta. Τις λίγες φορές που παραγγέλνω το τελευταίο πάντα μετανιώνω για την επιλογή μου. Κι αυτό γιατί, παρότι οι Έλληνες έχουμε πλέον γίνει masters στα γλυκά (έχω φάει στα Ζαγοροχώρια ένα απίστευτο cheesecake με φρούτα του δάσους από ντόπιο τυρί!), την panna cotta- να το πω ευγενικά- την «σκοτώνουμε»!

Το συγκεκριμένο γλυκό είναι τέλειο στην ιταλική εκδοχή του, η οποία είναι πιο πλούσια και κρεμώδης. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να προστίθεται από πάνω σιρόπι. Η panna cotta είναι από μόνη της γλυκιά και χρειάζεται κυρίως κάποιο φρουτάκι για να «σπάσει» και να δροσίσει! Εάν συμμερίζεστε την άποψή μου, τότε σας έχω την τέλεια συνταγή: Γνήσια Ιταλική Panna Cotta με φρούτα!

Υλικά

3 φύλλα ζελατίνης των 2 γραμμαρίων

360 ml κρέμα γάλακτος (η παράδοση δεν ξέρει από δίαιτα!)

90 ml γάλα (ό,τι γάλα θέλετε αλλά με γάλα καρύδας είναι απλά υπέροχη)

85 g ζάχαρη

Φρούτα της αρεσκείας σας

Γνήσια Ιταλική Panna Cotta!Εκτέλεση

1.Σε ένα μπολ με 45 ml κρύο νερό βουτάτε τις ζελατίνες για να μαλακώσουν. Προσοχή! Δεν αφήνετε πολύ ώρα γιατί μπορεί να μαλακώσουν υπερβολικά. Αυτό που θέλετε είναι να γίνουν σπογγώδεις και αφρώδεις!

2.Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε την κρεμά, το γάλα και την ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι η ζάχαρη να λιώσει. Μην αφήσετε, όμως, το μείγμα να βράσει.

3.Μόλις η ζάχαρη λιώσει, αποσύρετε από την φωτιά και ρίχνετε μέσα την ζελατίνη, αφού φυσικά πρώτα την έχετε «στύψει» για να φύγει το νερό. Ανακατεύετε λίγο ακόμα να διαλυθεί.

4.Στην συνέχεια, αφήνετε το μείγμα λίγο να κρυώσει (θα αρχίσει λίγο να πήζει) και κατόπιν το τοποθετείτε προσεκτικά σε φορμάκια, κατά προτίμηση μεταλλικά, τα οποία πρώτα τα έχετε ξεπλύνει σε κρύο νερό.

5.Τέλος, αφήνετε την πανακότα στο ψυγείο για 4 τουλάχιστον ώρες. Για να την σερβίρετε αρκεί να την ξεκολλήσετε, είτε με ένα μαχαιράκι είτε με ζεστό νερό, και να την γαρνίρετε με φρούτα*. Στην δική μου εκδοχή έχω βάλλει βατόμουρα και μύρτιλλα!

Extra Tip: H panna cotta είναι από τα γλυκά εκείνα που μπορείτε να τα τοποθετήσετε για να πήξουν μέσα σε όμορφα βαζάκια και να τα δωρίσετε σε μια επίσκεψη ή να τα πάρετε μαζί σας στην θάλασσα ή στο πάρκο (αρκεί να έχετε θερμομονωτικό τσαντάκι με παγοκύστες).

Καλή Όρεξη!

*Εάν εσείς θέλετε και κάτι να… γλιστράει, μπορείτε απλά με ένα πιρουνάκι ή μπλέντερ να λιώσετε μερικά από τα φρούτα.