Αυτό το χρώμα θα πείσει σίγουρα το παιδί σας να δοκιμάσει!
Οι σούπες λαχανικών, εκτός από ζεστό comfort food, είναι και πολύ θρεπτικές. Ποιος, όμως, μπορεί να πείσει το παιδί του να δοκιμάσει κουνουπιδόσουπα; Εσείς! Γιατί; Γιατί θα την ετοιμάσετε με μωβ κουνουπίδι.
Όχι, δεν πρόκειται για χημεία, αλλά για μία εξωτική ποικιλία από σπόρο παραδοσιακής καλλιέργειας. Το χρώμα τους αποδίδεται στις ανθοκυανίνες, μία ομάδα φλαβονοειδών που υπάρχει ευρέως στα φυτά και τα φρούτα(βατόμουρα, acai, σμέουρα κτλ.) και τους δίνει ένα κοκκινωπό ή μωβ χρώμα. Όσα φρούτα και λαχανικά διαθέτουν αυτό το υπέροχο χρώμα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και λιπαρά οξέα και θεωρούνται super-τροφές.
Εάν, ωστόσο, δεν καταφέρετε να βρείτε μωβ κουνουπίδι, μην ανησυχείτε! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό και να προσθέσετε δύο μικρά παντζάρια ή ζωμό παντζαριών στην κατσαρόλα που βράζει.
Υλικά
1 μωβ κουνουπίδι
1 μεσαίου μεγέθους πατάτα
250ml νερό από αυτό που έβρασαν τα λαχανικά
250ml κρέμα γάλακτος
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
Ελάχιστο λάδι για το σοτάρισμα
2 κουταλιές της σούπας ξύδι (κατά προτίμηση μηλόξυδο)
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο (τα καρυκεύματα είναι ενδεικτικά και μπορείτε να βάλλετε εκείνα της προτίμησής σας)
Εκτέλεση
1.Σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε ένα τηγανάκι μέχρι να καραμελώσουν.
2.Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό ρίξτε το κουνουπίδι σε κομμάτια και την πατάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη. Βράστε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά μην τα παραβράσετε.
3.Σουρώστε, αλλά κρατήστε τουλάχιστον 250ml από το νερό (Ναι, θα είναι μπλε)!
4.Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων βάλτε το κουνουπίδι, την πατάτα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο μαζί με το λάδι, το νερό, την κρέμα γάλακτος και τα καρυκεύματα. Αλέστε τα στην μεσαία ταχύτητα μέχρι να γίνουν πουρές.
5.Προσθέστε το ξύδι και δείτε το χρώμα να ζωντανεύει ακόμα περισσότερο.
6.Η βελουτέ σούπα σας είναι έτοιμη για σερβίρισμα!