Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Εύκολη συνταγή για τα δικά σας κουλούρια Θεσσαλονίκης

Δεν ξέρω τι γίνεται στην Θεσσαλονίκη, αλλά στον Πειραιά, εκεί που υπήρχαν 4 γωνίες με κουλούρια τώρα υπάρχουν μόλις 2 και τις περισσότερες φορές τα καλάθια και οι βιτρίνες είναι άδεια. Γι’ αυτό κι εγώ αποφάσισα να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου και να φτιάξω τα δικά μου κουλούρια.

Υλικά

½  κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κουταλιά της σούπας αλάτι

3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

30 gr νωπή μαγιά ή 2 σακουλάκια ξερή

300ml χλιαρό νερό

Λάδι

Σουσάμι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το χλιαρό νερό, την  μαγιά και την ζάχαρη και το αφήνουμε στην άκρη (χωρίς να το κουνάμε!) για 15 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε στην μέση μια λακκούβα για να ρίξουμε το υγρό μείγμα μας. Η παραπάνω διαδικασία μπορεί να γίνει εύκολα και στο μίξερ.
  3. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική εύπλαστη ζύμη και, εν συνεχεία, την μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Φυσικά την καλύπτουμε με μεμβράνη για να μην λερωθεί και να μην λερώσει.
  4. Μετά από τουλάχιστον 30 λεπτά και εφόσον έχει διπλασιάσει τον όγκο της, ξεκινάμε να προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200◦C.
  5. Λαδώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και κόβουμε την ζύμη σε 10 περίπου ίσα μέρη. Πλάθουμε τα κουλούρια μας, τα ραντίζουμε με νερό και πασπαλίζουμε από πάνω σουσάμι.
  6. Βάζουμε τα κουλούρια σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 15 -20 λεπτά.

Μάθετε κι αυτό! Τα κουλούρια μπορούν να διατηρηθούν πανεύκολα στην κατάψυξη. Μόλις τα ψήσετε και κρυώσουν, βάλτε τα σε σακουλάκια στην κατάψυξη. Όποτε θέλετε, τα βγάζετε, τα ζεσταίνετε 5 λεπτά και είναι έτοιμα και τραγανά!