Κανελόψωμο!

Κανελόψωμο!

Μια απολαυστική συνταγή για ένα χορταστικό πρωινό ή μια αρωματική πρόσκληση σε καφέ ή τσάι!

Όταν ο καιρός αρχίζει να βαραίνει και ξυπνάς το πρωί νιώθοντας την ψύχρα να σου ανασηκώνει κάθε τρίχα του χεριού, τότε έχει έρθει η ώρα να φας ένα εμπνευσμένο πρωινό. Γαλλικός καφές και συνοδευτικό με άρωμα κανέλας για εσάς, ζεστό γάλα και μια γλυκιά απόλαυση για το μικρό σας. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;


Υλικά

Για την ζύμη

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¼ της κούπας κρυσταλλική ζάχαρη

1 φακελάκι μαγιά

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¼ της κούπας μαργαρίνη ανάλατη

1/3 της κούπας γάλα

¼ της κούπας νερό

2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

1 βανίλια

Για την γέμιση

1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

¼ της κούπας μαργαρίνη ανάλατη (λιωμένη)

Κανελόψωμο!

Εκτέλεση

1. Σε ένα μπολ βάζετε 2 κούπες αλεύρι, την ζάχαρη, την μαγιά*, την βανίλια και το αλάτι.

2. Σε ένα άλλο χτυπάτε τα αυγά.

3. Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετείτε το γάλα και την μαργαρίνη μέχρι αυτή να λιώσει. Αποσύρετε από την φωτιά και προσθέτετε το νερό. Αφήνετε στην άκρη 1-2 λεπτά για να πέσει λίγο η θερμοκρασία του.

4. Στην συνέχεια, ρίχνετε το μείγμα του γάλακτος μέσα στα στερεά υλικά και ανακατεύετε. Κατόπιν, ρίχνετε τα αυγά και συνεχίζετε υπομονετικά το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τέλος, προσθέτετε 1 ακόμα κούπα αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να χαθεί μέσα στο μείγμα.

5. Μεταφέρετε την ζύμη σε ένα καθαρό μπολ και σκεπάστε την με ζελατίνη. Βάλτε από πάνω μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και ξεχάστε την για μια ώρα με κάποιο ζεστό μέρος (π.χ. κάτω από μια κουβέρτα) για 1 ώρα. Στο σημείο αυτό μπορείτε, φυσικά, να βάλετε την ζύμη στο ψυγείο για να τελειώσετε την συνταγή το επόμενο πρωί. Εάν το επιλέξετε αυτό η μόνη διαφορά είναι πως αντι για μία ώρα αφήνετε την ζύμη ναφουσκώσει για 30 λεπτά.

6. Κατόπιν, μεταφέρετέ την στο τραπέζι και αλευρώστε την περιμετρικά με δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι. Αφήστε την για 5 λεπτά να «κάτσει» ενόσω ετοιμάζετε την γέμιση.

7. Σε ένα μπρίκι λιώστε την μαργαρίνη και σε ένα μπολ αναμείξτε την κανέλα, την ζάχαρη και το μοσχοκάρυδο. Εάν σας μένει λίγος χρόνος λαδώστε και αλευρώστε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ διαστάσεων 22Χ11 εκατοστών.Κανελόψωμο!

8. Με ένα πλάστη ανοίξτε την ζύμη, βουτυρώστε την και πασπαλίστε την με την γέμισή της. Στην συνέχεια, κόψτε την σε 6 μακρόστενες λωρίδες και έπειτα σε τετράγωνα. Τοποθετήστε τα κομμάτια ζύμης κάθετα στην φόρμα, σκεπάστε με ζελατίνη και καθαρή πετσέτα και περιμένετε άλλα 30 λεπτά για να ξεφουσκώσει.

9. Τέλος, βάλτε το κανελόψωμο στον φούρνο για 20 με 30 λεπτά στους 180C. Βγάλτε το και απολαύστε!

 

*Εάν θέλετε πρώτα να την ενεργοποιήσετε με 3 κουταλιές ζεστό νερό μπορείτε αλλά μετά είναι καλύτερα να την προσθέσετε όταν ενώνετε τα στερεά με τα υγρά υλικά.