Μια ζεστή φθινοπωρινή-χειμερινή συνταγή με το φρούτο του Οκτωβρίου. Μπορεί να έχουμε ακόμα ζέστη αλλά η γεύση δεν μπορεί να περιμένει!
Είναι Οκτώβρης και αυτό σημαίνει πως βρισκόμαστε στον μήνα της κολοκύθας. Στην Ελλάδα δεν έχουμε κάτι να μας το θυμίζει αυτό, εν αντιθέσει με τους Αμερικανούς που την βραδιά του Hallowing γεμίζουν με τρομακτικές φωτεινές κολοκύθες τους φράκτες και τις βεράντες τους. Ωστόσο, το φθινοπωρινό αυτό φρούτο (ναι, ναι φρούτο είναι!) ανέκαθεν είχε μια θέση στο ελληνικό τραπέζι και, μάλιστα, πολλά μέρη διαθέτουν μακραίωνη παράδοση στην γλυκιά κολοκυθόπιτα.
Σήμερα, θα σας δώσω την συνταγή για μια νόστιμη κολοκυθόσουπα βελουτέ με κάρυ. Δεν σας δίνω την κλασσική συνταγή, μιας και μπορείτε να την βρείτε παντού! Αντίθετα, σας δίνω μία χορτοφαγική εκδοχή, χωρίς γλουτένη και χωρίς λακτόζη. Φυσικά, εσείς μπορείτε να ακολουθήσετε την πεπατημένη (δεν είναι κακό!) και να βάλετε όπου λάδι καρύδας ελαιόλαδο, όπου γάλα καρύδας γάλα αγελάδας και όπου κρέμα καρύδας κρέμα γάλακτος.
Υλικά (6 μερίδες)
- 52g (1/4 της κούπας) λάδι καρύδας
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη κάρυ
- ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη κόλιανδρου
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 500ml ζωμό λαχανικών
- 400gr πουρέ κολοκύθας
- 350ml γάλα καρύδας
- Κρέμα καρύδας, φρέσκο κόλιανδρο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το λάδι καρύδας να ζεσταθεί και ρίχνετε μέσα πρώτα το κρεμμύδι και μετά από λίγο το σκόρδο για να τσιγαριστούν. Μόλις μαλακώσουν προσθέτετε το κάρυ, τον κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύετε ώστε να τα αρωματίσετε.
2. Κατόπιν, ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα τον πουρέ κολοκύθας (εγώ τον φτιάχνω μόνη μου -δείτε εδώ μια συνταγή- αλλά μπορείτε για μεγαλύτερη ευκολία και οικονομία χρόνου να αγοράσετε πουρέ κολοκύθας σε κονσέρβα) και τον ζωμό λαχανικών και αφήνετε την σούπα να βράσει για 15 περίπου λεπτά. Μόλις αυτά περάσουν , αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και χρησιμοποιείτε ένα μπλέντερ χειρός για να πολτοποιήσετε το μείγμα.
3. Στην συνέχεια, ρίχνετε μέσα το γάλα καρύδας, ανακατεύετε και επαναφέρετε την κατσαρόλα στην φωτιά. Συνεχίζετε το βράσιμο για 5 περίπου λεπτά.
4. Τέλος, σερβίρετε την σούπα σε ατομικά μπολάκια, γαρνίρετε (εάν το επιθυμείτε) με λίγη κρέμα καρύδας, φρέσκο κόλιανδρο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και απολαμβάνετε!
Καλή όρεξη!