5 βασικές κατευθύνσεις για σωστή ανατροφή

Βασικές κατευθύνσεις για σωστή ανατροφή

Πέντε τακτικές για να μεγαλώσετε σωστά το παιδί σας

Μπορεί να μην υπάρχει μια «συνταγή» ανατροφής που να λειτουργεί για κάθε παιδί, αλλά πάνω κάτω κάποιες βασικές αρχές ισχύουν για τις περισσότερες οικογένειες. Ποιος δεν θα ήθελε το παιδί του να είναι ευγενικό, αξιόπιστο, ειλικρινές, θαρραλέο, να εμπνέει εμπιστοσύνη και να τα καταφέρνει με ότι καταπιάνεται;

 Για να κατορθώσετε τα παραπάνω το πρώτο βήμα είναι να ακολουθήσετε κάποιες βασικές κατευθυντήριες γραμμές και να τις εντάξετε στη μέθοδο ανατροφής που ακολουθείτε.     

Δώστε του αγάπη!Χαρίστε στο μωρό σας, από τη στιγμή που θα γεννηθεί, όλη σας την αγάπη απλόχερα. Φροντίστε να είστε κοντά του όταν σας έχει ανάγκη, να κατανοείτε τα συναισθήματά του και να το κατευθύνετε με θετικό τρόπο για να έχει σωστή συμπεριφορά. Φροντίστε ακόμα να του αφήνετε κάποιο βαθμό ελευθερίας και ανεξαρτησίας για να μάθει μέσα από τις εμπειρίες τι είναι σωστό και τι είναι λάθος.

Ακούστε το. Για να του δείξετε ότι η γνώμη του και τα συναισθήματά του έχουν σημασία για εσάς, ακούστε το με την προσοχή που του αξίζει. Κατεβείτε στο ύψος του, κοιτάξτε το στα μάτια και αφήστε το να εκφραστεί. Όσο ανταποκρίνεστε λεκτικά, θα αρχίσει και εκείνο να επικοινωνεί χρησιμοποιώντας τη γλώσσα. Εκτός όμως από τη λεκτική επικοινωνία είναι σημαντικό να επικοινωνείτε και με άλλους τρόπους, μη λεκτικούς.

Καθορίστε τα όρια.Ορίστε κάποιους ξεκάθαρους κανόνες που θα πρέπει το μικρό σας να ακολουθεί και φροντίστε να είστε συνεπείς στην τήρησή τους. Είναι σημαντικό όμως, όταν τους παραβαίνει να ασκείτε κριτική στη συμπεριφορά και όχι στο ίδιο το παιδί, χαρακτηρίζοντάς το λόγου χάρη κακό ή άχρηστο. Σε περιπτώσεις που το παιδί σας λέει ψέματα, κοροϊδεύει ή συμπεριφέρεται άσχημα σε άλλα παιδιά, προσπαθήστε να αναζητήσετε τη βαθύτερη αιτία των αντιδράσεών του, να αποτελείτε το καλό παράδειγμα και να επιβραβεύετε την καλή του συμπεριφορά.  

Ποιοτικός χρόνος.Επειδή τα παιδιά τείνουν να συμπεριφέρονται άσχημα όταν δεν απολαμβάνουν την προσοχή που χρειάζονται από τους γονείς τους, φροντίστε να περνάτε ποιοτικό χρόνο με το μικρό σας. Παίξτε μαζί, διαβάστε του ένα βιβλίο, ζητήστε του να σας βοηθήσει στο μαγείρεμα ή σε εύκολες δουλειές στο σπίτι, πηγαίνετε μια μικρή βόλτα και ενισχύστε με αυτόν τον τρόπο τον δεσμό σας.

Ενθάρρυνση. Αντί να του επισημαίνετε διαρκώς τα λάθη και την αρνητική του συμπεριφορά, εστιάστε στη θετική συμπεριφορά, ενθαρρύνοντάς το να συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο.