Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να καλλιεργήσετε για να το συντροφεύουν για όλη του τη ζωή;
Ποια είναι τα πέντε χαρακτηριστικά τα οποία είναι κοινά στους ανθρώπους που συνάπτουν υγιείς σχέσεις, είναι χαρούμενοι και ικανοποιημένοι από την επαγγελματική και προσωπική τους εξέλιξη; Η εμπιστοσύνη, η υπομονή, η υπευθυνότητα, η κατανόηση και η αυτοπεποίθηση. Δείτε πώς θα εμφυσήσετε τις αξίες αυτές στο παιδί σας ξεκινώντας από πολύ νωρίς.
Εμπιστοσύνη.Αν το παιδί σας δεν αναπτύξει το συναίσθημα της εμπιστοσύνης θα είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσει βαθιές σχέσεις, να νιώθει άνετα με τους άλλους και να πιστεύει ταυτόχρονα στον εαυτό του.
Για να μεταλαμπαδεύσετε την εμπιστοσύνη πρέπει να ξεκινήσετε από τη στιγμή που το παιδί σας είναι βρέφος. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να το κάνετε να νιώθει ασφάλεια, ξεκινώντας από την ικανοποιήση των βασικών του αναγκών, δηλαδή να το ταΐζετε όταν πεινάει, να το αλλάζετε όταν είναι λερωμένη η πάνα του και να το παίρνετε στην αγκαλιά σας όταν νιώθει δυσφορία, και στη συνέχεια ενισχύοντας τον μεταξύ σας δεσμό μέσω της επικοινωνίας. Φροντίστε δηλαδή να του μιλάτε, να το κοιτάτε στα μάτια, να παίζετε μαζί του και να του διαβάζετε παραμύθια πριν κοιμηθεί. Προσπαθήστε παράλληλα να κατανοήσετε την ιδιοσυγκρασία του μωρού σας και πώς αντιδρά σε κάθε κατάσταση, έτσι ώστε να του δώσετε τη σημασία που πρέπει.
Όσον αφορά στο νήπιο, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα καθώς χρειάζεται να δείχνετε το ενδιαφέρον σας για τα μικρά του επιτεύγματά και να το ενθαρρύνετε να πετύχει τους μικρούς ή μεγαλύτερους καθημερινούς του “άθλους”.
Υπομονή. Αν το παιδί σας μάθει να αντιμετωπίζει μια κατάσταση με υπομονή τότε είναι πιο πιθανό να συνεχίσει να προσπαθεί για να πετύχει κάτι. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιδρά με υπομονή θα πρέπει να αποτελέσετε το καλό παράδειγμα, δηλαδή να αντιμετωπίζετε με ηρεμία και υπομονή τις μικρές, καθημερινές αναποδιές, όπως την κίνηση στους δρόμους ή τη ζημιά που έκανε το μικρό σας. Επίσης επειδή το νήπιο δεν κατανοεί την έννοια της ώρας και έτσι μπορεί να γίνει εξαιρετικά ανυπόμονο, φροντίστε να βρείτε έναν τρόπο για να αντιληφθεί τον χρόνο. Αντί για παράδειγμα να του πείτε να περιμένει 10 λεπτά για να παίξετε, εξηγήστε του ότι μπορείτε να παίξετε μαζί του μετά το φαγητό.
Υπευθυνότητα. Η υπευθυνότητα και η ικανότητα να δεσμεύεται είναι σημαντικές για να πετύχει στη ζωή του. Από τη στιγμή που το μικρό σας θα κάνει μια επαναλαμβανόμενη κίνηση αναμένοντας την ίδια αντίδραση από εσάς (π.χ. να πετάει κάτω το μπιμπερό του και να περιμένει να το σηκώσετε), σημαίνει πως κατανοεί σε πρωτόλεια μορφή τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος και ότι οι πράξεις του έχουν κάποιες συνέπειες. Σιγά – σιγά αναθέστε του να αναλαμβάνει κάποιες ευθύνες, αρχικά κάποια πολύ απλά πράγματα, όπως να κρατάει σωστά το κουτάλι του. Μεγαλώνοντας θα μπορεί να κάνει πιο περίπλοκα πράγματα, όπως να μαζεύει τα παιχνίδια του ή να βάζει τα άπλυτα ρούχα στον κάδο. Φροντίστε να εξηγείτε την χρησιμότητα κάθε πράξης με απλά λόγια και μην διστάσετε να το εμπλέξετε στις δουλειές του νοικοκυριού χωρίς να σκέφτεστε ότι θα σας καθυστερήσει ή ότι δεν θα τα κάνει σωστά. Τα οφέλη για το ίδιο είναι ούτως ή άλλως πολύ μεγαλύτερα.
Κατανόηση. Η ικανότητα να αισθάνεται κανείς τους άλλους είναι το κλειδί για επιτυχημένες σχέσεις. Ωστόσο τα νήπια δεν έχουν την ικανότητα να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση του άλλου, μέχρι τα 3 ή καμιά φορά τα 6 χρόνια. Θα χρειαστεί να επαναλαμβάνετε διαρκώς τα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει στον άλλο μια πράξη, όπως για παράδειγμα να του εξηγήσετε – το πιθανότερο αρκετές φορές – ότι αν χτυπήσει ένα άλλο παιδάκι εκείνο θα πονέσει. Πολύ σημαντικές είναι και οι δικές σας αντιδράσεις. Δείξτε του ότι σέβεστε τα συναισθήματά του και ότι δίνετε σημασία στις ανάγκες του.
Αυτοπεποίθηση. Αυτό που κατά κύριο λόγο θα βοηθήσει το παιδί σας να είναι υπομονετικό, υπεύθυνο και να έχει πίστη στον εαυτό του, είναι η ικανότητα να επιλύει προβλήματα. Αυτή την ικανότητα μπορείτε να την καλλιεργήσετε ήδη από πολύ νωρίς, ενθαρρύνοντας το μικρό σας να βρίσκει εναλλακτικές λύσεις όταν κάτι δεν γίνεται όπως το θέλει. Μάθετε το μικρό σας να κατορθώνει βήμα προς βήμα μικρά πραγματάκια, όπως να στήνει έναν πύργο με τουβλάκια ή να ανοίγει ένα κουτί ώστε να αρχίσει να αισθάνεται πιο ανεξάρτητο και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση για να κάνει στη συνέχεια δυσκολότερα πράγματα. Φροντίστε να του αναθέτετε κάτι ανάλογα με την ηλικία του και να κάνετε τα πράγματα όσο πιο απλά γίνεται. Αν χρειαστεί να το βοηθήσετε, μην διστάσετε να το κάνετε. Παράλληλα, αποτελέστε το καλό παράδειγμα. Αν έχετε να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα, αρχίστε δυνατά να αναφέρετε τους τρόπους με τους οποίους θα το επιλύσετε. Μην ξεχνάτε πως το παιδί σας έχει τη δική του προσωπικότητα αλλά και τις δικές του απόψεις, συνεπώς είναι σημαντικό να το αφήνετε να λειτουργεί σύμφωνα με αυτές, δίνοντάς του παράλληλα ερεθίσματα για να έχει περισσότερες και ενδεχομένως ποιοτικότερες επιλογές.