Φράσεις που κάθε παιδί πρέπει να ακούει

Φράσεις που κάθε παιδί πρέπει να ακούει

20 λέξεις και φράσεις που είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στο παιδί σας

Αναμφίβολα κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να μεγαλώσετε σωστά το παιδί σας και για να το κάνετε χαρούμενο. Μαζί με τη φροντίδα και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνετε για χάρη του, μην ξεχνάτε να του υπενθυμίζετε κάποια πράγματα που συνοψίζονται σε 20 λέξεις-φράσεις. Είναι λόγια πολύτιμα που αποτελούν μαθήματα ζωής και εσείς φυσικά είστε οι πρώτοι του δάσκαλοι σε αυτό το μεγάλο σχολείο.

Σε ευχαριστώ. Δείξτε του πως το αγαπάτε για τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του και ότι εκτιμάτε κάθε στιγμή το γεγονός ότι υπάρχει. 

Συγγνώμη. Μη φοβάστε να ζητήσετε συγγνώμη όταν έχετε κάνει λάθος. Είναι ένα σημαντικό βήμα για να θέσετε γερές βάσεις στη σχέση σας αλλά και για να χτίσει βαθιά εκτίμηση για το πρόσωπό σας.

Μπορείς να τα καταφέρεις! Παραμείνετε κοντά του και δείξτε του εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρει με ό,τι και αν καταπιάνεται, όσο δύσκολο και αν φαίνεται.

Δεν πειράζει που δεν τα κατάφερες. Δώστε του την ελευθερία να πάρει αποφάσεις που αφορούν στην επιλογή που έχει κάνει, ενθαρρύνετέ το να προσπαθεί, αλλά ταυτόχρονα δείξτε του ότι και η αποτυχία είναι ένας τρόπος για να μετρήσει τις δυνάμεις του και να προσπαθήσει ξανά.

Μερικές φορές δεν είναι λάθος να εγκαταλείπεις κάτι. Σε ορισμένες πολύ πιεστικές και άσχημες περιπτώσεις, η απόφαση να εγκαταλείψει μια δραστηριότητα είναι η μόνη λύση για να εστιάσει ξανά σε άλλες προτεραιότητες που έχουν να του προσφέρουν πολλά περισσότερα για τη ζωή του. Το σημαντικό είναι ότι δοκίμασε και προσπάθησε να τα καταφέρει.

Διεκδίκησε αυτό που χρειάζεσαι στη ζωή. Χρειάζεται να μάθει ότι έχει δύναμη, ότι οι ανάγκες του είναι σημαντικές και ότι πρέπει να υψώνει τη φωνή του για να τις διεκδικήσει.

Είναι καλό να κλαις και να αισθάνεσαι θυμωμένη/ος. Δώστε αξία στα συναισθήματα όποια και αν είναι αυτά. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια δεξιότητα που αφορά το βίωμα μιας ποικιλίας συναισθημάτων θετικών και αρνητικών.   

Μην ανησυχείς για μένα. Δώστε του να καταλάβει ότι είστε ξεχωριστό πρόσωπο και ότι μπορείτε να διαχειριστείτε τα συναισθήματα που σας προκαλούν οι επιλογές του, όπως και ότι εκείνο είναι ελεύθερο να επιλέξει για τη ζωή του.

Προσπάθησε να μην δίνεις τόσο σημασία σε αυτό. Δώστε του το κουράγιο να ξεπεράσει μια δύσκολη κατάσταση επισημαίνοντας πως κάθε πρόκληση έχει και ένα τέλος.

Απλά δοκίμασε μια δαγκωνιά. Για να ακολουθεί υγιείς διατροφικές συνήθειες πειραματιστείτε με τις γεύσεις, τις μυρωδιές, τα χρώματα και τις διαφορετικές υφές κάθε τροφής.

Αυτό είναι το αποσμητικό σου. Εσείς είστε αυτοί που θα το καθοδηγήσετε σε ότι αφορά το πέρασμα από την παιδική στην εφηβική ηλικία και τις αλλαγές που προκαλούνται στο σώμα (τριχοφυία , περίοδος, προσωπική υγιεινή, σεξουαλικές επαφές).

Αυτό ονομάζεται κόλπος/πέος. Μάθετε από νωρίς στο παιδί σας την πραγματική ονομασία των μερών του σώματος και ειδικά αν πρόκειται για τα σεξουαλικά όργανα, για τα οποία η συζήτηση είναι πολλές φορές ταμπού. Αφενός θα το βοηθήσετε να αναπτύξει μια υγιή σεξουαλικότητα, αφετέρου θα το προστατεύσετε από την πιθανότητα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Τι θα ήθελες να κάνεις όταν μεγαλώσεις; Δείξτε ενδιαφέρον για τα όνειρά του και βοηθήστε το να τα πετύχει δίνοντάς του κίνητρα.

Ας κλείσουμε την τηλεόραση και ας παίξουμε. Όσο και αν την αρχή διαμαρτυρηθεί που θα χάσει την αγαπημένη του εκπομπή, εκείνο που θα απολαμβάνει και θα θυμάται πάντα είναι ο χρόνος που παίζετε και περνάτε παρέα.

Ώρα για ύπνο! Η τήρηση κάποιων βασικών κανόνων θα το βοηθήσει να διατηρήσει υγιείς συνήθειες αλλά και να είναι υπεύθυνο.

Ναι! Κάποια πράγματα που επιθυμεί ή ζητάει δεν είναι τόσο φοβερά, ώστε να αρνηθείτε. Μερικές φορές δεν είναι και άσχημη ιδέα να λέτε ναι!

(Όχι!) Αν πάλι του κάνετε διαρκώς τα χατίρια, πρέπει να μάθετε να του αρνείστε με θετικό, ωστόσο, τρόπο. Είναι σημαντικό να γνωρίζει – γιατί θα του χρειαστεί και στην ενήλικη ζωή του – ότι δεν μπορεί να έχει τα πάντα ή άλλοι να κάνουν κάθε στιγμή αυτό που θέλει.  

Διαβάστε το άρθρο μας "10 διαφορετικοί τρόποι να αρνείστε (χωρίς να λέτε όχι)"

Η ζωή είναι ωραία. Αν οι περισσότερες δραστηριότητες δεν του προσφέρουν χαρά τότε τι νόημα έχει; Μάθετέ του να απολαμβάνει τη ζωή καθημερινά.

Σ’ αγαπώ ό,τι και να γίνει. Μην ξεχνάτε να του υπενθυμίζετε το πιο σημαντικό: ότι το αγαπάτε ακριβώς για αυτό που είναι, ότι και να γίνει!