Πειθαρχία με θετικό πρόσημο για να αποφύγετε τα προβλήματα που δημιουργούν τα αρνητικά σχόλια
Πόσες φορές λέτε «όχι» ή «μη» στα παιδιά σας καθημερινά; Σύμφωνα με τη συγγραφέα KathrynKvols, όπως αναφέρει στο βιβλίο της «Redirecting Children’s Behavior», ένα παιδί ακούει κατά μέσο όρο καθημερινά περίπου 432 αρνητικά σχόλια ή λέξεις και μόλις 32 θετικά. Αναμφίβολα είναι δύσκολο να συγκρατηθείτε αν πρέπει να πειθαρχήσετε ένα ατίθασο νήπιο ή ένα παιδί που είναι αρκετά αντιδραστικό αλλά οι αρνητικές εκφράσεις δεν ωφελούν στην πραγματικότητα. Αντιθέτως δημιουργούν διάφορα προβλήματα, όπως θα δούμε στη συνέχεια.
Απαιτεί διπλή επεξεργασία. Μια αρνητική έκφραση απαιτεί από το παιδί διπλή επεξεργασία. Σκέφτεται από τη μια «τι δεν πρέπει να κάνω» και από την άλλη αναρωτιέται «τι θέλει δηλαδή να κάνω;». Κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργεί σύγχυση, ειδικά σε μικρά παιδιά.
Υπενθυμίζει την αρνητική συμπεριφορά. Αντί το παιδί σας να ακούει τι είναι αυτό που θέλετε να κάνει, του υπενθυμίζετε διαρκώς τι δεν πρέπει να κάνει με αποτέλεσμα να θυμάται περισσότερο την αρνητική συμπεριφορά.
Δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό. Αν κάποιος σας αντιμετώπιζε αρνητικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, δεν θα νιώθατε τελείως αποθαρρυμένοι ή ότι τίποτα δεν κάνετε σωστά; Κάπως έτσι αισθάνεται και ένα παιδί που έχει να αντιμετωπίσει καθημερινές αρνήσεις και απαγορεύσεις.
Φράσεις με θετικό πρόσημο
Αντί των παραπάνω, δοκιμάστε να είστε περισσότερο θετικοί, ακολουθώντας τις παρακάτω τεχνικές:
Χρησιμοποιήστε κανόνες με θετικό πρόσημο. Πείτε στο παιδί σας ήρεμα τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει. Αντί για παράδειγμα να του λέτε «μην τρως με ανοιχτό το στόμα» πείτε του «προσπάθησε να έχεις κλειστά τα χείλη σου όταν μασάς» ή αντί για το «μην ανεβαίνεις εκεί» πείτε του «να ανεβαίνεις εκεί όπου μπορείς μετά να κατέβεις με ευκολία μόνο σου».
Αναζητήστε ευκαιρίες για να πείτε «ναι». Αναδιατυπώστε τις φράσεις σας ώστε να αντικαταστήσετε το όχι με το ναι. Για παράδειγμα η φράση «δεν έχουμε χρόνο για να πάμε στο πάρκο σήμερα» μπορεί να γίνει «τι θα έλεγες να πάμε στο πάρκο μεθαύριο που θα έχουμε περισσότερο χρόνο;» ή αντί να πείτε «μην βάφεις τους τοίχους» προτείνετε να χρωματίσει το χαρτί ή να χρησιμοποιήσει κιμωλία για να σχεδιάσει σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης μια καλή αναδιατύπωση της φράσης «δεν πάμε πουθενά αν δεν τακτοποιήσεις το δωμάτιό σου» είναι «θα πάμε για ποδήλατο, όταν τακτοποιήσεις το δωμάτιό σου».