Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί με αυτοπεποίθηση

Παιδί που ξεχειλίζει αυτοπεποίθηση

Θέλετε να μεγαλώσετε ένα παιδί με σιγουριά για τον εαυτό του; Μοιραζόμαστε μαζί σας 9 μυστικά για να το πετύχετε!

Πώς θα μάθετε το παιδί σας να νιώθει σίγουρο για τον εαυτό του, να μπορεί να λύνει μόνο του τα προβλήματά του, μαθαίνοντας έτσι να είναι ένας υπεύθυνος ενήλικας που μπορεί να πετύχει τους στόχους του; Καταρχήν να μην του τα σερβίρετε όλα στα πιάτο, από τους επαίνους μέχρι τις λύσεις σε δύσκολες καταστάσεις. Διαβάστε με λεπτομέρειες σε ποιους τομείς θα πρέπει να συγκρατήσετε την υπερπροστατευτική σας παρόρμηση προκειμένου να βοηθήσετε με τον καλύτερο τρόπο το μικρό σας.


1. Μετριάστε τους επαίνους. Προφανώς και τα παιδιά χρειάζονται να νιώθουν ότι οι άλλοι τα ενθαρρύνουν και τα επαινούν κάθε φορά που κάνουν ένα επίτευγμα, από την πρώτη φορά που μπουσουλάνε μέχρι τη στιγμή που θα σχεδιάσουν έναν κύκλο. Ωστόσο, αν βομβαρδίζετε συνεχώς το βλαστάρι σας με κάθε είδους «μπράβο» για οτιδήποτε κάνει, ενδέχεται να συνηθίσει τόσο πολύ τους επαίνους ώστε να δυσκολευτεί να καταλάβει ποια κατορθώματα αξίζουν πράγματι τις επευφημίες σας. Η λύση είναι να είστε πιο συγκρατημένοι, όπως να μην επαινείτε το μικρό σας όταν κάνει κάτι το οποίο θα έπρεπε να κάνει ούτως ή άλλως και να προσπαθήσετε να είστε πιο συγκεκριμένοι. Για παράδειγμα, όταν ζωγραφίζει κάτι, αντί να πείτε ένα αόριστο μπράβο, τονίστε τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο στη ζωγραφιά (π.χ. ένα ωραίο μπλε, πόσο όμορφα έκανε τα φτερά μιας πεταλούδας κ.λπ.)

2. Μην το «σώζετε» διαρκώς. Είναι φυσιολογικό να θέλετε να προστατέψετε το παιδί σας από τον κίνδυνο να πληγωθεί ή να κάνει λάθος αλλά, στην πραγματικότητα, όταν επεμβαίνετε δεν το βοηθάτε. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι η αποτυχία είναι μέσα στη ζωή και ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνονται λυπημένα, νευριασμένα ή αγχωμένα. Πρέπει να μάθουν να πετυχαίνουν τους στόχους τους ξεπερνώντας τα εμπόδια από μόνα τους και όχι έχοντας τη σιγουριά ότι πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα τα βοηθάει. Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό για τα μικρά παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να παίζουν και να λαμβάνουν ρίσκα χωρίς να αισθάνονται ότι οι γονείς τους θα τους ασκήσουν κριτική ή θα τους διορθώσουν αν κάνουν το παραμικρό λάθος.

3. Αφήστε το να αποφασίζει. Αν το παιδί σας έχει την ευκαιρία να αποφασίζει από μικρή ηλικία, θα αποκτήσει μελλοντικά εμπιστοσύνη στην προσωπική του κρίση. Η καλύτερη λύση είναι να του δίνετε δύο με τρεις επιλογές και να το αφήνετε να διαλέξει ανάμεσα σε αυτές. Για ορισμένα πράγματα, βέβαια, πρέπει να κάνετε σαφές στο βλαστάρι σας ότι εσείς έχετε την τελική απόφαση (για παράδειγμα σε ότι αφορά τα μαθήματα του σχολείου).

4. «Ναι» στην αισιοδοξία. Αν το παιδί σας απογοητεύεται συχνά, βοηθήστε το να είναι πιο αισιόδοξο. Αντί να το καθησυχάζετε με γενικεύσεις και αοριστίες τύπου «κοίτα τη θετική πλευρά των πραγμάτων», ενθαρρύνετέ το να σκεφτεί συγκεκριμένους τρόπους για να βελτιώσει μια κατάσταση ή να λύσει ένα πρόβλημα κι έτσι να πετύχει το στόχο του.

5. Παιδί που παίζει φρισμπιΚαλλιεργήστε τα ενδιαφέροντά του. Προσπαθήστε να δώσετε όσα περισσότερα ερεθίσματα μπορείτε έτσι ώστε να καταφέρει να ανακαλύψει τι είναι αυτό που του αρέσει. Τα παιδιά που έχουν ένα πάθος – είτε είναι με τα αεροπλάνα είτε με τη μαγειρική – αισθάνονται περήφανα για τις ικανότητές τους και είναι πιο πιθανό να επιτύχουν σε άλλους τομείς της ζωής τους. Τα ασυνήθιστα χόμπι μπορεί να είναι βοηθητικά για ένα παιδί που δυσκολεύεται να ενσωματωθεί στο σχολείο καθώς θα το βοηθήσει, μεταξύ άλλων, να έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά με τα οποία έχει κοινά ενδιαφέροντα.

6. Προωθήστε την επίλυση προβλημάτων. Ένα παιδί νιώθει σιγουριά όταν έχει την δυνατότητα να διαπραγματευτεί για να πάρει αυτό που θέλει. Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ενήλικες μπορούν να διδάξουν ένα μικρό παιδί τρόπους για να λύνει τα προβλήματα μόνο του, αρκεί να οπλιστούν με υπομονή. Αν, για παράδειγμα, είστε στον παιδότοπο και το μικρό σας σας πει ότι ένα άλλο παιδάκι του πήρε το φορτηγάκι του, ρωτήστε το ποιος πιστεύει ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πάρει πίσω. Αν η πρώτη απάντηση είναι να πάει να του το αρπάξει, ρωτήστε το τι πιστεύει ότι θα γίνει αν το κάνει αυτό. Η επόμενη ερώτηση θα μπορούσε να είναι «μπορείς να σκεφτείς άλλους τρόπους για να το πάρεις πίσω;». Με αυτόν τον τρόπο κατευθύνετε, δίνετε ιδέες αλλά όχι την τελική λύση.

7. Δώστε του την ευκαιρία να προσφέρει βοήθεια. Φροντίστε το μικρό σας να αναλάβει κάποιες δουλειές στο σπίτι ή ακόμα καλύτερα να συμμετέχει σε μια συγκεκριμένη εργασία. Θα συνειδητοποιήσει έτσι ότι κάθε εργασία χρειάζεται προσπάθεια και θα είναι πιο εύκολο για αυτό να ολοκληρώνει στο μέλλον μια δουλειά.

  1. Βρείτε ευκαιρίες για να περνάει χρόνο με ενήλικες. Είναι σημαντικό για το μικρό σας να βρίσκεται περιτριγυρισμένο από μεγαλύτερους, καθώς έτσι λαμβάνει νέα ερεθίσματα, αναγκάζετε να μιλήσει και με άλλους ενήλικες πέρα από εσάς. Σύμφωνα με έρευνες ένα παιδί γίνεται πιο προσαρμοστικό αν έχει μια στενή σχέση με κάποιον μεγαλύτερό του. Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί με αυτοπεποίθηση
  2. Αφήστε το να ονειρεύεται το μέλλον του. Αν τα παιδιά φαντάζονται ότι στο μέλλον θα κάνουν κάτι σημαντικό ή κάτι που θα τους ικανοποιεί θα νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά. Μιλήστε για το πώς εσείς ή οι γνωστοί σας επιλέξατε τις δουλειές που κάνετε και στην συνέχεια ρωτήστε το για τα δικά του όνειρα. Ακόμα κι αν το μικρό σας να ονειρεύεται να γίνει αστροναύτης ή πυρηνικός φυσικός είναι σημαντικό να μην προσπαθήσετε να υποβαθμίσετε τις προσδοκίες του. Καταρχήν και οι αστροναύτες και οι πυρηνικοί φυσικοί όταν σκέφτονταν το μέλλον τους είχαν κάποιους που τους ονόμαζαν «ονειροπόλους». Από την άλλη, ακόμα και αν αλλάξει γνώμη στη συνέχεια το σημαντικό είναι ότι θέτει στόχους και σκέφτεται με βάση αυτούς.