Αυτοβελτίωση μέσω της κίνησης

Κορίτσια που χορεύουν

Οδηγός ανά ηλικία για να κινείται το παιδάκι σας περισσότερο.

Η ανεξάντλητη ενέργεια του παιδιού σας είναι συναρπαστική, αλλά καμιά φορά είναι και εξουθενωτική. Αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η διάθεση του να καταπιάνεται συνεχώς με κάτι και να είναι όλη μέρα σε κίνηση θα του δώσει τις κινητικές δεξιότητες, την σωματική δύναμη και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να επιτύχει στην ζωή του.


Πιο συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες που απαιτούν φυσική προσπάθεια δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να αισθανθούν καλά και να πιστέψουν στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους, ενώ τα κάνει να νιώθουν υπερηφάνεια για τα επιτεύγματά τους. Επίσης, βοηθούν στην αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων εικόνας και, κατά συνέπεια, ψυχογενών διατροφικών διαταραχών.

Κι επειδή ποτέ δεν είναι νωρίς ή αργά για να προωθήσετε την κίνηση, ακολουθεί ένα οδηγός για όλες τις ηλικίες. Ακόμα κι αν το παιδί σας είναι κάπως οκνηρό αξίζει να προσπαθήσετε. Άλλωστε, αυτό που εσείς πρέπει να κάνετε είναι να δώσετε το έναυσμα να ασχοληθούν με όσα υπάρχουν γύρω του. Για παράδειγμα, μια εξόρμηση στην παιδική χαρά δίνει στο παιδί ερεθίσματα για κίνηση και το απαλλάσσει από το βάρος της υποχρέωσης που φανερώνει, για παράδειγμα, η φράση «φέτος πρέπει να σε γράψω στο κολυμβητήριο γιατί… σκούριασες».

Μωρό

Εναποθέστε το μωρό στο πάτωμα και τοποθετήστε γύρω του πολύχρωμα παιχνίδια, που θα του τραβήξουν το ενδιαφέρον και θα το «αναγκάσουν» να τεντωθεί, να αρπάξει, να συρθεί, να μπουσουλήσει, να σηκωθεί, να ρολάρει κτλ. Ακόμα, εάν έχετε χώρο στο σπίτι και χρήματα να επενδύσετε, αγοράστε ένα πάρκο. Αυτό θα σας επιτρέπει να αφήνετε για λίγο το μωρό να παίζει με ασφάλεια όσο εσείς κάνετε τις δουλειές τριγύρω. Ως λύση είναι πολύ καλύτερη από το να καθίζετε το μικρό σας για πολλές ώρες στο ριλάξ ή στο καροτσάκι.

Παιδί που παίζει

Νήπιο

Στην ηλικία αυτή τα παιδιά λατρεύουν να σκαρφαλώνουν. Εκμεταλλευτείτε το και μην δυσανασχετείτε να ανεβοκατεβαίνετε συνεχώς τις σκάλες. Κάνει και σε εσάς καλό! Επίσης, μια καλή ιδέα είναι να βάλετε μουσική και να χορέψετε μαζί ή να παίξετε «μουσικά όργανα» (οι κατσαρόλες επιστρατεύονται) πιάνοντας τον ρυθμό. Επιπροσθέτως, μπορείτε να κυλάτε ο ένας στον άλλο μια μπάλα, βελτιώνοντας έτσι και τον συντονισμό ματιού χεριού.

Προσχολική Ηλικία

Καθώς το παιδί μεγαλώνει τόσο περισσότερα πράγματα μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε την κίνηση. Μια βόλτα στο πάρκο ή την παιδική χαρά, ένα ραντεβού για παιχνίδι με άλλα παιδάκια κατά το οποίο θα παίξετε κρυφτό, κυνηγητό, μουσικές καρέκλες, περνά-περνά η μέλισσα κτλ . Επιπλέον, μπορείτε να βελτιώσετε τις κινητικές δεξιότητες του παιδιού σας ζητώντας του, όταν περπατάτε στον δρόμο να κάνει συγκεκριμένα πράγματα, όπως να ισορροπεί στις γραμμές του πεζοδρομίου ή να πηδά από πλακάκι σε πλακάκι χωρίς να πατάει τις γραμμές. Φυσικά, μπορείτε να το ενθαρρύνετε να ξεκινήσει κάποια ευχάριστη δραστηριότητα, όπως χορό, μπαλέτο, κολύμπι, κτλ.

Σχολική Ηλικία

Τα διαλείμματα του σχολείου θα είναι η καλύτερη αφορμή για να κινηθεί το μικρούλι σας. Αγοράστε του και δείξτε του πώς να χρησιμοποιεί σκοινάκι ή λαστιχάκι, πώς να ζωγραφίζει με κιμωλία το πάτωμα ώστε να παίζει με τους συμμαθητές του κουτσό, Skatingαλλά και πλήθος άλλων παιχνιδιών που διασκεδάζουν και παράλληλα γυμνάζουν, όπως τα μήλα, το πατητό και η αμπάριζα. Ακόμα, δώστε του την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τις παιδικές μπάλες του pilates. Θα θέλει να χοροπηδάει πάνω τους όλη μέρα! Τέλος, μην ξεχνάτε την ευεργετική εφεύρεση που ακούει στο όνομα «ποδήλατο». Όλα τα παιδιά την αγαπούν!

Μεγαλύτερα παιδιά

Τα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου δεν ικανοποιούνται με παιχνίδια όπως κρυφτοκυνηγητό, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Ένα ζευγάρι skates, μια έξοδος για bowling, pink-ponk , μπιλιάρδο ή μια μέρα στις νεροτσουλήθρες θα το πείσουν να κινηθεί. Ωστόσο, επειδή τα περισσότερα παιδιά της προεφηβείας και της εφηβείας λόγω των αλλαγών στο σώμα τους, τείνουν να θέλουν να αφήσουν τα αθλήματα που μέχρι τώρα εξασκούσαν, χρειάζεται να βρείτε τρόπους να τα ενθαρρύνετε να συνεχίσουν την γυμναστική. Εάν, για παράδειγμα, παίζει μπάσκετ πηγαίνετε μαζί στο γήπεδο, εάν θέλει να αλλάξει άθλημα βοηθήστε το να βρει κάποιο που να του ταιριάζει πριν αποφασίσει να τα παρατήσει.