Είστε single γονιός και νιώθετε ότι δεν τα βγάλετε πέρα; Ακολουθήστε 10 βήματα για να μειώσετε το άγχος στην καθημερινότητά σας
Αν είστε single γονιός για οποιουσδήποτε λόγους, πιθανόν να νιώθετε ότι έχετε να σηκώσετε ένα μεγάλο βάρος και αγχώνεστε για την ανατροφή του παιδιού σας. Επειδή, όμως, είναι σημαντικό να αποβάλλετε το άγχος τόσο για τη δική σας ψυχική υγεία όσο και για αυτή του παιδιού σας, ακολουθήστε 10 βήματα που θα σας βοηθήσουν να αποβάλλετε την πίεση από την καθημερινότητά σας.
- Διαχειριστείτε σωστά τα οικονομικά σας. Ίσως το οικονομικό να είναι η βασική πηγή άγχους για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποταμιεύετε χρήματα, να διαχειρίζεστε προσεκτικά το μισθό σας ή το βοήθημα από τον πρώην σύζυγό σας. Δείτε μερικούς τρόπους για να αποταμιεύσετε χρήματα εδώ.
- Δημιουργήστε ένα δίκτυο υποστήριξης. Ένας single γονιός θα χρειαστεί οπωσδήποτε βοήθεια, τόσο για την φροντίδα του μωρού, εφόσον δεν μπορεί να το έχει διαρκώς μαζί του, όσο και για να μπορεί να επικοινωνεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Στον κύκλο των φίλων και της οικογένειάς σας θα βρείτε σίγουρα πολλούς ανθρώπους για να σας στηρίξουν και να σας προσφέρουν έμπρακτα την βοήθειά τους.
- Διατηρήστε μια καθημερινή ρουτίνα. Προσπαθήστε να προγραμματίσετε τα γεύματα, τις δουλειές του σπιτιού και τις ώρες του ύπνου σε συγκεκριμένες ώρες, έτσι ώστε το μικρό σας να ξέρει τι έχει να περιμένει καθημερινά. Μια συγκεκριμένη ρουτίνα θα βοηθήσει το παιδί σας να νιώθει σιγουριά και να αισθάνεται πιο οργανωμένο.
- Να είστε συνεπείς με την πειθαρχία. Αν είστε χωρισμένοι, συζητείστε με τον/την πρώην σύντροφό σας ποιοι κανόνες είναι απαραίτητο να ακολουθεί το παιδί σας και μείνετε και οι δύο συνεπείς σε αυτούς.
- Απαντήστε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις. Είναι φυσικό ότι θα γεννηθούν ερωτήσεις σχετικά με τις αλλαγές στην οικογένεια ή την απουσία του ενός γονιού. Φροντίστε να απαντάτε με ειλικρίνεια, λαμβάνοντας πάντα υπόψη σας την ηλικία του παιδιού σας. Βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας λαμβάνει τη βοήθεια που χρειάζεται αν δυσκολεύεται να διαχειριστεί δύσκολα συναισθήματα.
- Συμπεριφερθείτε στα παιδιά σαν παιδιά. Η απουσία του συντρόφου μπορεί να σας κάνει να στηριχθείτε πολύ στο παιδί σας για συμπαράσταση και παρέα. Ωστόσο, τα παιδιά δεν διαθέτουν ούτε τη συναισθηματική ωριμότητα ούτε και την εμπειρία για να λειτουργήσουν όπως ένας ενήλικας. Αν συνειδητοποιήσετε ότι εξαρτάστε πολύ από το παιδί σας ή του εκφράζετε πολύ συχνά τις απογοητεύσεις σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αναζητήσετε κάποιον φίλο ή συγγενή σας για αυτόν τον ρόλο.
- Απομακρύνετε την λέξη «ενοχή» από το λεξιλόγιό σας. Είναι εύκολο για έναν single γονιό να νιώθει ενοχές γιατί πιθανόν να σκέφτεται ότι δεν περνάει πολλές ώρες με το παιδί του ή δεν του προσφέρει όλα όσα χρειάζεται. Όμως, είναι καλύτερο να εστιάσετε στα πράγματα που επιτυγχάνετε και στη φροντίδα και αγάπη που δίνετε στο μικρό σας. Αν αισθάνεστε ενοχές για το διαζύγιο, τότε φροντίστε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό ή να συμμετέχετε, για παράδειγμα, σε μια ομάδα υποστήριξης για χωρισμένους γονείς.
- Αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας. Παρόλο που η εργασία σας σε συνδυασμό με τις δουλειές του σπιτιού μπορεί να απαιτούν πολύ χρόνο καθημερινά, φροντίστε να αφιερώνετε χρόνο στο παιδί σας για να παίζετε μαζί του, να του διαβάζετε, να περπατάτε. Είναι πολύ σημαντικό να του δείχνετε καθημερινά την αγάπη σας. Φυσικά, αποφύγετε να γεμίσετε το κενό του χαμένου χρόνου με χρήματα και δώρα. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνει ένας γονιός.
- Αφιερώστε επίσης χρόνο στον εαυτό σας. Ένα χαλαρωτικό μπάνιο, λίγο διάβασμα ή μια κουβεντούλα με κάποιον φίλο θα σας βοηθήσουν να ξαναγεμίσετε τις μπαταρίες σας.
- Σκεφτείτε θετικά. Είναι σίγουρα δύσκολο να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις όταν είστε single γονιός, ειδικά αν βιώνετε πόνο από την απώλεια του συντρόφου σας λόγω χωρισμού ή θανάτου. Όμως πέρα από τα συναισθήματά σας, πρέπει να προσπαθήσετε να έχετε θετική συμπεριφορά απέναντι στο παιδί σας, καθώς αυτό επηρεάζεται από τη διάθεσή σας. Για να αποφύγετε το άγχος δοκιμάστε να ασκήστε, να ακολουθείτε συγκεκριμένη και ισορροπημένη διατροφή. Αν αισθάνεστε στενοχωρημένος/η και το παιδί σας ρωτήσει μπορείτε να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας στο παιδί σας για να του δώσετε να καταλάβει ότι δεν είναι εκείνο η αιτία της λύπης σας.