Δώρα για μια ζωή

Χαρούμενη οικογένεια

Πολύτιμα δώρα-χωρίς χρήματα- που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας για να θέσετε σωστές βάσεις για όλη του τη ζωή!

Τα πιο σημαντικά δώρα που μπορείτε να χαρίσετε στο παιδί σας δεν αγοράζονται με χρήματα. Έχουν να κάνουν με τον τρόπο που επικοινωνείτε μαζί του, με τις αξίες που τα μεγαλώνετε, με την τρυφερότητα που του δείχνετε αλλά και τι πρότυπο γονιού αποτελείτε για αυτά.

  1. Κάντε το να νιώσει ικανό. Αντί να τρέχετε συνεχώς πίσω του για να του υποδεικνύετε τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρώσει μια δραστηριότητα, αφήστε το να ανακαλύψει μόνο του τις δυνατότητές του και να προσπαθήσει μόνο του να βρει μια λύση. Αν θέλετε, προτείνετε μια εναλλακτική και στη συνέχεια αφήστε το να προσπαθήσει. Φροντίστε αντί να ενθουσιάζεστε με κάθε επιτυχία να ζητάτε από το μικρό σας να σας εξηγήσει πώς κατόρθωσε και ολοκλήρωσε επιτυχώς μια δραστηριότητα ή μια κατασκευή. Επίσης, δείξτε του πώς κάτι δύσκολο μπορεί να μην πετύχει με την πρώτη αλλά να χρειαστεί επιπλέον προσπάθεια, καθώς και ότι τα λάθη γίνονται για να μαθαίνει κανείς.
  2. Μοιραστείτε τις αξίες σας. Αποφασίστε ποιες αξίες είναι σημαντικό να εμφυσήσετε στο παιδί σας. Για παράδειγμα, η καλοσύνη, η υπευθυνότητα, η ειλικρίνεια, η υπομονή και η ανεκτικότητα είναι αρκετά για αρχή. Το ζήτημα, ωστόσο, δεν είναι να μιλήσετε στο μικρό σας για τις παραπάνω αξίες αλλά να τις βιώσει στην πράξη. Σχολιάστε μια συμπεριφορά ή μια στάση ενός πρωταγωνιστή σε μια ταινία στην τηλεόραση. Εξηγήστε του γιατί ήταν καλό να μοιραστεί τα παιχνίδια του με το ξαδερφάκι του. Να θυμάστε ότι εσείς οι ίδιοι είστε τα πρότυπα του παιδιού σας, συνεπώς η συμπεριφορά σας και η στάση σας πρέπει να συμβαδίζουν με όσα προσπαθείτε να τους μάθετε. Για περισσότερους τρόπους να εμφυσήσετε σημαντικές αξίες ζωής στο μικρό σας δείτε τα θέματα της υποκατηγορίας positive parenting.
  3. Προσέξτε τα λόγια σας και τον τόνο της φωνής σας. Ακόμα και ο πιο υπομονετικός γονιός μπορεί να χάσει την ψυχραιμία του. Ωστόσο, θυμηθείτε ότι πρέπει να μιλάτε στο παιδί σας με τον ίδιο σεβασμό με τον οποίο θα μιλάγατε σε ένα φίλο σας. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιο πιθανό να σας ακούσει αλλά και να νιώσει άνετα να σας ζητήσει βοήθεια ή καθοδήγηση. Ο τρόπος που μιλάτε στα παιδιά σας δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο τα ίδια θα μιλάνε σε εσάς. Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από την σκοπιά του μικρού σας και να μην υποβαθμίζετε τα συναισθήματά του ή θεωρείτε σε κάποια πράγματα υπερβολικές τις αντιδράσεις του.Καλλιεργήστε την σχέση σας
  4. Καλλιεργήστε τη σχέση σας. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια δημιουργούν μια αίσθηση ασφάλειας στο παιδί, ακόμα και αν αυτό φαίνεται να δυσανασχετεί αν σας πιάσει να φιλάτε τον σύντροφό σας. Φροντίστε λοιπόν τη μεταξύ σας σχέση, περνώντας χρόνο μαζί μόνοι σας έστω και για λίγα λεπτά αφότου βάλετε το μικρό σας στο κρεβάτι για ύπνο. Ακόμα και αν τσακωθείτε ή διαφωνήσετε μπροστά στο παιδί σας φροντίστε να σας δει να συμφιλιώνεστε.
  5. Διαχειριστείτε το άγχος σας. Το μικρό σας μαθαίνει πώς να αντιδρά στις προκλήσεις και στις απογοητεύσεις, βλέποντας τον τρόπο που εσείς ανταποκρίνεστε Δείξτε τρυφερότητασε ανάλογες καταστάσεις. Το να διαχειρίζεστε τον θυμό ή το άγχος σας, δείχνει στο παιδί σας τον τρόπο για να κάνει το ίδιο και δημιουργεί ένα ήρεμο, προβλέψιμο και ασφαλές περιβάλλον στο σπίτι. Για να μειώσετε το καθημερινό άγχος φροντίστε να προγραμματίζετε τις δουλειές σας και να οργανώνετε το νοικοκυριό σας για να μην σπαταλάτε άσκοπα χρόνο.
  6. Δείξτε τρυφερότητα. Τα παιδιά που νιώθουν ότι αγαπιούνται από τους γονείς τους τείνουν να είναι πιο σίγουρα για τον εαυτό τους, να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση. Οι πράξεις τρυφερότητας όχι μόνο καθησυχάζουν το μικρό σας αλλά απομακρύνουν τα αρνητικά συναισθήματα. Μην είστε φειδωλοί στο να λέτε «σ’ αγαπώ» και μην παραλείψετε να δείχνετε την αγάπη σας με διάφορους τρόπους, όπως να ξαπλώνετε παρέα στον καναπέ για να διαβάσετε ένα παραμύθι ή να το παίρνετε μια μεγάλη, σφιχτή αγκαλιά.