Μικρές καθημερινές κινήσεις αγάπης

Μικρές καθημερινές κινήσεις αγάπης

Επτά τρόποι για να του δείξετε την αγάπη σας + μικρά μυστικά επίδειξης τρυφερότητας

Δεν χωράει αμφιβολία ότι αγαπάτε το παιδί σας όσο τίποτε άλλο. Με ποιους τρόπους όμως του το δείχνετε και πόσο συχνά; Καμιά φορά είναι τόσο δύσκολο να ειπωθεί το «σ’ αγαπώ» και άλλες φορές θεωρείται τόσο δεδομένο που δεν εκφράζεται όσο εκείνο θα ήθελε. Κι αν νιώθετε πως οι λέξεις ή μια αγκαλιά δεν είναι αρκετά, σας δίνουμε μερικές ακόμα ιδέες που ακούν όλες στο όνομα αγάπη! 

Κατανοήστε τον τρόπο με τον οποίο εκφράζει το μικρό σας την αγάπη του. Κάθε παιδί εκφράζει με διαφορετικό τρόπο την αγάπη του και με τον ίδιο τρόπο προσλαμβάνει τα αισθήματα αγάπης από εσάς. Αν για παράδειγμα δείχνει την αγάπη του με αγκαλιές ή αγγίγματα, φροντίστε να το αγκαλιάζετε ή να το χαϊδεύετε συχνά, αν προτιμά να περνάτε χρόνο μαζί, φροντίστε να του αφιερώνετε έστω και 10 λεπτά την ημέρα χωρίς να σας αποσπά τίποτα άλλο την προσοχή. Αν θεωρεί πως η αγάπη εκφράζεται με τις λέξεις, μη διστάσετε να του λέτε συχνά πόσο το αγαπάτε ή πόσο σας έλειψε.

Μικρό μυστικό! Τα παιδιά συνηθίζουν να φτιάχνουν ζωγραφιές για τους γονείς τους για να τους δείξουν ότι τους σκέφτονται και τους αγαπούν. Τι θα λέγατε, λοιπόν, να του φτιάξετε κι εσείς μια ζωγραφιά, να του τη χαρίσετε και να την κρεμάσετε στο δωμάτιό του για να την βλέπει συνεχώς;

Γίνετε και εσείς παιδιά.Ενθουσιάζεται με απλά πράγματα, από το πώς πέφτει το φως στο δωμάτιο μέχρι το πώς μυρίζει ένα λουλούδι. Για να σας νιώθει κοντά του δοκιμάστε να δείτε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια. Αφεθείτε και μη διστάσετε να παίξετε αφήνοντας στην άκρη τη σοβαρότητα του ενήλικα, να γελάσετε παρέα, να κάνετε τα στραβά μάτια στην ακαταστασία (κάποιες φορές!) που προκαλείται από το παιχνίδι ή να ακολουθήσετε τις οδηγίες του όσο αστείες και αν σας φαίνονται!

Μικρό μυστικό! Πρόσφατα βρήκα ένα blogστο οποίο μια μαμά άφησε το παιδί της να την ντύνει κάθε ημέρα για μια εβδομάδα. Τολμάτε;

Πείτε και κάποιες φορές ναι. Υπάρχουν τόσα πράγματα για τα οποία καλείστε να πείτε όχι που συχνά ξεχνάτε να πείτε ναι ή φοβάστε να δεχτείτε κάτι που σας ζητάει για να μην το κακομάθετε. Φυσικά και υπάρχουν όρια ή επιπτώσεις όταν δεν ακολουθεί τους κανόνες που έχετε θέσει, ωστόσο κάποιες φορές το να πείτε ναι σε κάτι που ζητάει (αν φυσικά δεν έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες σας) δεν είναι και τόσο σπουδαίο ζήτημα. Καμιά φορά αξίζει τον κόπο να αξιολογείτε την κατάσταση και να είστε θετικοί σε πράγματα ή προτάσεις που σας κάνει.

Μικρό μυστικό! Μπορεί να μην θέλετε φέτος τις Απόκριες να ντυθείτε ασορτί με την μικρή σας αλλά πόσο «κακό» μπορεί να σας κάνει να εμφανιστείτε ως μικρή και μεγάλη μπαλαρίνα; Είναι αστείο, ιδιαίτερο και θα το θυμάστε για πάντα!

Γνωρίστε και αγαπήστε τους φίλους του. Μεγαλώνοντας, αντί να είστε καχύποπτοι με τις παρέες του παιδιού σας, φροντίστε να τους γνωρίσετε και να μοιραστείτε τον ενθουσιασμό του για τις νέες σχέσεις που δημιουργεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα το συμβουλεύετε για να διαχειρίζεται τις απογοητεύσεις. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείχνετε εμπιστοσύνη στην κρίση και τις επιλογές του, αλλά και για να νιώθει άνετα να μοιράζεται μαζί σας τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. 

Όρια με αίσθηση του χιούμορ.Αγαπώ δεν σημαίνει ότι δεν θέτω και όρια. Αρκεί τα όρια αυτά να τίθενται με σεβασμό, με συζήτηση, με κατανόηση. Και αν κάποιες φορές το παιδί σας δεν συνεργάζεται αντί για φωνές επιστρατεύστε το χιούμορ. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από οτιδήποτε άλλο.

Ανακαλύψτε τα ταλέντα του και ενθαρρύνετέ το να τα εξελίξει.Δώστε του κίνητρα ώστε να ανακαλύψει τι είναι αυτό που του αρέσει ή σε ποιους τομείς έχει ταλέντο και βοηθήστε το να εξελιχθεί, χωρίς να το πιέζετε με βάση τις προσωπικές σας προσδοκίες (π.χ. εσείς επιθυμείτε να ασχοληθεί με τον χορό αλλά εκείνο δεν φαίνεται να δείχνει ενδιαφέρον). Φροντίστε να του δείχνετε σε καθημερινή βάση ότι αναγνωρίζετε τα ταλέντα και τις ικανότητές του. Για παράδειγμα αν είναι οργανωτικό, ζητήστε του να σας βοηθήσει να οργανώσετε μια οικογενειακή γιορτή ή το κυριακάτικο τραπέζι, αν είναι δημιουργικό να σας πει τη γνώμη του για μια αλλαγή στη διακόσμηση του σπιτιού, αν του αρέσει το διάβασμα να σας προτείνει ένα βιβλίο για να κάνετε δώρο στο συνομήλικο ξαδερφάκι του. Γενικά, δείξτε ότι το εμπιστεύεστε και ότι η συμβολή του είναι σημαντική για την οικογένειά σας.

Μικρές εκπλήξεις αγάπης.Ξαφνιάστε το ευχάριστα με μικρές εκπλήξεις ή με κινήσεις αγάπης που δεν περιμένει. Αφήστε του ένα σημείωμα στο μαξιλάρι του για να βρει πριν κοιμηθεί, γιορτάστε μια επιτυχία ακόμα και είναι κάτι ασήμαντο, επιτρέψτε του να αποφασίσει εκείνο πώς θέλει να περάσετε το σαββατοκύριακο.