Μεγαλώστε υγιή και δραστήρια παιδιά!

Παιδιά υγειή και δραστήρια

Παρακινείστε τα παιδιά σας να ασχοληθούν με μια δραστηριότητα ή ένα άθλημα για να έχουν καλή φυσική κατάσταση, θέτοντας έτσι σωστές βάσεις και για την υπόλοιπη ζωή τους.

Ως γονείς θα παίξετε σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσετε τα παιδιά σας να ασκούνται και να είναι δραστήρια. Τόσο το παιχνίδι που περιλαμβάνει κίνηση όσο και τα αθλήματα, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία κάθε παιδιού, είναι πολύ σημαντικά για την καλή φυσική του κατάσταση. Διαβάστε μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να επιλέξετε τις κατάλληλες δραστηριότητες και με ποιους τρόπους να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μάθουν να ζουν υγιεινά.

  • Αρχικά συμβουλευτείτε τον παιδίατρο. Ο παιδίατρος μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να κατανοήσει γιατί η φυσική άσκηση είναι σημαντική. Μπορεί επίσης να προτείνει ένα άθλημα ή μια δραστηριότητα που ταιριάζει στο παιδί σας.
  • Βοηθήστε το να επιλέξει μία ευχάριστη δραστηριότητα. Βοηθήστε το μικρό σας να επιλέξει ένα άθλημα που του αρέσει. Όσο περισσότερο του αρέσει να ασχολείται με αυτό τόσο πιο πιθανότερο είναι να το συνεχίσει.
  • Διαλέξτε ένα άθλημα ή μια δραστηριότητα που να ταιριάζει στην ηλικία του παιδιού. Για παράδειγμα για ένα παιδάκι 7 με 8 χρονών το ποδήλατο και το κολύμπι είναι δύο ιδανικές και ευχάριστες δραστηριότητες.
  • Φτιάξτε πρόγραμμα. Σιγουρευτείτε ότι το μικρό σας έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο αλλά και τον κατάλληλο χώρο για να εξασκηθεί.
  • Φροντίστε ώστε να υπάρξει ελεύθερος χρόνος για δραστηριότητες. Μερικά παιδιά έχουν τόσο υπερφορτωμένο πρόγραμμα με φροντιστήρια και ξένες γλώσσες και σε συνδυασμό με τα μαθήματα του σχολείου δεν τους μένει καθόλου ελεύθερος χρόνος. Ωστόσο η φυσική δραστηριότητα είναι εξίσου σημαντική με όλα τα υπόλοιπα. Μην την υποτιμάτε γιατί αφορά τόσο την υγεία όσο και τον χαρακτήρα του παιδιού σας.
  • Επιλέξτε ένα ασφαλές περιβάλλον. Σιγουρευτείτε ότι τόσο ο εξοπλισμός του παιδιού σας (ανάλογα με τη δραστηριότητα που θα επιλέξει) όσο και ο χώρος άθλησης είναι ασφαλείς. Για παράδειγμα σκεφτείτε αν υπάρχει κατάλληλος χώρος για να κάνει ποδήλατο με ασφάλεια. Παράλληλα, πρέπει να επιλέξετε ρούχα που να είναι άνετα και κατάλληλα για κάθε δραστηριότητα.
  • Κολύμπι
  • Ανακαλύψτε παιχνίδια που απαιτούν δράση. Τα ομαδικά παιχνίδια αλλά και το «σκοινάκι» βοηθούν στην καλή φυσική κατάσταση αλλά και στην κοινωνικοποίηση του παιδιού σας. Αν μένετε στην επαρχία θα είστε από τους τυχερούς γονείς που μπορείτε να αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν έξω στις γειτονιές ή στις πλατείες.
  • Γίνετε πρότυπα για τα παιδιά σας. Τα παιδιά που βλέπουν τους γονείς να ασκούνται είναι πιο πιθανό να κάνουν το ίδιο.
  • Παίξτε με τα παιδιά σας. Βοηθήστε τα να μάθουν ένα νέο άθλημα.
  • Κλείστε την τηλεόραση. Βάλτε όρια στις ώρες που θα βλέπει το παιδί σας τηλεόραση ή θα κάθεται στον υπολογιστή. Μια με δύο ώρες την ημέρα μπροστά στην οθόνη (είτε πρόκειται για τηλεόραση, υπολογιστή, video games) είναι υπεραρκετές. Παρακινείστε το παιδί σας να ασχοληθεί με κάποια δραστηριότητα τον υπόλοιπο ελεύθερο χρόνο του.
  • Μην το παρακάνετε με την εξάσκηση. Όταν το παιδί σας είναι έτοιμο να ξεκινήσει μια νέα δραστηριότητα, συμβουλέψτε το να «ακούει» τα σημάδια που του δείχνει το σώμα του. Η γυμναστική, τα αθλήματα ή οι δραστηριότητες δεν πρέπει να προκαλούν πόνο. Σε τέτοια περίπτωση είναι καλύτερο να σταματήσει τη δραστηριότητα και να επιλέξει κάτι που απαιτεί λιγότερη πίεση ή προσπάθεια. Όπως σε καθετί, είναι σημαντικό να μην γίνονται υπερβολές. Αν δείτε ότι το παιδί σας χάνει πολύ βάρος, κάτω από τα επιτρεπτά για την ηλικία του όρια, ή η δραστηριότητα λειτουργεί εις βάρος του σχολείου, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.  

Tip: Είναι καλό να γνωρίζετε ότι η παιδική παχυσαρκία σχετίζεται με την παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή του ατόμου και κατ’ επέκταση με προβλήματα υγείας. Η άσκηση μαζί με υγιεινή διατροφή αποτελούν τις βάσεις για μια υγιή ζωή. Ποτέ δεν είναι αργά να παρακινήσετε τα παιδιά σας να αποκτήσουν υγιείς συνήθειες.

Δείτε ακόμα: "Fitness quiz: Πόσο υγιεινή ζωή κάνει η οικογένειά σας;"