Μεγαλώστε ένα ανεξάρτητο παιδί

Μεγαλώστε ένα ανεξάρτητο παιδί

Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση και την υπευθυνότητα του παιδιού σας, μαθαίνοντάς το από μικρό να είναι ανεξάρτητο.

Όσο κι αν αγχώνεστε για το πώς μπορεί να τα καταφέρει το μικρό σας στην καθημερινότητα, είναι πολύ σημαντικό να του να είναι ανεξάρτητο, υπεύθυνο και να παίρνει πρωτοβουλίες. Τα παραπάνω συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης του παιδιού σας.

Αρχικά η ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ σας θα αναπτύξει μια στενή σχέση με το μικρό σας. Η στιγμή που το παιδί σας θα αρχίσει να ανακαλύπτει τον κόσμο έξω από το σπίτι σας είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να σας προσκαλεί ανασφάλεια, αλλά ταυτόχρονα είναι κάτι πολύ συναρπαστικό. Ακολουθούν μερικά tips για το πώς μπορείτε να δώσετε κάποιες κατευθύνσεις στο μικρό σας για το δρόμο προς την … ανεξαρτησία.

  • Θέστε τα όρια σας. Όταν το μικρό σας παραβεί κάποιους κανόνες, εξηγήστε του απλά ότι έκανε κάπου λάθος. Αν βέβαια αυτό συνεχιστεί τότε θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις σε λογικά πλαίσια. Για παράδειγμα αν το βλαστάρι σας δεν θέλει να μοιραστεί ένα παιχνίδι, πείτε του ότι δεν θα το χρησιμοποιήσει για το υπόλοιπο της ημέρας.
  • ·     Καθιερώστε και διατηρήστε κάποιες καθημερινές ασχολίες. Για τα παιδιά είναι πιο εύκολο όταν γνωρίζουν τι να περιμένουν. Για παράδειγμα το πρωί, μπορεί να υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία, όπως να πηγαίνουν στο μπάνιο, να ντύνονται και να παίρνουν πρωινό. Καθορίστε συγκεκριμένες ώρες που θα βλέπουν τηλεόραση, θα παίζουν video games ή θα κάθονται στον υπολογιστή. Το όριο έκθεσης σε οποιαδήποτε οθόνη είναι συνολικά δύο ώρες την ημέρα. Επιπλέον, καθιερώστε το διάβασμα πριν τον βραδινό ύπνο.

  • Αφιερώστε χρόνο για να συζητήσετε αλλά και για να ακούσετε το μικρό σας. Πολύ καλό για την αυτοπεποίθηση των παιδιών είναι να αφιερώνετε χρόνο για συζήτηση και να ακούτε τι έχουν να σας πουν. Ρωτήστε τα για τους φίλους τους αλλά και για τα αγαπημένα τους παιχνίδια και μοιραστείτε μαζί τους τις δικές σας καλές ή άσχημες εμπειρίες. Δείξτε στο μικρό σας ότι είναι φυσιολογικό να μιλάμε και για τα αρνητικά μας συναισθήματα.
  • Βοηθήστε το να γίνει καλός φίλοςΒοηθήστε το παιδί σας να γίνει καλός φίλος. Τα παιδάκια από 6 χρονών αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να είσαι φίλος/η. Φυσικά στη σχέση με άλλα παιδάκια θα υπάρξουν όμορφες στιγμές αλλά και τσακωμοί.

1. Αντί να επεμβαίνετε για λύσετε τα μεταξύ τους προβλήματα ή να επικοινωνείτε με τους γονείς του άλλου παιδιού, είναι προτιμότερο να καθοδηγήσετε το μικρό σας να λύσει αυτό ένα ενδεχόμενο πρόβλημα.

2. Βοηθήστε το παιδί σας να κατανοήσει την κατάσταση από την οπτική γωνία του άλλου παιδιού.

3. Μάθετε στο μικρό σας να παραμένει ήρεμο και να μην χτυπάει τους άλλους.

4. Μπορείτε να βρίσκεστε κοντά όταν οι μικροί φίλοι λύνουν τις διαφορές τους. Αυτό θα τους βοηθήσει να έχουν την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά και να μάθουν να επικοινωνούν με ειλικρίνεια και ευγένεια με άλλους ανθρώπους.

Δείτε ακόμα: «Μυστικά για φιλικά παιδιά»

  •  
  • Μάθετε το μικρό σας πώς να είναι υπεύθυνο. Με τη δική σας υποστήριξη, μπορεί το μικρό σας να μάθει πώς να συμμετέχει και να βοηθάει στις καθημερινές δουλειές ενός σπιτιού. Μεγαλώνοντας θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να στρώνει το τραπέζι, να μαζεύει τα παιχνίδια του, να ταΐζει τα κατοικίδια ζώα ή να βάζει τα άπλυτα στο καλάθι. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα δείτε την αυτοεκτίμηση του μικρού σας να αυξάνεται καθώς νιώθει ότι προσφέρει τη βοήθειά του.

Διαβάστε επίσης: «Παίδες εν τάξει»

  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει μπάνιο και να ντύνεται μόνο του. Αρχικά μπορεί να σας πάρει περισσότερο χρόνο αλλά η ανεξαρτησία έρχεται μετά από εξάσκηση και υπό την προτροπή σας. Είναι καλό να υπενθυμίζετε στο μικρό σας τα απαραίτητα βήματα, π.χ. μετά το πρωινό ξύπνημα πηγαίνω στο μπάνιο, βγάζω τις πιτζάμες μου και βάζω τα ρούχα μου. Μην ξεχάσετε να επιβραβεύετε τις προσπάθειες του μικρού σας.
  • Διδάξτε του απλούς κανόνες για να παραμένει ασφαλές από τους ενήλικες. Για παράδειγμα κάποιοι κανόνες μπορεί να είναι:

1. "Ρώτα πρώτα εμένα".

2. "Όχι μυστικά μεταξύ μας".

3. "Αν σου ζητήσει κάποιος κάτι και δεν είσαι σίγουρος αν είναι σωστό να το κάνεις, να ρωτάς πρώτα εμένα".

4. "Κανένας μεγάλος (εκτός από γιατρό) δεν επιτρέπεται να μας πιάσει σε σημεία που φοράμε το μαγιό μας".

5. "Αν χαθούμε μέσα στον κόσμο πρέπει να βρεις κάποιον υπάλληλο σεκιούριτι ή αστυνομικό".