5 κλειδιά για να ξεκλειδώσετε το μυστικό της ευτυχίας και της αισιοδοξίας
Αν οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μόνο το 50% της αισιόδοξης συμπεριφοράς έχει γονιδιακή προέλευση τότε ο καθένας μπορεί να διδάξει το παιδί του να είναι χαρούμενο, αισιόδοξο και να βλέπει την θετική πλευρά της ζωής. Άλλωστε το μωρό σας θα αναπτύξει τη σκέψη, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του ανάλογα με αυτά που εσείς θα του διδάξετε για τον κόσμο, τις σχέσεις και τις προσδοκίες σας. Ακολουθήστε πέντε τρόπους για να μεγαλώσετε ένα παιδί που χαίρεται και αγαπά τη ζωή!
Μάθε το στο μικρό σας να νιώθει ευγνωμοσύνη. Το μυστικό της ευτυχίας δεν είναι η απόκτηση υλικών αγαθών αλλά τα απλά καθημερινά πράγματα. Μάθετε στο παιδί σας να νιώθει ευγνωμοσύνη για τα απλά πράγματα που η ζωή χαρίζει απλόχερα, όπως ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα ή ένα λαχταριστό φρούτο πάνω σε ένα δέντρο. Αν εσείς εκφράζετε χαρά για τα απλά, καθημερινά πράγματα είναι πιθανό και το παιδί σας να αισθάνεται πιο χαρούμενο, ενθουσιασμένο και πιο κοντά στον κόσμο που το περιβάλλει. Μια καλή ιδέα είναι να ρωτάτε το μικρό σας πριν κοιμηθεί το βράδυ για ποιο πράγμα ένιωσε ευγνωμοσύνη σήμερα.
Ακούστε το μικρό σας. Το παιδί σας θα είναι χαρούμενο και θα αναπτύξει αυτοπεποίθηση μόνο αν νιώθει απόλυτα αποδεκτό από εσάς. Συνεπώς ακούστε αυτά που έχει να σας πει, μην υποβαθμίζετε το φόβο ή την άποψή του και μην το κριτικάρετε αν δεν έχετε ακούσει ολοκληρωμένα τη δική του οπτική για ένα γεγονός.
Επανάληψη και ρουτίνα! Κι όμως, παρόλο που μπορεί να ακούγεται βαρετό, η καθημερινή επανάληψη και η ρουτίνα βοηθούν στην ενίσχυση της αίσθησης της ασφάλειας και της ευχαρίστησης. Οι καθημερινές συνήθειες όπως το φαγητό με όλη την οικογένεια, το μπάνιο και η ώρα του ύπνου βοηθούν τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια και ενισχύουν τους οικογενειακούς δεσμούς. Μπορείτε να δημιουργήσετε και άλλες καθημερινές συνήθειες, όπως για παράδειγμα να διαβάζετε ένα βιβλίο στο μικρό σας πριν κοιμηθεί ή να παίζετε το αγαπημένο του παιχνίδι το απόγευμα.
Βοηθήστε το να διαχειρίζεται την αποτυχία και τη ματαίωση. Επειδή οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους, πολλές φορές τα βοηθούν να αποφεύγουν όλα τα εμπόδια. Όμως, αν πάντα προσπαθείτε να δώσετε λύση σε κάθε πρόβλημα ή σε μια δύσκολη κατάσταση, το μικρό σας δεν θα αναπτύξει την ικανότητα να παλεύει, να αποδέχεται τα λάθη του και να μάθει να προχωρά αργότερα στη ζωή του. Για να ζει κανείς μια χαρούμενη ζωή πρέπει να γνωρίζει να διαχειρίζεται τις δυσκολίες, τις απογοητεύσεις, τα λάθη και τις αλλαγές και ο μόνος τρόπος για να μάθει κάτι τέτοιο είναι μέσω της εξάσκησης. Για παράδειγμα αν το μικρό σας παραπονιέται πως δεν μπορεί να κάνει κάτι, όπως να τελειώσει ένα παζλ ή να βάλει τα παπούτσια του, μην προσπαθείτε να το πείσετε ότι μπορεί. Δείξτε υπομονή και απλά πείτε του ότι την επόμενη φορά που θέλει να δοκιμάσει να σας ενημερώσει. Το πιθανότερο είναι σύντομα να έρθει σε εσάς έχοντας ολοκληρώσει αυτό που πριν δεν μπορούσε.
Αφήστε το να κινείται στους δικούς του ρυθμούς. Αντί να θεωρείτε πως είναι καλύτερα να απασχολείτε το παιδί σας όλη την ημέρα με δραστηριότητες ή μαθήματα, σεβαστείτε τους ρυθμούς του αλλά και τον τρόπο που κινείται στην καθημερινότητά του και αντιμετωπίζει τον κόσμο γύρω του. Το μικρό σας πρέπει να έχει το δικό του χώρο και χρόνο για να τον οργανώσει όπως θέλει, να μπορεί να παρατηρεί τον κόσμο με τον τρόπο και την ταχύτητα που θέλει, ανακαλύπτοντας έτσι τον εαυτό του και όλα όσα του αρέσουν.