Μεγαλώνοντας παιδιά με ευγνωμοσύνη

Διδάσκοντας την ευγνωμοσύνη

6 βήματα για να μεγαλώσετε ένα παιδί που θα νιώθει ευγνωμοσύνη

Μπορεί να ακούτε τις λέξεις «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» καθημερινά αλλά πόσοι άνθρωποι τις εννοούν πραγματικά; Πόσοι από αυτούς είναι πράγματι ευγνώμονες για κάτι που τους προσφέρεται ή για κάτι που βιώνουν; Ακολουθώντας 6 απλά βήματα θα μάθετε στο μικρό σας να είναι ευγνώμων για τα καλά που του συμβαίνουν, βοηθώντας το έτσι να βλέπει πιο θετικά την πραγματικότητα αλλά και να δίνει αξία στα απλά πράγματα.

Γίνετε το παράδειγμα. Εντάξει, έχουμε καταντήσει κουραστικοί, αλλά τα παιδιά πράγματι βλέπουν και κάνουν! Έτσι, κατά τη διάρκεια της βραδινής σας κουβεντούλας πριν αποκοιμηθεί, φροντίστε να του δείξετε ποια είναι εκείνα τα πράγματα που σας γεμίζουν ευγνωμοσύνη. Εκφράστε του τη χαρά σας που βρίσκεται στη ζωή σας, την ευγνωμοσύνη σας για τους φίλους που έχετε, για τα παιχνίδια που παίξατε μαζί, για τον σύντροφό σας. Πείτε του, επίσης, για ποιο πράγμα νιώθετε ευγνωμοσύνη την συγκεκριμένη μέρα και ζητήστε και από εκείνο να κάνει το ίδιο.

Επενδύστε στην απλότητα. Μάθετε στο μικρό σας ότι η ζωή δεν χρειάζεται πολυτέλειες για να είναι όμορφη ή ότι δεν είναι απαραίτητο να έχει την ακριβότερη κούκλα για να απολαύσει το παιχνίδι. Πολλές φορές τα απλά πράγματα είναι αυτά που μετράνε και μπορεί να φέρουν τις πιο μεγάλες απολαύσεις. Κάντε μαζί κατασκευές, μετατρέψτε καθημερινά υλικά σε παιχνίδια και εκτιμήστε παρέα όσα η φύση σας παρέχει δωρεάν, όπως μια βόλτα σε ένα πάρκο για να ταΐσετε τις πάπιες ή –γιατί όχι;- τα μυρμήγκια!

Μιλήστε του για τον κόσμο. Εξηγήστε στο μικρό σας πώς γεννιέται ένα λουλούδι, πού βοηθάει η βροχή και πώς παράγεται το φαγητό που καταλήγει στο πιάτο σας. Δείξτε του πώς και ο άνθρωπος είναι κομμάτι αυτού του κόσμου, όσο και αν φαίνεται ότι έχει αποκοπεί από τη φύση. Μάθετέ του πως είναι όμορφο να κυνηγάει τα όνειρά του αλλά χωρίς να είναι άπληστο, λαχταρώντας κάτι που λάμπει, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι χρυσός.

Διδάξτε τις πράξεις. Η λέξη «ευχαριστώ» είναι καλό να λέγεται. Ωστόσο πολύ καλύτερο είναι να δείχνει κανείς την ευγνωμοσύνη του με μια πράξη. Ένα συμβολικό δωράκι, οπως ένα γλυκό που θα φτιάξει, μια κάρτα που θα ζωγραφίσει για τον φίλο του ή τη γιαγιά του, είναι απλές πράξεις που δείχνουν έμπρακτα το ευχαριστώ.111122124053-grateful-child-story-top

Ζωγραφίζοντας και μιλώντας. Ενθαρρύνετε το μικρό σας να ζωγραφίζει καθημερινά ή αρκετά συχνά τα πράγματα εκείνα που το κάνουν να νιώθει ευγνωμοσύνη. Αν δυσκολεύεται με την καλλιτεχνική αποτύπωση των σκέψεών του, ενθαρρύνετε τη συζήτηση μαζί του, ρωτώντας το τα βράδια για ποιους λόγους είναι ευγνώμων.  

Χειροποίητες κάρτες. Κατασκευάστε κάρτες, αφήστε το μικρό σας να επιμεληθεί τη διακόσμηση και στείλτε τις στους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας που χρειάζονται υποστήριξη ή περνάνε δύσκολα. Χαρίστε αισιοδοξία και χαρά στους γύρω σας, υπενθυμίζοντάς τους πόσο σημαντικοί είναι για εσάς και για το παιδί σας.