Ευγένεια και καλοσύνη

Καλοσύνη

Απλοί τρόποι για να μάθετε το παιδί σας να βοηθάει τους συνανθρώπους του και να συμπεριφέρεται με καλοσύνη

Ένα από τα πιο έξυπνα αποφθέγματα είναι το «γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο». Βλέπετε τα πάντα ξεκινούν από το άτομο και, εάν ο καθένας μας δούλευε πάνω στον εαυτό του, το καλύτερο αύριο θα ήταν πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι νομίζουμε.

Μάλιστα, ως γονείς, έχετε μία ακόμα ευκαιρία: όχι μόνο να βελτιώσετε τον εαυτό σας αλλά και να ενθαρρύνετε την καλοσύνη, το ήθος και την ευγένεια στα παιδιά σας, αφού εσείς είστε οι κυρίως υπεύθυνοι για να εμπνεύσετε τις αξίες της ζωής. Δεν αρκεί, όμως, να λέτε στο μικρό σας «να είσαι καλό παιδί» αλλά με κάποιον τρόπο να καλλιεργήσετε την καλοσύνη,  τη γενναιοδωρία και την θέληση για προσφορά. Δείτε πώς να το πετύχετε με μερικούς απλούς τρόπους.

1. Κάντε την βοήθεια, οικογενειακή υπόθεση. Αν κάποιος συγγενής ή φίλος έχει κάποιο πρόβλημα και εσείς τον βοηθάτε, φροντίστε να εμπλέξετε και το μικρό σας στην όλη διαδικασία. Βρείτε κάποια δραστηριότητα που θα μπορεί εύκολα να φέρει εις πέρας και δώστε του την ευκαιρία να αισθανθεί πόσο όμορφο είναι να κάνεις κάτι που δίνει χαρά σε κάποιον άλλον άνθρωπο.

2. Μάθετέ του πώς να μοιράζεται τα πράγματά του, να τα δανείζει αλλά και να τα χαρίζει σε κάποιον που πιθανόν να τα χρειάζεται περισσότερο. Συμμετέχετε σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις ή, ακόμα καλύτερα, διοργανώστε εσείς κάποια φιλανθρωπία (π.χ. συνεννοηθείτε με τον «Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων» να συγκεντρώσετε τρόφιμα, παιχνίδια και ρούχα και να τα προσφέρετε σε κάποια οργάνωση ή στην εκκλησία). Με το δεύτερο του δείχνετε πως δεν χρειάζεται να περιμένει κανέναν να κάνει το πρώτο βήμα αλλά να αναλαμβάνει από μόνο του την υλοποίηση των ονείρων και των επιθυμιών του.

3. Διδάξτε το σεβασμό προς τη φύση. Μάθετε το μικρό σας να μην πετάει σκουπίδια στο δρόμο και περάστε ένα πρωινό μαζί στην παραλία ή στο πάρκο καθαρίζοντας. Μπορεί να μην σας ακούγεται καλή ιδέα το να μαζεύετε τα σκουπίδια των «ασυνειδήτων» αλλά τουλάχιστον έτσι θα χαρίσετε στην κοινωνία έναν άξιο, ευσυνείδητο πολίτη και στο περιβάλλον μια ανάσα. Ακόμα, μυήστε το από νωρίς στην ανακύκλωση και στη συλλογή μεταλλικών και χάρτινων συσκευασιών σε έναν ειδικό κάδο στο σπίτι.

4. Δείξτε του πώς να συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού, όπως π.χ. να στρώνει το κρεβάτι του, να μαζεύει τα παιχνίδια ή να στρώνει το τραπέζι για το φαγητό. Θα νιώσει περήφανο που προσφέρει τη βοήθειά του στο σπίτι και θα μάθει πως και οι πράξεις έχουν αξία.

5. Διδάξτε τη συλλογική δουλειά. Αφορμή για να δείξετε στο μικρό σας πως είναι σημαντικό να βοηθήσει και πως με την ομαδική δουλειά όλα γίνονται πιο γρήγορα είναι το ραντεβού για παιχνίδι. Αφού το παιχνίδι τελειώσει μάθετε το παιδί σας να βοηθάει στην τακτοποίηση των παιχνιδιών του οικοδεσπότη.

6. Εμπνεύστε μικρές πράξεις καλοσύνης. Από το να χαρίσει ένα παιχνίδι, μέχρι να μοιραστεί το φαγητό του με κάποιον στον παιδικό σταθμό ή να του δώσει ένα λουλούδι. Τέτοιες μικρές πράξεις, ειδικά αυτές που μπορεί να ξεκουράσουν ή να βοηθήσουν τον άλλον, είναι πολύ σημαντικές.  

7. Μάθετε το μικρό σας να είναι αισιόδοξο. Ακόμα και όταν τα πράγματα γύρω σας γίνονται όλο και πιο άσχημα, μην ξεχνάτε να μιλάτε στα παιδιά σας για πρωτοβουλίες που προσφέρουν έργο ή για ανθρώπους που βοηθούν ο ένας τον άλλον. Θα τους δείξετε έτσι πως στον κόσμο υπάρχει και κάτι καλό, στο οποίο μπορεί να στηριχτεί κανείς. Διαβάστε ακόμα: «Μεγαλώνοντας ένα αισιόδοξο παιδί».

8. Μην κριτικάρετε με άσχημο τρόπο τις προσπάθειές τους να σας βοηθήσουν με τις δουλειές του σπιτιού ή τα ψώνια. Προσπαθήστε να έχετε υπομονή με τις ατέλειες ή με την αργοπορία για να τους διδάξετε πώς  να τα καταφέρουν καλύτερα την επόμενη φορά.

9. Δείξτε του πώς να μην επιβαρύνει τους άλλους. Αφήστε για παράδειγμα αυτόν που έχει πολύ λιγότερα πράγματα να περάσει μπροστά σας στο ταμείο του σουπερμάρκετ ή βοηθήστε μια μητέρα να κατεβάσει το καρότσι με το μωρό της από το λεωφορείο. Έτσι θα αποτελέσετε το παράδειγμα για το παιδί σας.Δείξτε ευγνωμοσύνη

10. Δείξτε του πώς να δείχνει το ενδιαφέρον του σε φίλους και γνωστούς. Μια ερώτηση σχετικά με το πώς αισθάνεται κάποιος που του συνέβη κάτι ή μια αγκαλιά και ένα φιλί σε έναν φίλο που είναι στενοχωρημένος ενισχύουν το δέσιμο και δείχνουν στο μικρό σας πως είναι σημαντικό να νοιάζεται για τους συνανθρώπους του.  

11. Πείτε «ευχαριστώ» σε κάποιον που σας σέρβιρε τον καφέ σας ή σας παραχώρησε τη θέση του στο λεωφορείο και πείτε «καλημέρα» στον γείτονά σας. Καμιά φορά ένας καλός λόγος μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο τη διάθεση ενός ανθρώπου.

12. Κάντε μια πράξη που δεν αφορά στις υποχρεώσεις σας, όπως να προσφέρετε μια βοήθεια σε κάποιον φίλο ή γείτονα χωρίς να σας το έχει ζητήσει.  

13. Φέρτε τη «γειτονιά» στην περιοχή που μένετε. Δηλαδή να ενδιαφέρεστε για τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας σας αλλά και για τους κατοίκους της γειτονιάς σας, να προσφέρετε τη βοήθειά σας όπου υπάρχει πρόβλημα και να συνειδητοποιήσετε ότι όλοι μαζί υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον θα μπορείτε να κάνετε την καθημερινότητά σας καλύτερη.