Μεγαλώνοντας ένα αισιόδοξο παιδί

Μεγαλώνοντας ένα αισιόδοξο παιδί

Υπάρχει τρόπος να μάθετε το παιδί σας να σκέφτεται πιο αισιόδοξα;

Παρόλο που υπάρχουν στοιχεία ότι η κατάθλιψη μπορεί να έχει γονιδιακή βάση, είναι γεγονός ότι ένας γονιός μπορεί να επηρεάσει το παιδί του ανάλογα με τη σκοπιά που ο ίδιος αντιμετωπίζει τη ζωή. Αν βλέπει τα πράγματα αισιόδοξα τότε το μικρό του έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίζει τη ζωή θετικά. Αντιθέτως αν είναι καταθλιπτικός θα κάνει το παιδί να βλέπει με αρνητικό μάτι ό,τι του συμβαίνει. Άρα, λοιπόν, είναι στο χέρι σας να μεγαλώσετε ένα αισιόδοξο παιδί. Εμείς σας δίνουμε μερικές ιδέες για να ξεκινήσετε τα μαθήματα θετικής σκέψης.  

1. Καταρχάς παρατηρήστε τι σκέφτεται το παιδί σας για διάφορα θέματα. Βλέπει το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο; Όταν συμβεί κάτι άσχημο, θεωρεί πως η ατυχία έχει εισβάλλει στη ζωή του, είναι μόνιμη και αφορά μόνο αυτό; Αν αντιληφθείτε ότι Ποτήρι. Μισογεμάτο ή μισοάδειο;είναι απαισιόδοξο τότε υπάρχει τρόπος να τον βοηθήσετε να γνωριστεί με …την αισιοδοξία.

2. Διαγνώστε την απαισιοδοξία. Όταν σκέφτεται κανείς απαισιόδοξα περιμένει ότι θα συμβούν άσχημα ή καταστροφικά πράγματα. Για να διαγνώσετε την απαισιοδοξία, δοκιμάστε τα τέσσερα βασικά σχήματα που οδηγούν σε απαισιόδοξη σκέψη:

  • Έχει διάρκεια: «Αυτό συμβαίνει πάντα και θα συνεχίσει να συμβαίνει»,
  • Έχει εισβάλλει για τα καλά στη ζωή μου: «Τίποτα δεν γίνεται ποτέ σωστά»,
  • Είναι θέμα προσωπικό: «αυτό πάντα συμβαίνει σε εμένα»,
  • Νιώθει αδυναμία να αντιμετωπίσει κάτι: «δεν υπάρχει πραγματική σχέση ανάμεσα στην αιτία και το αποτέλεσμα, τα πράγματα απλά συμβαίνουν, είμαι το θύμα όσων προκύπτουν».

3. Διδάξτε την αισιοδοξία. Βοηθήστε το παιδί σας να βλέπει τα εμπόδια ως κάτι προσωρινό και απομονωμένο, που δεν αφορά προσωπικά αυτό, αλλά και σαν κάτι που έχει τη δύναμη να το αντιμετωπίσει. Πώς γίνεται ένα εμπόδιο να μην είναι προσωπικό; Κάποια άσχημα πράγματα μπορεί να είναι απλά αποτέλεσμα κακής τύχης και θα μπορούσαν να συμβούν στο καθένα. Σε άλλες περιπτώσεις κάποια εμπόδια ή κωλύματα είναι αποτελέσματα δικών μας πράξεων, πράγμα που σχετίζεται με τις επιλογές μας. Σε αυτή την περίπτωση σαφώς και υπάρχουν τρόποι για να αλλάξεις και να ξεπεράσεις τα εμπόδια. Με άλλα λόγια, το μικρό σας μπορεί να απέτυχε στο τεστ γιατί δεν είχε διαβάσει και όχι γιατί πάντα αποτυγχάνει και θα αποτυγχάνει στα τεστ. Ίσως το πιο σημαντικό είναι να δείξετε στο παιδί σας ότι δεν είναι αδύναμο μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Για παράδειγμα προσπαθήστε να απαντήσετε μαζί στην εξής ερώτηση: «υπάρχουν τρόποι για να αλλάξει το αποτέλεσμα με λίγη προσωπική προσπάθεια από την πλευρά σου;».

4. Μάθετε στο παιδί σας να καλλιεργεί την αισιόδοξη σκέψη, με βάση τρεις ιδέες:

  • Υπάρχουν πράγματα που μπορώ να κάνω για να αλλάξω την κατάσταση.
  • Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι γιατί κάτι συνέβη.
  • Η αιτία οδηγεί ξεκάθαρα σε κάποιο αποτέλεσμα και αυτό ισχύει πάντα.

5. Γίνετε πρότυπο αισιόδοξου ανθρώπου. Ο τρόπος και η προοπτική με την οποία Όλα θα πάνε καλά!βλέπετε τον κόσμο και την καθημερινότητα επικοινωνούνται διαρκώς στο παιδί σας. συνεπώς αν θέλετε το παιδί σας να είναι αισιόδοξο μάθετε πώς θα είστε πρώτα αισιόδοξοι εσείς.

 

ExtraTip:Αν το παιδί σας «μιλάει» στον εαυτό του με αρνητικό τρόπο, δείτε τρία βήματα με τα οποία θα το βοηθήσετε να «πνίξει» την απαισιόδοξη φωνή του:

1. Παρατήρηση: πρέπει να κατανοήσει ότι μιλάει αρνητικά στον εαυτό του

2. : βοηθήστε το να αντιμετωπίσει την εσωτερική του φωνή σαν να του μιλάει ένας άλλος άνθρωπος που σκοπός του είναι να το βυθίσει στη μιζέρια

3. Αμφισβήτηση: μάθετε το να αμφισβητεί τη φωνή αυτή όπως θα έκανε με έναν άλλο άνθρωπο, αν του έλεγε κάτι άσχημο ή παράλογο.